Artikel
18 jun '21
18 juni '21
2 min

Wanneer is werkdruk gezond?

Meer werk hebben dan tijd, we kennen het allemaal wel. Soms is het genoeg als je even een tandje bijzet door net wat harder te werken of een avondje over te werken bijvoorbeeld. Maar door meer werk in weinig tijd te proppen neemt onze productiviteit, gezondheid en ons werkgeluk af. Een goede balans tussen inspanning en ontspanning is essentieel voor gezonde werkdruk. Want ja, werkdruk kan gezond zijn. Met de nadruk op 'kan'.

Lekker knallen of uit balans?

Sommige mensen vinden het heerlijk om het druk te hebben. “Lekker knallen” zeggen ze dan. Ze hebben het zelfs nodig om echt goed te presteren. Ook is de één beter in loslaten dan de ander. Wanneer werkdruk gezond of ongezond is, is dus ook afhankelijk van hoe je in elkaar zit. Maar op het moment dat de balans tussen inspanning en ontspanning verstoord is, hebben we het over te hoge werkdruk. En daarmee loop je het risico dat je last krijgt van stress en klachten zoals als een verhoogde bloeddruk, hoofdpijn, duizeligheid en verminderde weerstand. Maar ook klachten zoals somberheid, vermoeidheid en depressie.

Heel simpel gezegd is de werkdruk te hoog wanneer de eisen van het werk niet in balans zijn met wat je aankunt. Bijvoorbeeld wanneer je structureel je werk niet afkrijgt binnen je normale werktijden of wanneer je structureel niet de kwaliteit kunt leveren die wordt verwacht. Zie je als een berg op tegen een werkdag die nog moet beginnen? Grote kans dat de werkdruk inmiddels werkstress is geworden. Duidelijk geen gezonde werkdruk dus.

Is jouw werkdruk gezond?

Om er achter te komen of de werkdruk die jij ervaart gezond is of niet, kun je jezelf een paar vragen stellen zoals:

  • Hoe energiek voel ik me?
  • Hoe is mijn werk-privébalans? Zeg ik bijvoorbeeld vaak privéafspraken af?

Je antwoorden op deze vragen spreken voor zich. Als je over het algemeen uitgeput bent, dan is de werkdruk natuurlijk niet meer gezond te noemen. Tijd om er wat aan te doen! 

Miranda de Ruijter
Redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 2 / 2. Aantal stemmen 1

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.