Artikel
16 jun '22
16 juni '22
5 min

Toe aan iets nieuws. Maar wat dan?

Ken je dat? Dat je eigenlijk niks te klagen hebt, maar je jezelf toch een soort van leeg voelt. Echt diep ongelukkig ben je niet maar als je in de spiegel kijkt is de twinkeling in je ogen ver te zoeken. Je bent ergens tussen gelukkig en ongelukkig in beland. Een enorm irritante plek. Maar what the hell is wrong? Je hebt toch alles op de rit? Geen stress, je bent gewoon toe aan iets nieuws.

Gelukkig zijn is geen gevoel dat je continu kunt hebben. Don’t shoot the messenger. Maar als je te lang geen twinkeling in je ogen hebt is het weleens tijd voor iets nieuws, een frisse wind. En dat hoeft niet altijd iets groots en meeslepends te zijn. Maar hoe zorg je voor verandering als je niet weet wát er moet veranderen? Waar begin je? Ja je kunt gaan bungeejumpen voor een kick of, iets minder heftig, een weekendje weg boeken, en dat geeft je vast en zeker weer een twinkeling in je ogen. Maar dat is een oplossing voor de korte termijn. Ik help je graag op weg met tips voor de wat langere termijn.

Tip 1. Test 1-2-3

Zorg dat je zelfinzicht up to date is. Op 123test.nl staan o.a. een beroepskeuzetest, competentietest, etc. Daarmee krijg je waardevolle inzichten als je even niet weet wat die frisse wind in je leven moet zijn.

Tip 2. Droom groot

Al hoeft de verandering waar je naar snakt niet groots en meeslepend te zijn, een belangrijke stap naar die frisse wind is toch om zo breed mogelijk te denken. Je hoeft niet alles uit deze stap waar te maken. Begin dus echt met een open mind. Droom groot en gedetailleerd. Wat maakt jou blij? Denk roze met paars gestippelde eenhoorn en luchtkasteel, of boerderij, net waar jij blij van wordt. Je dromen kleiner en realistisch maken kan altijd nog. Maar begin dus niet te voorzichtig met dromen.

Tip 3. Social media inspiratie

Scrol je vaak gedachteloos door social media of zijn er dingen die daar echt je interesse wekken? Dingen waar je blij van wordt en waar je meer over wil weten? Je hier bewust van worden kan je veel inzichten geven over waar jouw passie stiekem ligt. Misschien volg je op Instagram allerlei verbouwingen of de een of andere lifestylepagina? Zie je niet direct een verband tussen jouw guilty social media pleasures en wat jij daarmee kan? Kijk er dan eens met een vriend of vriendin naar. Die kan er net op een andere manier naar kijken en dat is altijd handig. Misschien ligt er zelfs een carrièreswitch in het verschiet of een nieuwe hobby.

Tip 4. Maak een droomleven-blauwdruk

Een wat? Ik leg het uit: Teken een plattegrond van een huis. Gewoon een fictief huis. Bedenk vooraf wat voor ruimtes dat ‘levenshuis’ moet hebben. Denk daarbij aan ruimte voor:

– een romantische relatie;
– kinderen;
– iets creatiefs;
persoonlijke ontwikkeling;
– familie;
– vrienden;
– werk;
– gezondheid;
– sport;
– natuur;
– maatschappij/ mensen helpen;
– etc.

Heb je duidelijk wat jouw ‘levenshuis’ aan ruimtes moet hebben, bepaal dan hoe groot elke ruimte moet worden. Hoe belangrijker het onderwerp voor jou is, hoe groter de ruimte op de plattegrond moet worden. Zo wordt zichtbaar voor je waar jouw prioriteiten (eigenlijk) liggen.

Vergelijk die plattegrond eens met hoe je leven op dit moment is. Waar zijn de verhoudingen anders dan je zou willen? En vooral ook: wat kun je daaraan doen? Kun je in jouw werk een nieuwe taak naar je toetrekken? Of kun je een paar uur in de week minder werken om ruimte vrij te maken voor iets anders?

Tip 5. Een mens met een missie

Jouw persoonlijke missionstatement bedenken (en opschrijven) helpt je om jouw kernwaarden duidelijk te krijgen en er nog naar te leven ook. Kernwaarden zijn op internet volop te vinden dus daar ga ik je hier niet mee lastigvallen. Zoek ze vooral op en schrijf de kernwaarden op die jij belangrijk vindt. Hoeveel zijn het er? Breng ze stap voor stap terug naar de 5 belangrijkste. Even door je keuzestress heen bijten.

Nu kun je jouw missionstatement schrijven. Een missionstatement begint met “Ik, naam, ben/leef ……..”. Vul jouw 5 kernwaarden in, et voila. Een voorbeeldje: Ik, Miranda de Ruijter, leef mijn eigen unieke leven. Vanuit passie en humor groei ik en help ik anderen groeien.

Heb je jouw missionstatement? Dan kun je de dingen die je doet hier eens naast leggen. Past dat bij elkaar? Waar mist er nog iets?

Ik ben de laatste die je wijsmaakt dat je met deze stappen altijd een twinkeling in je ogen hebt. Maar het helpt om duidelijk te hebben waar jouw prioriteiten (zouden moeten) liggen en wat nou écht belangrijk is voor jou. Zo kun je iets nieuws in je leven toevoegen, dat nog iets voor je geluksgevoel oplevert ook.

Miranda de Ruijter
Redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 2 / 2. Aantal stemmen 2

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.