Artikel
10 feb '22
10 februari '22
4 min

Solliciteren? 10 tips voor een knaller van een cv

Ben je fanatiek aan het solliciteren maar wil het niet lukken? Of zie je jouw droombaan voorbij komen op een vacaturesite? Dan is het zaak om allereerst die uitnodiging voor dat sollicitatiegesprek te scoren. En omdat je brief misschien niet eens gelezen wordt: 10 tips om jouw cv eruit te laten knallen.

1. Pas je cv aan per bedrijf

Veel sollicitanten sturen iedere potentiële werkgever hetzelfde cv. Niet doen! Kijk goed waar ze precies naar zoeken en pas daar je cv op aan. Dit betekent natuurlijk niet dat je moet gaan liegen op je cv, maar je kunt bepaalde skills wel meer uitlichten als ze daar specifiek om vragen. Bovendien zijn er veel functietitels voor dezelfde functie, die min of meer hetzelfde inhouden (denk: communicatiemedewerker, tekstschrijver, content manager). Wees hier creatief mee en gebruik voor je werkervaring op je cv de functienaam die zij ook gebruiken in hun vacature. Vragen ze om bepaalde skills? Vergeet deze dan zeker niet uit te lichten!

cv aanpassen

2. Doe eens gek

Wat moet je doen als je wil opvallen? Dan doe je alles nét even anders dan anderen. Waar andere sollicitanten ‘curriculum vitae [naam]’ bovenaan zetten, kun je er ook voor kiezen om ‘werkprofiel [naam]’ erop te zetten. Of typ in grote letters je eigen naam en vervolgens een kleine introductietekst over wie je bent, wat je goede eigenschappen zijn en wat je kunt. Daarnaast zijn cv’s altijd verticale A4’tjes. Wees creatief en ontwerp je cv op een horizontaal A4’tje of ga voor een heel andere vorm.

3. Kort en to the point

Een potentiële werkgever die tientallen sollicitatiebrieven krijgt, zit niet te wachten op onnodige informatie. Wees daarom kort, krachtig en to the point – zowel op je cv als in je motivatiebrief. Laat onbelangrijke (bij)baantjes van tien jaar geleden weg. Werk ook veel met bulletpoints, zodat je overzicht creëert.

4. Laat Word achterwege

Ben jij nog van de generatie waarbij je je cv altijd in Word maakte? (guilty!) Stop hiermee. Een cv in Word straalt maar één – hele slechte – eigenschap uit: non-creativiteit. Tegenwoordig kun je met allerlei (online) programma’s visueel prachtige cv’s in elkaar breien, zonder dat je hierbij enige designskills hoeft te hebben. Kijk bijvoorbeeld eens op Canva. Daar vind je allerlei gratis en betaalde templates die je helemaal naar je eigen smaak kunt aanpassen.

5. Schrijf een korte, pakkende tekst over jezelf

Vroeger op school heb je wellicht geleerd dat je bovenaan je cv je naam, adres, geboortedatum en nog wat andere gegevens vermeldt. Laat het niet alleen bij deze feitelijke informatie. Plaats daaronder nog een kort introductietekstje over jezelf waarin je je belangrijkste ervaring opsomt en je goede kwaliteiten. Je ervaring met bepaalde computer- of online programma’s kun je ook uitdrukken in sterren: 0 sterren is geen ervaring, vijf sterren is heel veel ervaring. Maak zoveel mogelijk visueel!

6. Verklaar de gaten in je cv

Ben jij een tijdje uit de running geweest? Zet dan op je cv erbij waarom (een wereldreis bijvoorbeeld) of wees creatief en vul het gat op met andere ervaringen die je in die tijd hebt opgedaan (denk aan een cursus of vrijwilligerswerk).

verklaar gaten in cv

7. Plaats die selfie

Plaats altijd een foto bij je cv, ook als je niet gezegend bent met de looks van Doutzen Kroes of Barry Atsma. Je potentiële werkgever wil graag alvast een eerste indruk en gezicht bij het verhaal. Als jij de enige bent zonder foto en dus een incompleet beeld geeft van jezelf, sta je al 1-0 achter.

8. Pas de lay-out aan aan de werkgever

Ga jij solliciteren bij een opvallende werkgever? Verwerk dit dan in de lay-out van je cv. Ga je bijvoorbeeld je geluk beproeven bij een bekend magazine? Maak dan een cover van het magazine met coverteksten over jezelf. Ga je bij een werkgever werken die een duidelijke huisstijl heeft? Maak dan jouw cv in die huisstijlkleuren. Of wil je bijvoorbeeld bij een beautysalon of autofabrikant aan de slag? Ga dan voor een cv met een duidelijk beauty of autothema. Ze zullen dit enorm waarderen!

9. Maak een sollicitatiefilmpje

Kun jij lullen als Brugman – en is dat ook nog eens precies wat het bedrijf zoekt? Toon lef en stuur een kort filmpje of een pitch, in plaats van – of als aanvulling op – je cv, waarin je jezelf en je werkervaring presenteert. En zo maak je een sollicitatiefilmpje!

10. Beter goed gejat, dan slecht bedacht

Cv-inspiratie nodig? Onder het mom ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’: online zijn een hoop mooie voorbeelden te vinden. Kijk eens op Pinterest bijvoorbeeld voor de mooiste cv’s!

tips cv

Hopelijk heb je wat aan deze tips voor een goed cv en doe je er je voordeel mee wanneer je solliciteert naar jouw droombaan!

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1.8 / 2. Aantal stemmen 30

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.