Artikel
5 mei '24
5 mei '24
4 min

Een dagje offline, yes please of hell no?

Offline zijn, de hele dag. Zou jij het kunnen? Stiekem vind ik het best een spannend idee om een dag zonder internet door te komen. Het zal me vast wel lukken, want zoveel doe ik niet met bijvoorbeeld social media, ik scrol er vooral gedachteloos doorheen. Maar écht een dag compleet offline betekent ook m’n berichten niet checken. Help! Als de wereld dan maar doordraait.. 😉

Natuurlijk weet ik dat ik net zo onmisbaar en vervangbaar ben als iedereen. Als ik vandaag niet op een appje of email reageer dan vergaat de wereld niet en mijn werkgever overleeft het ook wel. Maar toch.. Niet op elk moment Google kunnen raadplegen of iets op YouTube op kunnen zoeken klinkt me niet heel relaxed in de oren. En toch is één van de reden om een dagje offline te gaan juist om wat meer te relaxen.

Ben jij overtuigd om een offline dag in te plannen? Ik ook niet. Daarom hieronder nog een paar redenen om dat toch eens te doen.

1. Alles komt goed

Weleens meegemaakt dat de internetverbinding eruit lag? Vast wel. Mijn eerste reactie is meestal: “Waarom… waarom… WAAROM?” Mijn eerstvolgende actie is het pakken van een kop koffie. Want ja, koffie is altijd een goed idee. En uiteindelijk loopt het allemaal wel los. Toegeven, mijn internetverbinding heeft er nooit een hele dag uit gelegen maar toch. Alles. komt. gewoon. goed.

2. Tijd over

Gemiddeld is iedere Nederlander een volledig etmaal per week online. Ja echt. Zonde van die tijd hè? Zeker als je eigenlijk niks nuttigs deed met die online tijd. De tijd die vrijkomt door eens een dagje offline te gaan, kun je aan heel andere dingen besteden. Zowel nuttige dingen als niet zo nuttige dingen.

3. You actually get shit done

Ja ik weet het, dit kon ook in het Nederlands, maar dat klinkt gewoon voor geen meter. Maar goed.. je bent dus veel productiever zonder al die afleidende plingeltjes van je telefoon en pop-ups op je laptop. Een offline dagje zorgt dus voor meer focus.

4. Minder prikkels

Even de prikkels uit, want als je ‘even’ op facebook zit ga je over van mensen feliciteren naar een heel betoog over de regering, naar foto’s van de verbouwing van de buren van een jaar geleden en nog veel meer. In feite zijn het steeds weer prikkels die energie van je vragen en die verwerkt moeten worden. Nog even social media checken voordat je gaat slapen is door die prikkels ook nog eens funest voor je nachtrust.

5. Creatiever

Een dag zonder internet maakt je noodgedwongen creatief. Internet heeft ons leven een stuk makkelijker gemaakt maar we zijn er ook ontzettend lui en ongeduldig van geworden. Door jezelf echt te houden aan een hele dag offline, moet je opzoek naar alternatieven. “Wat ga ik vanavond koken?” wordt geen vraag meer voor de AH-app maar je duikt de keukenkastjes in en gaat zelf iets in elkaar flansen. “Google Maps, wat is de snelste route?” wordt misschien wel een veel leukere route. Oké, die laatste is misschien niet erg praktisch maar je snapt vast dat een dagje offline je dus creatiever maakt.

Overtuigd om een offline dagje uit te proberen?

Zo pak je een offline dag het beste aan

Stap één is: prik een dag. Check je agenda of je geen online meeting hebt want dat is natuurlijk niet heel handig. Berg je laptop en andere digitale verleidingen op en zet de wifi uit. Dan ben je zo goed als klaar voor een dag offline.

Het is ook handig om te bedenken hoe je jouw dag verder door gaat brengen. Zonder al die prikkels heb je de kans om echt even tot rust te komen. Wat wil je dat die dag je verder oplevert? Een paar uurtjes sauna past er prima bij. Met een boek op de bank ploffen ook. Of eindelijk die schutting in je tuin eens een likje verf geven. You name it. Maak er een soort sapkuur van, maar dan voor je brein, en probeer de neiging om je offline dag op Instagram te showen even te onderdrukken.

Miranda de Ruijter
Redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.