Artikel
24 aug '21
24 augustus '21
2 min

Ja of nee: kan ik voor een ander pensioenfonds kiezen dan mijn werkgever biedt?

Als je in loondienst werkt, bouw je bijna altijd via je werkgever pensioen op. Dit pensioen is onderdeel van je arbeidsvoorwaarden. Maar niet iedereen is even blij met het pensioenfonds waar je aangemeld wordt. Heb je hierin zelf iets te kiezen? Oftewel: Kun je voor een ander pensioenfonds kiezen dan je werkgever biedt? Wij zochten het voor je uit!

Soms, kun je een ander pensioenfonds kiezen

Helaas is het antwoord niet heel zwart wit. In het kort komt het erop neer dat je meestal niks te kiezen hebt als het op pensioenfonds aankomt, maar soms wel.

Veel werknemers zijn verplicht aangesloten bij een pensioenfonds, bijvoorbeeld als je in een bepaalde sector werkt. Voor ambtenaren is dat het pensioenfonds ABP en voor mensen in de zorg is dat PFZW. Zo zijn er nog wel meer pensioenfondsen gekoppeld aan sectoren. Die pensioenverplichting is vastgelegd in de cao en daar kun je niet onderuit. Zowel werkgever als werknemer hebben dan eigenlijk niets te willen.

Is dit niet het geval, dan is er sprake van de zogenaamde vrije pensioenmarkt. Dan gaat het om regelingen die een werkgever is aangegaan met de werknemers. Zo’n regeling kan worden ondergebracht bij bijvoorbeeld een verzekeraar. Is dat het geval, dan wordt een werkgever vaak door de verzekeraar in de uitvoeringsovereenkomst verplicht om alle werknemers aan te melden voor de pensioenregeling. Het hangt er dus vanaf wat er precies in het contract tussen werkgever en pensioenverzekeraar is vastgelegd.

Wanneer iemand echt niet wil deelnemen aan een pensioenregeling, kan de werkgever een verklaring opmaken waarin de werknemer bewust afziet van het pensioen. Dit kan alleen wanneer hier ruimte voor vrijgelaten is in het contract tussen werkgever en verzekeraar. Een werkgever moet ook in die verklaring zetten dat de werknemer zelf gaat sparen voor het pensioen. Op die manier waart de werkgever zich vrij van het risico dat een werknemer later zonder pensioen komt te zitten. Maar wat betreft belastingen is het niet heel verstandig om zelf je pensioen te regelen. Wanneer je zelf gaat sparen doe je dat namelijk van je nettoloon. Je kunt wat dat betreft beter via de werkgever sparen voor je pensioen, die kan het direct van je loon aftrekken.

Bron: AD.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1.5 / 2. Aantal stemmen 2

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.