Artikel
13 jan '22
13 januari '22
4 min

7 signalen dat het de hoogste tijd is voor een nieuwe baan

Je hebt weleens met het idee gespeeld om je baan op te zeggen. Maar ja, je werk-BFF kun je niet in de steek laten, je mag vaak thuiswerken en je kunt je werk met drie vingers in je neus uitvoeren. Lekker comfi dus. Maar dat betekent niet dat het daarom de beste keuze is. Dit zijn 7 signalen dat het tijd is om je cv weer uit het digitale stof te halen!

1. Op zondagmiddag krijg je al buikpijn

Op vrijdagmiddag hang jij (iedere week nét iets eerder) de vlag uit en trap je in je eentje achter je thuiswerkplek de vrijmibo af. Hier heb je de hele week naartoe geleefd: weekend! Maar na een fijne vrijdagavond en een drukke zaterdag, volgt al snel de zondagmiddag weer met dat bijbehorende zeurende gevoel dat die maandag eraan zit te komen. Op zondagavond zit je stiekem al je mail te checken zodat je maandagochtend niet voor nare verrassingen komt te staan en op maandagochtend als de wekker gaat, wil je maar één ding: die deken over je hoofd trekken en je ziekmelden.

2. Ieder uur kijk je op de klok

De laatste maanden lijken je werkdagen trager te gaan en betrap je jezelf erop dat je steeds vaker op de klok kijkt. Je leeft van rookpauze naar lunchpauze en van koffiepauze naar het eind van je werkdag. Om je saaie werk leuk te houden ben je continu afgeleid door je favoriete Instagram-accounts en voor je het weet zit je weer een halfuur kattenfilmpjes te checken op YouTube. O ja, die mail moet nog even beantwoord worden…

3. Je voert je taken uit, maar zet geen stap meer dan nodig

Je voert je dagelijkse taken uit, je zorgt dat je administratie op orde is en om vijf uur sluit je netjes je laptop af. Dikke prima, jouw leidinggevende kan nergens iets op aan te merken hebben, toch? Nou… Af en toe een stapje meer zetten hoort er natuurlijk óók bij als je een beetje betrokken bent bij je werk of je baan simpelweg leuk vindt. Een uurtje overwerken als het druk is, een mail sturen in het weekend als je een goed idee hebt: voel je die behoefte absoluut niet? Dan moet er een klein alarmbelletje bij je gaan rinkelen.

4. Je hebt al jaren geen promotie meer gehad

Of je je nu helemaal het schompes werkt of dat je – zoals hierboven beschreven – geen stap meer zet dan nodig: als je al jaren geen nieuwe kansen hebt gehad, dan is het wellicht tijd om verder te kijken. Het betekent dat ze jouw potentie niet zien, jou die promotie om wat voor reden dan ook niet gunnen óf die promotie gaat aan je neus voorbij omdat dit nou eenmaal niet het werk is waar je gelukkig van wordt en waar je dat stapje extra voor zet. Wat de reden ook is, trek je conclusies.

5. Halverwege het jaar ben je al door je vakantiedagen heen

Yes, het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent weer nieuwe vakantiedagen! De eerste werkdag in het nieuwe jaar ben je al volop aan het kijken welke dagen je het beste vrij kunt nemen. Voor je het weet neem je elke maand wel een paar dagen vakantie op en ben je door je vrije dagen heen. En dan moet je nog een halfjaar – quelle horreur! Atv-dagen? Extra vakantiedagen kopen? Is er alsjeblieft íets mogelijk? Help!

6. Voor elke snottebel meld je je ziek

Een hoestje? Tijd om je ziek te melden. Hond dood? Jij ligt te snikken in je bed. Liefdesverdriet? Géén haar op je hoofd die aan werken denkt. Je bent inmiddels pro in het verzinnen van smoesjes waarom je écht niet kunt werken. Ja, er gebeurt nou eenmaal héél veel in jouw roerige leven en daarom moet je je grenzen bewaken. En in deze tijden moet je sowieso voorzichtig zijn met snottebellen en gehoest toch? Snapt die arboarts dat niet?

7. Je hebt het gevoel dat je (veel) meer kunt

Iedere dag wordt van jou hetzelfde riedeltje verwacht. Een riedeltje wat je al lang en breed kent en waar totaal geen uitdaging voor je in zit. Je weet het stiekem zelf ook wel: je hebt veel meer in je mars. Leidinggeven, strategieën bepalen, plannen, stakeholders verzamelen: het wordt tijd voor je om een stapje hogerop te gaan. Ziet jouw baas dat niet? Dan is het geen slecht idee om eens wat uurtjes op Indeed rond te neuzen… Of kijk eens op een nieuwe plek voor vacatures, zoals hier. Let bij het rondneuzen naar vacatures wel op deze red flags.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1.5 / 2. Aantal stemmen 64

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.