Artikel
22 nov '22
22 november '22
5 min

Investeer in jezelf: werk aan jouw persoonlijke ontwikkeling

Niet élke dag op het werk vormt een spannende uitdaging waarbij je van alles leert. Er zijn taken die je, dankzij je ervaring, routinematig kan afronden. En dat is ook een onderdeel van je ontwikkeling, het vertrouwd raken met je functie en alle bijbehorende verantwoordelijkheden. Wel wil je waakzaam blijven en voorkomen dat je qua ontwikkeling stil komt te staan.

Om toch je persoonlijke groei te blijven stimuleren, zijn er allerlei dingen die je kan ondernemen. Te beginnen met het in kaart brengen van wie je bent, zowel op het persoonlijke als professionele vlak. Als je weet wie je bent en wat je kan, is het makkelijk te constateren waar ruimte en behoefte is om je verder te ontplooien. In dit artikel bespreken we de verschillende invalshoeken om met jouw persoonlijke ontwikkeling aan de slag te gaan.

Sterktes en zwaktes ontdekken met een persoonlijke SWOT

SWOT staat voor Strengths, Weaknesses, Opportunities, and Threats. Het is een model dat je kan toepassen om voor jezelf te constateren wat je krachten zijn en welke mogelijke tekortkomingen je hebt. Het vaststellen van een ‘zwakte’ of ‘dreiging’, zoals het bij SWOT wordt genoemd, is een methode om te ontdekken waar je potentie hebt om te groeien. Een goed startpunt om te achterhalen waar jij je op wilt gaan richten voor je zelfontwikkeling. Én een manier om tegenover je werkgever je keuzes en behoeftes voor verdere groei te beargumenteren.

Persoonlijke groei met een POP

Je zelfontwikkeling aanpakken als een pro doe je aan de hand van een POP: een persoonlijk ontwikkelingsplan. Een POP is een grondige manier om jouw persoonlijke groei aan te vliegen en ook echt concrete stappen te gaan zetten. Je gaat bij jezelf te rade op welk gebied je je verder wilt ontplooien. Zodra je een idee of meerdere ideeën hebt, ga je vervolgens bijpassende doelen formuleren. En tot slot maak je aan de hand van deze doelen een stappenplan. Met een POP kom je vanzelf van een vaag idee tot een duidelijke visie en ook de verwezenlijking ervan in je dagelijkse leven. Voor je ontwikkeling als professional kun je een POP ook in overeenstemming met je leidinggevende opstellen.

Be clever: doelen ‘smart’ formuleren

Als je aan je persoonlijke ontwikkeling werkt, is het belangrijk om doelen te stellen. Soms makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe formuleer je je doelen precies? Waar moeten de doelen aan voldoen? Om dit inzichtelijk te maken, raden we je aan SMART toe te passen. SMART staat voor: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Houd je deze principes aan bij het formuleren van je doelen, dan weet je zeker dat je doelen concreet genoeg zijn en je kan ze ook beter bespreken met bijvoorbeeld je werkgever. Wanneer een leerdoel meetbaar is, kan je makkelijk aan je leidinggevende aantonen dat je voortgang maakt. Maak je doelen realistisch, zo voorkom je ontmoedigd te raken door onhaalbare doelstellingen. Je profiteert er dus ook zelf van je doelen met SMART te toetsen. Kortom: gebruik SMART voor de doelstellingen van jouw persoonlijke ontwikkeling.

Radicale groeimogelijkheden

Zin in een radicale verandering? Een echte uitdaging die jouw persoonlijke groei een flinke boost geeft? Dan is een carrièreswitch wellicht iets voor jou. Voordat je deze grote stap gaat zetten, moet je er wel zeker van zijn dat dit echt is wat je wilt. Een carrièreswitch vergt, met name aan het begin, nogal wat tijd en energie. Jouw volledige inzet is gevraagd om je helemaal aan te passen aan je nieuwe werkomgeving. Dus hoe weet je of dit de juiste zet is voor jou?

Op je huidige werkplek ontwikkel je je al sinds enige tijd niet meer. En je ziet ook geen mogelijkheden om vanuit jouw functie of het bedrijf op meer groei aan te sturen. Ook merk je dat je geen passie meer voelt voor je vak. Waar je voorheen helemaal opging in je werk en de tijd voorbij vloog, kost het je nu moeite je te concentreren. Maar er kunnen ook externe factoren zijn waaruit blijkt dat een carrièreswitch gunstig is. Er is op de markt minder vraag naar jouw expertise. Je werkgever heeft een reorganisatie aangekondigd. Of door een crisis, zoals de pandemie, gaat jouw bedrijfstak op de schop.

Wellicht ben je qua werk nog ontzettend tevreden, maar sturen de omstandigheden je in de richting van een carrièreswitch. Wat de aanleiding ook mag zijn, een carrièreswitch is altijd gunstig voor je persoonlijke ontwikkeling, omdat je nieuwe vaardigheden leert als aanvulling op je bestaande kennis en ervaringen. Je verbreedt je horizon en ontpopt jezelf tot een bijzonder aantrekkelijke speler op de arbeidsmarkt.

Veelgestelde vragen over persoonlijke ontwikkeling

Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Persoonlijke ontwikkeling draait om het investeren van tijd en energie in het ontwikkelen van je vaardigheden. Door te blijven leren, werk je continu aan het verbeteren van je competenties. Hiermee blijft jouw ontwikkeling in beweging.

Waarom is persoonlijke ontwikkeling zo belangrijk?

Persoonlijke groei doet iets met je zelfbeeld en ook het beeld dat anderen van je hebben. Je merkt dat je continu voortgang maakt. Hierdoor haal je meer voldoening uit je werk en word je op het werk ook gezien als een collega die zichzelf steeds verbetert. Pluspunten voor jou!

Wat kunnen persoonlijke verbeterpunten zijn?

Je persoonlijke groei kun je aan van alles wijden. Het heet niet voor niks persoonlijke groei: jij bepaalt hoe je je wilt ontplooien. Wil je toch ook enigszins jouw doelen afstemmen op de behoeftes van werkgevers? Dan kun je je bijvoorbeeld richten op het verbeteren van tijdmanagement, leiderschapsvaardigheden, communicatievaardigheden, goed samenwerken of specifieke vakkennis.

Wat zijn SMART doelen?

SMART staat voor: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Stem jouw doelstellingen op deze principes af en je hebt goed geformuleerde doelen gesteld waarmee je vervolgens aan de slag kan gaan.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.