Artikel
2 jun '22
2 juni '22
4 min

Op zoek naar een nieuwe baan? Herken deze red flags in vacatures

De vacatures vliegen je momenteel om de oren, dus dit is hét moment om je droombaan aan de haak te slaan. Maar… ook in deze tijden van personeelskrapte hebben sommige werkgevers het nog steeds niet begrepen. Herken deze red flags in vacatures!

Geen 9-tot-5-mentaliteit

Staat er nadrukkelijk in de vacature dat je géén 9-tot-5-mentaliteit mag hebben? Of dat je erg flexibel moet zijn? Zet je dan schrap voor groepsapps die tot laat in de avond actief blijven, belletjes op je vrije dag en schuine blikken als je 5 voor 5 je biezen pakt. Het betekent simpelweg dat je altijd ‘aan’ moet staan en dat er verwacht wordt dat je op je vrije dag je mail checkt en beantwoordt. Maar verder zijn ze echt helemaal vóór een goede werk-privé-balans hoor…

Een waslijst aan vereisten

De basis van een arbeidsovereenkomst is dat jij iets voor de werkgever doet, en dat jij van de werkgever ideale omstandigheden terugkrijgt om je werk te doen – plus natuurlijk een lekker salaris. Maar staat er in de vacature vooral een hele lange opsomming van wat er van jou verwacht wordt en vrij weinig over wat jij daarvoor terugkrijgt? Dan zal het er in de praktijk waarschijnlijk net zo aan toe gaan. Er wordt verwacht dat je veel geeft, maar je krijgt er weinig voor terug.

Een vage functieomschrijving

Ken je dat? Van die vacatures en functieomschrijvingen met een hoop jargon en waarvan je denkt: wat heb ik nou zojuist gelezen? Wat moet ik nu concreet doen tussen 9 en 5? Grote kans dat het bedrijf dit zelf eigenlijk ook niet zo goed weet. Wat er dan vaak gebeurt, is dat er geen concrete doelstellingen zijn, alle k-klusjes bij jou terechtkomen en de koers zo vaak gewijzigd wordt, dat op een gegeven moment niemand meer weet wat jij nou eigenlijk helemaal doet. Het gevolg is in 90 procent van de gevallen dat je contract niet verlengd wordt of dat je zelf na een paar maanden met een doos vol kantoorspullen en een karig bosje bloemen de deur uitloopt.

Een ‘marktconform’ salaris

Als je salaris niet het belangrijkste vindt en de inhoud van het werk, collega’s, reistijd, flexibele werktijden of andere zaken belangrijker vindt, is een ‘marktconform’ salaris wellicht helemaal goed. Maar is salaris voor jou erg belangrijk omdat je bijvoorbeeld een huis wil kopen, vaak op vakantie wil of een serieuze shopverslaving hebt? Kijk dan even verder als er geen duidelijke salarisschaal vermeld staat en er slechts ‘marktconform salaris’ staat. Dit is eigenlijk een verhullende term voor: verwacht er niet té veel van. Hetzelfde geldt overigens voor ‘een functie voor een starter’.

Al maanden op zoek

Een duidelijke red flag is als je dezelfde vacature iedere keer opnieuw voorbij ziet komen of maandenlang online ziet staan. Met name als het gaat om een functie of branche waar in principe weinig personeelstekort heerst. Wat is de reden dat ze niemand voor de functie kunnen vinden of iedereen na een paar maanden de handdoek in de ring gooit? Grote kans dat het íets met de organisatie, werkzaamheden of collega’s te maken heeft…

red flags vacatures

Een prestatiegerichte omgeving

Het kan natuurlijk dat je wel lekker gaat op targets, een hoge werkdruk en een continue drang om te presteren. Maar de meesten van ons waarschijnlijk niet. Een ‘prestatiegerichte omgeving’ is eigenlijk een verhullende term voor ‘iedereen in ons bedrijf heeft chronische stress, we hebben onhaalbare targets en we werken allemaal onze ass off om de aandeelhouders tevreden te houden’. Sommigen houden wel van een beetje presteren onder druk, maar ben jij niet één van hen? Laat deze dan maar lekker aan je voorbij gaan.

Heb je een vacature gezien zonder al te veel red flags? Zo zorg je dat jouw cv eruit knalt!

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1.7 / 2. Aantal stemmen 3

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.