Artikel
31 okt '22
31 oktober '22
4 min

Vijf redenen om voor jezelf doelen te stellen

Persoonlijke doelen stellen. Het klinkt zo formeel. Zelfs zakelijk. En misschien als een overbodige ver-van-mijn-bed-show. Toch is het juist ontzettend persoonlijk en dé manier om jouw leven precies te gaan leiden zoals jij wilt. Door doelen te stellen, leef je niet stuurloos van dag tot dag, maar geef je vorm aan je bestaan. Op het werk en ook privé. Zodra je helder hebt wat je wilt bereiken, is het veel makkelijker je doelen te behalen. We delen hier de vijf voornaamste redenen om doelstellingen als leidraad te nemen om je werkleven te upgraden.

Je maakt je dromen waar

Van dagdromen naar je dromen realiseren, dat is precies wat je door middel van doelen stellen kan bereiken. Bewust nadenken over jouw toekomst als professional brengt je al een stap dichter bij dat ideaal. Wanneer je weet wat je wilt bereiken, weet je ook waar je je inspanningen op moet richten. Als je doelgericht blijft, zul je zien dat je dagdromen uiteindelijk deel uit gaan maken van de realiteit. Het is je gelukt! Je bent erin geslaagd je dromen waar te maken. En als je daarvan proeft, smaakt het al snel naar meer.

De resultaten liegen er niet om

Omdat je een visie hebt waar je naar toe werkt, push je jezelf continu om die visie te verwezenlijken. Ineens behaal je mijlpaal na mijlpaal. Je dwingt de beste resultaten af. Alles wat in lijn staat met de doelen die je voor jezelf hebt gesteld. Dat is nogal een verschil met de dagelijkse rompslomp van voorheen. Wachten tot je een promotie krijgt. Wachten tot een collega jouw expertise nodig heeft. Wachten tot je echt indruk hebt gemaakt op je leidinggevende. Dat is allemaal verleden tijd dankzij het stellen van persoonlijke doelen.

Super focus

Doelen geven focus. Zonder een doel verspreid je je inspanningen vaak random over allerlei dingen die op je af komen. Heb je een doel, of meerdere doelen, dan dwing je jezelf je aandacht en tijd heel gericht in te zetten. Je ontwikkelt als vanzelf een sterke focus om de doelen te kunnen behalen. Je zal taken op het werk makkelijker kunnen prioriteren. Je kan hierdoor ook beter met je leidinggevende communiceren waar je je mee bezig wilt houden. Zo neem je de ruimte om ook zelf vorm te geven aan jouw positie binnen de organisatie.

Je motivatie stijgt

Omdat je gestelde doelen gebaseerd zijn op je eigen verlangens, kan je inzet hiervoor een ongekende hoeveelheid motivatie ontketenen. Je bent namelijk niet exclusief bezig voor je baas of voor een collega. Je bent ook bezig voor jezelf. Je motivatie krijgt een flinke boost, omdat je ziet hoe je werk bijdraagt aan het behalen van persoonlijke doelen. En jouw eigen streven is een bijzonder sterke bron van motivatie en energie. Jouw doelen inspireren je en herinneren je aan de redenen waarom je van je baan houdt. Denk hieraan en je wakkert direct het vuur aan. Hup, je gaat meteen weer aan de slag!

Dopamine rush: het voelt gewoon lekker

De vooruitgang die je boekt voelt goed. En als je een doel hebt bereikt, verkeer je helemaal in de zevende hemel. Want bij ieder doel dat je behaalt, komt er flink wat dopamine vrij in je hersenen. En de erkenning van je leidinggevende en collega’s mag er natuurlijk ook wezen. Doelen formuleren, eraan werken en je oorspronkelijke verwachtingen bereiken, of zelfs overtreffen, is zo gezien bijna verslavend. Why change a good thing? Voelt het goed de touwtjes in handen te nemen, stel dan een nieuw persoonlijk doel en haal zo meer uit jezelf en je werk.

Lees hier meer over het volhouden van jouw doelen.

Veelgestelde vragen

Een persoonlijke doelstelling kan gerelateerd zijn aan sport, zoals trainen voor een halve marathon. Of een bepaalde skill vergaren, zodat je op je werk nog meer verantwoordelijkheden kan dragen. Maar ook een bedrag opzij zetten om over enkele jaren een lange wereldreis te kunnen maken.
Maak je doelen zo concreet mogelijk en overweeg ook meteen wat je in het dagelijks leven moet ondernemen om je doelen te bereiken. En ga aan de slag met een planning waar je je makkelijk aan kan houden.
Over het algemeen kun je je doelen indelen in de volgende drie categorieën: gedragsdoelen, leerdoelen en prestatiedoelen. Maar je hoeft hier niet over na te denken bij het overwegen wat jouw doelen zijn. Durf vrij en groots te denken om de doelstellingen te ontdekken die helemaal bij jou passen.
SMART staat voor: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Stem jouw doelstellingen op deze principes af en je hebt goed geformuleerde doelen gesteld waarmee je vervolgens aan de slag kan gaan.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 2 / 2. Aantal stemmen 1

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.