Artikel
1 feb '24
1 februari '24
2 min

Mag een relatie met een collega verboden worden?

Doordat werk en privé tegenwoordig behoorlijk door elkaar lopen en onze lieftallige Cupido nou eenmaal doet wat hij wil, is de kans best groot dat jouw crush ook je collega is. Maar wat vindt je baas hiervan? En de grootste vraag waar jij en je lief misschien wel bang voor zijn: mag een relatie tussen collega’s verboden worden?

Ja en nee

In de wet is niets bepaald over het verbieden van relaties op het werk. Maar dat wil niet zeggen dat het helemaal niet verboden kan worden. Er zijn bedrijven die in de gedragscode hebben opgenomen dat liefdesrelaties tussen personeel verboden zijn. En met name als het om een relatie tussen een leidinggevende en personeel gaat.

Een werkgever kan niet zomaar een algemeen verbod opleggen voor relaties tussen collega’s. Wel kan een werkgever je verplichten het te melden als je een relatie met een collega hebt. Ook mag een werkgever regels opstellen die ongewenste situaties voorkomen. Overtreed je die regels dan kan dit in sommige situaties tot ontslag leiden. Dit kan dan weer alleen als jij als werknemer op de hoogte was van de regels én de regels redelijk waren.

Er zijn nog wel wat verschillen tussen liefdessituaties op de werkvloer. Wanneer jij en je lief gelijkwaardige collega’s zijn loop je het minste ‘gevaar’, arbeidsrechtelijk gezien. Een relatie met een ondergeschikte collega is lastiger. Het kan zijn dat er in zo’n situatie bijvoorbeeld gekeken wordt naar overplaatsing. Een relatie met een cliënt, patiënt of leerling ligt ook gevoelig.

Liefde is een fundamenteel recht. En dat klinkt eigenlijk best prettig, toch? Iedereen heeft het recht om een relatie aan te gaan. Maar je recht kan dus wel worden beperkt, als je je baan wil behouden.

Wil jij de liefde bekennen aan een collega? Lees dan hier een aantal concrete tips. En wil je meer weten over arbeidsvoorwaarden? Kijk dan ook eens hier.

Miranda de Ruijter
Redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 2 / 2. Aantal stemmen 1

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.