Artikel
2 dec '23
2 december '23
5 min

Joy to de doorwerkende wereld rond de feestdagen

Zo’n driekwart van de beroepsbevolking wil graag vrij zijn rond de feestdagen. Maar wat een bende zou ons kikkerlandje zijn als iedereen die dat wil, twee volle weken thuis mag blijven. Denk aan mensen die in de zorg werken, winkeliers maar ook kantoorpersoneel. Veel bedrijven en instellingen draaien in deze periode gewoon door en dat is maar goed ook. Ben jij dit jaar aan de beurt om door te werken rond de feestdagen? Maak er dan op je werk een (klein) feestje van! Maar houd het wel brandveilig enzo.

Deck the halls

Tip nummer 1 voor feestelijk werken rond de feestdagen, is om eerst even te overleggen met je leidinggevende voordat je jouw zolder leeghaalt en de kerst-buit op kantoor dumpt. Misschien zit niet iedereen te wachten op glitters op het bureau of een rendierhaarband. En ontvangen jullie klanten, dan is het slim om het een beetje beschaafd te houden.

Heb je groen licht, dan kun je best wat spullen vanuit huis meenemen, als je spullen over hebt. Een boompje, wat slingers, lampjes en natuurlijk kerstballen. Maar heb je niks over omdat je huis een soort kerstshow 2.0 is, en is er geen budget voor versiering op je werk, dan is het tijd om de Crea Bea in jezelf aan te spreken. Pinterest is natuurlijk een ideaal platform voor inspiratie maar ik geef je ook alvast een paar creatieve tips.

  • Zorg voor groene post-its, zet op de briefjes een rode stip en plak ze in de vorm van een krans op de deur.
  • Nog groene post-its over? Plak ze dan in de vorm van een kerstboom op de muur of op een kast. En heb je een werk-crush maak er dan een papieren mistletoe van.
  • Heb je een stapel van de standaard gele post-its? Maak daar dan een (kerst)ster van.
  • Versier de ramen met krijtstift. Niet zo creatief? Iets natekenen lukt vast wel. Ben wel aardig voor jullie facilitairteam en maak de ramen na de feestdagen ook weer netjes schoon.
  • Een foute kersttrui doet het ook altijd goed deze dagen. En met jouw feestelijke trui, gecombineerd met jouw kerstvibe, is natuurlijk de boel al aardig in de goede sfeer.

Om je lange vingers bij af te likken

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar na de feestdagen ben ik standaard een paar kilo zwaarder. En dat is het lekkere eten dubbel en dwars waard. Een doos kerstkoekjes of chocolade misstaat helemaal niet op je werk. Tenzij je diëtist of tandarts bent misschien. Of neem chocolademelk mee naar je werk (vergeet de slagroom vooral niet, en marshmallows enzo). Een glaasje alcoholvrije wijn kan het ook prima doen.

Denk je nu “Leuk en aardig maar wat dat kost”? Waarschijnlijk zijn veel van je collega’s deze dagen vrij, dus dat kan best meevallen.

Wil je toch écht aan de lijn denken, dan kun je nog altijd je lunch opleuken met een kerststol of van die 1-persoons stolletjes in je broodtrommel. Nee ook niet heel gezond maar je ruilt die saaie boterham voor iets feestelijks, met net wat meer calorieën, dus voor een keer kan het best.

Falalalala

Muziek mag natuurlijk niet ontbreken met de feestdagen. Al vinden niet al je collega’s het fijn om muziek aan te hebben tijdens het werken, je kunt vast tot een compromis komen door bijvoorbeeld een tijdstip af te spreken waarop je volle bak mee kunt zingen met Mariah, Bing of Michael.

‘All I want for Christmas’ komt misschien net wat te vaak voorbij op de radio, maar je kunt natuurlijk gewoon een eigen playlist samenstellen met alle favorieten van jou en je collega’s. Deel de playlist vooral met je thuiswerkende collega’s. ‘Driving home for Christmas’ is minder van toepassing als je thuiswerkt maar het geeft toch een lekkerder sfeertje als je naar dezelfde playlist luistert.

Voor de afwisseling

Werken rond de feestdagen kun je ook opleuken door net wat anders te doen dan anders. Werk je op kantoor? Kies dan eens een ander bureau om aan te werken. Wel zo aardig om de werkplek van je collega weer netjes achter te laten natuurlijk, maar een dagje ergens anders zitten geeft je afwisseling en dat doet iets met je brein.

Werk je thuis? Creëer dan wat afwisseling door op een andere plek te lunchen. Leg bijvoorbeeld eens een picknickkleed in de kamer of eet gewoon eens op de bank. Jouw huis, jouw regels. En als je dan toch bezig bent, pak dan meteen het goede servies uit de kast. Maak het gezellig en een beetje speciaal. Dat goede servies slijt niet direct door het één keer extra te gebruiken en zeg nou zelf, het is toch zonde om ongebruikt in de kast te laten staan?

Voordelen

Het hoeft niet allemaal kommer en kwel te zijn als je moet werken rond de feestdagen, er zijn lichtpuntjes. Al zien we die soms alleen in de kerstverlichting. Baal je er echt van dat jij aan het werk bent en je collega lekker vrij is? Sta dan eens stil bij de voordelen van wél werken:

  • Je bespaart vakantiedagen.
  • Het is rustiger op de weg, dus je bent straks ook weer snel(ler) thuis.
  • Het is rustiger op je werk dus je kunt ook lekker doorwerken zonder gestoord te worden.

Ik wens je alvast fijne werkdagen! Op naar een vrolijk eind en een goed begin van het jaar. Enne.. niemand houdt van een half-assed jingler dus jingle all the way!

Miranda de Ruijter
Redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.