Artikel
10 mrt '23
10 maart '23
3 min

5 tips om je focus te behouden, ook in een drukke kantoortuin

Bij ons op kantoor staat een Loesje spreuk ingelijst op de vensterbank: Geen paniek! Eerst focussen! Ja da's leuk Loes, maar hoe dan? Op kantoor werken, met een boel collega's, is hartstikke gezellig. En schakelen gaat lekker snel. Maar werk je in een volle kantoortuin dan is het wel gedaan met de rust. En met de focus. Bijkletsen met je collega’s, maar ook bellende collega’s om je heen kunnen je storen. Ik weet niet hoe jij het ervaart, maar ik vind het naast gezellig, ook soms dikke ellende. Ik zocht daarom tips om te midden van een kippenhok m’n focus terug te krijgen en ik deel ze graag met je.

1. Oordopjes in en gaan

Het staat niet erg gezellig, maar soms is het toch echt handig om te doen: met oordopjes in werken. Zet een muziekje aan en werken maar. Bonustip voor je focus: zorg dat het muziek zonder tekst is. Als je een beetje in elkaar zit zoals ik, ben je anders erg geneigd om mee te gaan zingen en dat helpt niet voor je focus. En ook niet voor de focus van je collega’s. Er bestaan heuse playlists om je goed te kunnen focussen, google maar eens.

2. Stop met multitasken

Multitasken is écht zelden efficiënt. Als je constant moet schakelen heb je geen focus en dat zorgt voor tijdverlies. Telkens als je afgeleid wordt of heen en weer gaat tussen taken, moet jij jezelf weer zien te herpakken, en dat kost tijd. Multitasken is daarmee dus de aller slechtste tip voor focus en productiviteit. Stop er dus mee. Tenzij je die uitzonderlijke multitask-kampioen bent.

3. Pauze

Regelmatig even pauze nemen helpt je om daarna weer te focussen. We zijn namelijk niet gemaakt om uren achter elkaar geconcentreerd en scherp te blijven. De keren dat het mij lukte om echt lange tijd te focussen, ging ik met knallende hoofdpijn naar huis. En dat is niet bepaald de bedoeling. Beweeg ook even in je pauze en laat je telefoon met rust. Je brein kan dan veel beter ontspannen en is daarna weer klaar om te focussen.

4. Friemelen

Ja echt, friemelen helpt je focussen. Pak er dus bijvoorbeeld een stressbal bij. Tegenwoordig is er van alles te krijgen aan concentratie-speelgoed, maar ook klikken met een pen helpt. Al is dat laatste voor je collega’s dan weer irritant.

De theorie achter friemelen voor focus is dat door een beweging te maken, waarbij we niet na hoeven te denken, er een deel van de hersenen wordt gestimuleerd dat ons anders probeert af te leiden. 

5. Afspraken maken

Een inkoppertje, maar maak gewoon afspraken met je collega’s over het wel of niet gestoord worden. Desnoods, als je collega’s hebt die hardleers zijn, met de stoplichtmethode die basisschoolleerkrachten weleens hanteren. Voor wie daar niet bekend mee is: een rood rondje op je bureau leggen als je niet gestoord wil worden. Lekker duidelijk toch? Of spreek een vaste tijd af met je collega’s waarop er wat stiller gewerkt wordt. Bijkletsen kan daarvoor of daarna.

Gaat dat je een stap te ver? Begin dan net als ik lekker vroeg met werken, als je die optie hebt natuurlijk. Tegen de tijd dat je collega’s op kantoor zijn, heb jij al een hoop werk verzet. Maar laat in elk geval je collega’s weten dat je even in je focus-cocon kruipt. Dat komt wel zo aardig over en voorkomt irritaties, van beide kanten.

Miranda de Ruijter
Redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1.8 / 2. Aantal stemmen 6

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.