Artikel
28 aug '23
28 augustus '23
4 min

Zelf pensioen opbouwen: vergroot je financiële vrijheid

Stel je eens voor: een toekomst waarin je kunt genieten van financiële vrijheid en waarin jij de regie hebt over je eigen financiële situatie. Klinkt goed toch? Hoe je dit bereikt? Door je pensioenopbouw in eigen hand te nemen. Pensioen wordt nog steeds een beetje in het verdoemhoekje geschoven. Misschien voelt het voor jou ook als een ver-van-je-bed-show. Maar wil je die financiële vrijheid dan is het handig als je nu zelf de touwtjes in handen neemt en aan je pensioen bouwt. In dit artikel ontdek je daarom alles wat je moet weten over zelf pensioen opbouwen.

Hoeveel pensioen kun je zelf per maand opbouwen?

Hoeveel je per maand opzij kunt zetten voor jouw pensioen hangt natuurlijk af van verschillende factoren. Zoals je inkomen, levensstijl en financiële doelen. Het is belangrijk om een realistisch bedrag te kiezen dat je maandelijks kunt missen zonder je huidige levensstandaard op te geven. Schakel eventueel een financieel adviseur in om samen een passend bedrag vast te stellen.

Zelf pensioen opbouwen als zzp’er

Als zzp’er ben je verantwoordelijk voor je eigen pensioenopbouw. Dit biedt zowel uitdagingen als voordelen. Je hebt de vrijheid om zelf te bepalen hoeveel je wilt sparen en hoe je je pensioen wilt investeren. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals individuele pensioenrekeningen (lijfrente) of beleggen in je eigen onderneming.

Het is behangrijk om je financiële situatie regelmatig te evalueren en indien nodig aanpassingen te maken. Door bewust met je pensioen bezig te zijn, vergroot je de kans op een comfortabele oude dag zonder op je leven in het nu, drastisch te moeten beknibbelen.

Zelf pensioen opbouwen in loondienst

Je kunt niet zomaar voor een ander pensioenfonds kiezen dan dat jouw werkgever aanbiedt. Maar als je in loondienst bent, is het wel mogelijk om zelf extra pensioen op te bouwen. Naast het pensioen dat je via je werkgever opbouwt, kun je vrijwillig bijsparen. Dit kan bijvoorbeeld via een individuele pensioenrekening (lijfrente) of door extra stortingen in je huidige pensioenregeling. Het voordeel hiervan is dat je extra vermogen opbouwt voor later en meer financiële vrijheid creëert. Informeer bij je werkgever naar de mogelijkheden en laat je goed adviseren.

Wat zijn de kosten van zelf pensioen opbouwen?

Bij zelf pensioen opbouwen komen kosten kijken, maar deze kunnen, afhankelijk van de gekozen opties, variëren. Denk aan administratieve kosten, belastingen en eventuele beleggingskosten. Het is verstandig om verschillende aanbieders en hun tarieven te vergelijken voordat je een keuze maakt. Op die manier kun je een weloverwogen beslissing nemen die past bij jouw financiële mogelijkheden en doelen.

Zelf pensioen opbouwen, of via de werkgever: wat is de beste keuze?

Het pensioen dat je via je werkgever opbouwt biedt vaak bepaalde voordelen, zoals collectieve regelingen en eventuele werkgeversbijdragen. Tegelijkertijd kan het opbouwen van een eigen pensioenpotje je meer controle en flexibiliteit geven. Een combinatie van beide kan natuurlijk ook nog. Welke optie het beste is, dat ligt aan wat bij jouw situatie past en of je geld kunt missen om extra opzij te zetten voor later.

Veelgestelde vragen over zelf pensioen opbouwen

Wat zijn de voordelen van zelf pensioen opbouwen ten opzichte van een pensioen via mijn werkgever?

Zelf pensioen opbouwen geeft je meer controle en flexibiliteit over je financiële toekomst. Je kunt zelf bepalen hoeveel je maandelijks wilt sparen en hoe je jouw pensioen wilt investeren. Bovendien bouw je met zelf pensioen opbouwen een extra buffer op naast het pensioen dat je via je werkgever opbouwt.

Hoe kan ik mijn pensioen het beste investeren?

Het investeren van je pensioen hangt af van je persoonlijke situatie en risicobereidheid. Zet voor jezelf op een rij wat jouw doelen, levensfase en risicoprofiel is. Zo kun je een gedegen investeringsstrategie (laten) opstellen die past bij jouw behoeften.

Wat gebeurt er met mijn zelf opgebouwde pensioen als ik van baan verander?

Wanneer je van baan verandert, kun je ervoor kiezen om je zelf opgebouwde pensioen mee te nemen naar je nieuwe werkgever of het zelfstandig voort te zetten. De beste optie is afhankelijk van je nieuwe arbeidsvoorwaarden en persoonlijke situatie. Laat je eventueel adviseren door een financieel adviseur.

Kan ik mijn pensioenopbouw tussentijds aanpassen?

Ja, het is vaak mogelijk om je pensioenopbouw tussentijds aan te passen. Bijvoorbeeld wanneer je inkomen verandert of wanneer je meer wilt gaan sparen.

Is zelf pensioen opbouwen geschikt voor iedereen?

Zelf pensioen opbouwen is geschikt voor iedereen die extra financiële zekerheid en vrijheid wil creëren voor de toekomst. Of je nu zzp’er bent, in loondienst werkt of een aanvulling wilt op je pensioen via je werkgever, zelf pensioen opbouwen kan een verstandige keuze zijn. Wel is het belangrijk om je goed te laten adviseren en rekening te houden met je persoonlijke situatie en doelen.

Miranda de Ruijter
Redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1 / 2. Aantal stemmen 1

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.