Artikel
24 aug '21
24 augustus '21
4 min

Op onderzoek uit: deze beroepen kennen de hoogste werkdruk

Of je nu in het onderwijs, de zorg of als accountant werkt: bijna iedereen krijgt weleens te maken met hoge werkdruk. Over wat werkdruk nou precies is, hoe je zelf je werkdruk kunt verlagen en wanneer werkdruk gezond is, is al het een en ander geschreven. Maar welke beroepen kennen eigenlijk de hoogste werkdruk? Wij gingen op onderzoek uit!

Werknemers in Nederland geven aan best wat werkdruk te ervaren. Ergens tussen ‘soms’ en ‘vaak’ in. De cijfers over werkdruk zijn al een aantal jaren vergelijkbaar. Werknemers met de hoogste score op werkdruk ervaren altijd extra hard en altijd erg snel te moeten werken en altijd heel veel werk te moeten doen.

Beroepen met de hoogste werkdruk

De lijst met beroepen met bovengemiddelde werkdruk is lang. Voor alle meest voorkomende beroepen (beroepen met ten minste 50.000 werknemers) geldt dat de gemiddelde werkdruk tussen ‘soms’ en ‘vaak’ ligt. Onder andere koks, artsen, juristen, managers zakelijke en administratieve dienstverlening en leerkrachten in het basisonderwijs hebben volgens de NEA (Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden) gemiddeld de hoogste ervaren werkdruk.

Bovengemiddelde scores op werkdruk komen daarnaast voor bij financieel specialisten en economen, algemeen directeuren, accountants, winkeliers en teamleiders detailhandel, kelners en barpersoneel, productieleiders industrie en bouw, specialisten personeels- en loopbaanontwikkeling, psychologen en sociologen, adviseurs marketing, public relations en sales, keukenhulpen, zakelijke dienstverleners, docenten algemene vakken secundair onderwijs, maatschappelijk werkers, vertegenwoordigers en inkopers en gespecialiseerd verpleegkundigen.

De keiharde top 10 beroepen met de hoogste werkdruk

Hieronder vind je de top 10 van beroepen met de hoogste werkdruk. Het gaat hier om de gemiddeld ervaren werkdruk en die is per persoon anders. Staat jouw beroep hier niet tussen dan willen we natuurlijk niet zeggen dat je geen werkdruk kunt ervaren.

  1. koks;
  2. artsen;
  3. juristen;
  4. managers, zakelijke en administratieve dienstverlening;
  5. leerkrachten in het basisonderwijs;
  6. financieel specialisten en economen;
  7. algemeen directeuren;
  8. accountants;
  9. teamleiders detailhandel;
  10. kelners en barpersoneel.

Werkdruk kan zich uiten in extra hard moeten werken, erg snel moeten werken of heel veel werk moeten doen. Werknemers in de tien beroepen met de hoogste werkdruk scoren relatief hoog op al deze onderdelen. Mensen met deze beroepen geven vooral aan dat ze heel veel werk moeten doen.

Er zitten wel wat verschillen in deze top 10. Koks vinden dat zij heel snel moeten werken, terwijl de werkdruk bij artsen, juristen en managers zakelijke en administratieve dienstverlening vooral zit in heel veel werk moeten doen.

Uit onderzoek naar werkdrukfactoren blijkt voor artsen de emotioneel en fysieke zwaarte, maar ook de verwachtingen ten aanzien van het werk een erg belangrijke rol te spelen in vergelijking met andere beroepen. Gespecialiseerd verpleegkundigen scoren hoog op emotioneel zwaar werk en intimidatie. Bij juristen en managers zakelijke en administratieve dienstverlening spelen de verwachtingen ten aanzien van het werk een grote rol. Bij juristen gaat het daarnaast ook nog om het hoge aantal uren dat aan een beeldscherm wordt gewerkt.

Beroepen met de laagste werkdruk

Omdat de lijst met beroepen met hoge werkdruk zo lang is, is het vrij logisch dat er niet zoveel banen met lage werkdruk zijn. De laagste gemiddelde werkdruk hebben werknemers in de volgende beroepen:

  • beveiligingspersoneel (ja echt);
  • chauffeurs auto’s, taxi’s en bestelwagens;
  • hoveniers, tuinders en kwekers; 
  • kassamedewerkers;
  • leidsters kinderopvang;
  • onderwijsassistenten;
  • machinemonteurs.

Bij beroepen met lagere werkdruk blijkt dat het werk minder emotioneel belastend ervaren wordt dan werknemers dit in het algemeen doen. Denk hierbij aan veel of weinig moeilijke gesprekken aangaan. Hier zeggen we niet mee dat je een luizenbaantje hebt. Het gaat om de gemiddeld ervaren werkdruk. Over het algemeen ervaren mensen met deze beroepen minder werkdruk dan in andere beroepen.

Burn-out

Volgens een onderzoek van TNO zijn er een aantal sectoren die eruit springen wat betreft werknemers met burn-out-klachten. Daar is de werkdruk dus te lang te hoog geweest. Het onderwijs staat bovenaan in het rijtje burn-out-klachten met 20,2 procent van de werknemers, gevolgd door de industrie met 15,7 procent en niet ver daarachter gezondheid en welzijn met 15,1 procent.

Ben jij stressbestendig of zoek je liever een baan met wat minder werkdruk? Dan weet je nu in welke sectoren je wel of niet moet zoeken. Goed om nog te weten is dat de verschillen in ervaren werkdruk tussen beroepen samen kunnen hangen met kenmerken van het werk én de personen die het werk uitvoeren. Zo kan bijvoorbeeld het feit dat een beroep veelal fulltime wordt uitgeoefend bepalend zijn voor de hoogte van de werkdruk en niet zozeer het beroep zelf.

Bron: TNO

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1.2 / 2. Aantal stemmen 44

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.