Een nieuw jaar betekent vaak tijd voor goede voornemens, maar dan wel van die voornemens die echt slagen natuurlijk. Want dat kan. Echt! Nou begin ik persoonlijk niet altijd op 1 januari met goede voornemens. Al snap ik wel dat het er een mooi moment voor is. Al is het voor afvallen of stoppen met alcohol drinken bijvoorbeeld beter om op 2 januari te beginnen. Ik bedoel, wil je echt die oliebollen en champagne missen? Maar er zijn natuurlijk ook andere goede voornemens dan afvallen en stoppen met alcohol. Wat dacht je van je persoonlijke ontwikkeling als goed voornemen?
Voor mij staat 31 december mijn jaarlijkse momentje op de planning om mijn leuk- en niet zo leuk flesjes te legen. Flesjes waarin ik het hele jaar door briefjes gestopt heb met dus in het ene flesje leuke dingen en in het andere, precies, de niet zo leuke dingen. Van dat leuke wijnbarretje in Utrecht tot de overstap naar een creatievere baan. Van die leuke date zei af tot zorgen om de gezondheid van een vriendin. Het zit er allemaal in. En ik kijk ernaar uit om terug te lezen over wat voor onbenulligheden ik me druk gemaakt heb en hoe leuk dit jaar ook al weer was.
Maar ook de heftigere momenten zijn goed om even bij stil te staan. Een aanrader om in 2022 ook te gaan doen! Lekker reflecteren met een gezonde dosis zelfspot en een goede kop koffie uiteraard. En iets lekkers want hé, het is tenslotte nog geen 1 (2) januari.
Reflecteren helpt enorm bij goede voornemens. Wat wil je aanpakken? Waar wil je komend jaar meer of minder van? Maar vooral ook waarom. Nu kun je zeggen “Sorry hoor Miranda, maar goede voornemens werken niet, die gooien we massaal overboord.” Ik ga je hier overtuigen dat goede voornemens prima kunnen werken. Als je intrinsiek gemotiveerd bent en eraan werkt. En als je weet hoe je het praktisch aan kunt pakken. Oh, en ik doe met je mee en ga zelf ook aan de slag met goede voornemens. Doen we het samen.
Motivatie is natuurlijk belangrijk als je aan goede voornemens begint. We hebben het bij goede voornemens vaak over gedragsverandering en dat gaat niet vanzelf. Het beste en makkelijkste resultaat boek je wanneer de motivatie echt vanuit jezelf komt. Intrinsieke motivatie dus.
Zet voor jezelf eens op een rij wat je aan wil pakken in het nieuwe jaar. Dat doe ik dus met behulp van m’n leuk en niet zo leuk flesjes maar misschien is voor jou ook zo al duidelijk wat je doel is. Houd het wel bij maximaal drie doelen. Je focus over nog meer doelen verspreiden gaat je niks opleveren. Formuleer je doelen SMART (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch, tijdsgebonden). Dat kost je even tijd, maar levert je veel inzichten op.
Een voorbeeldje: Ik wil me ontwikkelen op professioneel gebied. Dat ga ik doen door in februari die ene cursus te volgen én natuurlijk af te ronden.
Vervolgens is het dus van belang om te bedenken waarom je dit wil. En ga hierbij echt de diepte in. Dus niet “ik wil afvallen, zodat m’n spijkerbroek lekkerder zit”. Maar waarom is het belangrijk dat die spijkerbroek goed zit? Waarom koop je niet lekker een maatje groter? Of “ik wil een cursus gaan volgen, zodat ik een hoger salaris kan vragen”. Heel fijn dat hogere salaris, maar waarom is dat nou écht belangrijk voor je? Gaat het überhaupt om het geld?
Heb je echt duidelijk waarom je dit doel voor jezelf hebt? Maak het dan (online) visueel. Zoek plaatjes of teksten die voor jou het belang en het resultaat van je doel weergeven en verzamel ze op één plek. Zo heb je een soort reminder voor jezelf op momenten dat het je even niet zo makkelijk afgaat om aan je doel te werken. De kracht hiervan zit hem in het gevoel dat deze plaatjes bij jou opwekken. Hierdoor is het makkelijker om je in jouw doelen vast te bijten.
Uit onderzoek van University College London blijkt dat er ongeveer 66 dagen nodig zijn om van nieuw gedrag een gewoonte te maken. Dit verschilt wel sterk per persoon en per soort gedrag. 66 dagen klinkt als een behoorlijke struggle. Hoe kom ik die nou weer heelhuids door? Goed nieuws: je mag op je snufferd gaan! Als je maar weer opstaat. Nieuw gedrag gaat met vallen en opstaan maar markeer 66 dagen na 2 januari vooral in je agenda.
‘Falen’ is dus helemaal niet fout. Al heeft het best een nare bijsmaak natuurlijk. Maar doordat iets mislukt kom je er ook weer even achter wat niet werkt en wat je niet wil. Hartstikke handig dus, dat ‘falen’.
Hier kan ik kort over zijn. De hele coronasituatie kennen we nu wel. Dit is dus geen reden meer om jezelf tegen te laten houden. Dus: weg met de smoesjes. Klaar ermee.
Oud gedrag afleren is moeilijker dan iets nieuws aanleren. In plaats van af te leren die zak chips uit verveling open te trekken, kun je jezelf ook aanleren om iets te doen. Zoek een nieuwe hobby die je bezighoudt. De tijd die je daaraan besteedt, kun je niet in die chipszak graaien.
Toch iets afleren? Dan heb ik nog 2 tips voor jouw goede voornemens:
Heb je werkelijk geen idee welke goede voornemens je voor jezelf kunt stellen? Denk eens aan de volgende goede voornemens:
Nog een paar tips voor het hele jaar door, zodat je jouw goede voornemens ook vol kunt houden.
Zoek in de appstore eens onderstaande apps op en kies er eentje die bij jou past. Zo’n app kan je reminders geven en soms zelfs een beetje extra motiveren.
Met deze tips voor het maken en volhouden van goede voornemens ben ik ervan overtuigd dat het je gaat lukken.