Artikel
21 dec '21
21 december '21
2 min

Primaire arbeidsvoorwaarden, wat valt daaronder?

Er zijn enorm veel arbeidsvoorwaarden en een hoop regels en kleine letters. Bovendien zijn arbeidsvoorwaarden niet bij elke werkgever gelijk. Tijd om de belangrijkste arbeidsvoorwaarden eens op een rij te zetten: de primaire arbeidsvoorwaarden.

Arbeidsvoorwaarden zijn de voorwaarden waarop je werkt. Je spreekt de arbeidsvoorwaarden af met je werkgever en laat ze vastleggen in een arbeidsovereenkomst. Vaak staan er ook arbeidsvoorwaarden in een cao. Bovendien staan in sommige wetten regels op het gebied van arbeidsvoorwaarden.

Primaire arbeidsvoorwaarden

Primaire arbeidsvoorwaarden zijn de zaken waarover je altijd wel afspraken maakt met je werkgever. Onder primaire arbeidsvoorwaarden valt het loon dat op afgesproken tijden op je rekening wordt gestort en het aantal uren dat je werkt. Ook de wettelijk verplichte vakantietoeslag (minimaal 8%) hoort hier bij. Andere toeslagen vallen meestal onder de secundaire arbeidsvoorwaarden.

Kort gezegd zijn primaire arbeidsvoorwaarden dus de antwoorden op de vragen: wat voor werk ga je doen? Waar ga je dat doen? Voor hoelang is dat? En wat krijg je daarvoor terug in salaris en verlof?

Voor een aantal arbeidsvoorwaarden staat een minimum voorgeschreven in de wet. Je mag bijvoorbeeld niet minder verdienen dan het wettelijk minimumloon. Of minder vakantiedagen krijgen dan het aantal dat in de wet staat. Geldt er een cao voor de organisatie of de branche waarin je werkt? Dan staan daarin meestal ook afspraken over de arbeidsvoorwaarden. Je kunt met je werkgever aanvullende afspraken maken over de arbeidsvoorwaarden, maar deze mogen niet ingaan tegen de wet of tegen een voor jou geldende cao.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 2 / 2. Aantal stemmen 2

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.