Artikel
7 mrt '22
7 maart '22
5 min

Ontwikkelpunten, zo bedenk én behaal je ze

Ontwikkelpunten, een veel terugkerend onderwerp tijdens je carrière. En dat is maar goed ook, want zonder ontwikkelpunten blijf je stilstaan. En wat is daar nou aan? Maar het kan wel lastig zijn om je ontwikkelpunten te bedenken én te behalen. Wij helpen je daarom graag op weg.

Ontwikkelpunten, waarom?

Om hier antwoord op te geven vertel ik je eerst wat ontwikkelpunten nou eigenlijk zijn. Dat maakt al een hoop duidelijk. Ontwikkelpunten zijn heel simpel gezegd de eigenschappen die je nog niet compleet beheerst. Je kunt je op deze punten nog verder ontwikkelen. Het is dus helemaal niks negatiefs en iedereen heeft ze. Je ontwikkelpunten veranderen ook van tijd tot tijd. Je groeit door elke ervaring die je opdoet. De term ontwikkelpunten is ook behoorlijk breed. Denk bijvoorbeeld aan leren om beter te worden op de tennisbaan, maar ook aan groeien in leiderschap.

Dus waarom zou je ontwikkelpunten willen? Nou, je ontkomt er sowieso niet aan en is het niet veel leuker om ze te accepteren en er doelgericht aan te werken?

Welke ontwikkelpunten zijn er?

Er zijn veel dingen die als ontwikkelpunt tellen. Teveel om hier op te noemen. Eerder schreef ik over 8 concrete ontwikkelpunten die je ook echt wat op kunnen leveren.

Zowel privé als voor je carrière heb je er wat aan. En als je daar nog niet mee geholpen bent, dan geef ik je graag wat tips om zelf tot een goed ontwikkelpunt te komen.

Tip 1. Bedenk eens iets dat je graag wil maar niet goed durft. Wat houdt je tegen? Is het iets dat compleet buiten jouw invloed ligt of zit er iets waar je in kunt groeien?

Bedenk je ook even dat je angst om uit je comfortzone te stappen vrijwel nooit rationeel is. Het is puur een stemmetje dat je veilig wil houden, in die comfortzone. Angst is hartstikke handig als je ’s avonds voorbij een donker steegje loopt en dat stemmetje zegt dat je daar vooral niet in moet gaan. Maar wanneer angst je tegenhoudt om je droom waar te maken, is het een stuk minder handig.

Tip 2. Schrijf je persoonlijke mission statement. Je wat? Je mission statement. Een kort, makkelijk te onthouden stukje tekst, dat je helpt om naar jouw kernwaarden te leven maar ook om te ontdekken waarin je wil groeien.

Je zal eerst je kernwaarden moeten bepalen, maar daarna heb je ook wat. Kernwaarden zijn volop op internet te vinden, dus daar zal ik hier even niet verder op ingaan.

Een mission statement begint met “Ik, naam, ben/leef ……..”. Gebruik jouw 5 belangrijkste kernwaarden in je statement. De kernwaarden die ik had waren uniek, passie, humor, groeien en helpen. Daaruit kwam mijn mission statement: “Ik, Miranda, leef mijn eigen unieke leven. Vanuit passie en humor groei ik en help ik anderen groeien.”

Wat, in jouw mission statement, is voor jou moeilijk waar te maken? Daar zit je ontwikkelpunt. Het is iets wat je graag wil, maar wat nog niet helemaal vanzelf gaat.

Tip 3. Maak een blauwdruk. Hoe je dat doet? Door het maken van een plattegrond van een huis. Bedenk eerst wat voor ruimtes je wil in je ‘levenshuis’. Oftewel wat vind je belangrijk om aan competenties te hebben? Daarna kun je gaan kijken hoe groot de ruimtes moeten worden. Hoe belangrijker je een competentie vindt, hoe groter de ruimte. En dan de laatste stap. Heb je deze competenties genoeg onder de knie? Even kritisch zijn dus.

Wat is zijn goede ontwikkelpunten?

Wanneer is een ontwikkelpunt goed? Wie bepaalt dat? Nou.. heel simpel. Jij! Het is jouw ontwikkelpunt dus jij bepaalt of het een goede is of niet. Natuurlijk is het voor een pop-gesprek op je werk handig dat je leidinggevende er ook mee instemt, maar als jij er niet achter staat dan wordt het niet veel. Ontwikkeling werkt namelijk het beste wanneer je intrinsiek gemotiveerd bent.

Aan de slag met je ontwikkelpunten

Zijn je ontwikkelpunten duidelijk? Top! Maar dan moet je er nog wel wat mee gaan doen natuurlijk.

Je hebt vast weleens over doelen SMART maken gelezen of ervan gehoord. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdsgebonden. In de praktijk blijken SMART doelen best lastig te behalen. Hoe praktisch ze ook klinken. Het opschrijven lukt wel, maar het doen is een stuk lastiger. Persoonlijke ontwikkelpunten zijn vaak grote doelen, of doelen waar je tegenop ziet. Daardoor haak je af. Je bent niet meer gemotiveerd. De oplossing? Bedenk kleine acties om aan je doelen te koppelen. Bijvoorbeeld wanneer jouw doel is om te leren delegeren, spreek dan met jezelf af dat je de eerst volgende werkdag één taak delegeert.

10 voorbeelden van ontwikkelpunten om tijdens een sollicitatiegesprek te benoemen

Ben je van plan om van baan te wisselen? Of ga je splinternieuw de arbeidsmarkt op? Grote kans dat in een sollicitatiegesprek gevraagd wordt naar je ontwikkelpunten. Denk dan eens aan de volgende:

  1. Een minder afwachtende houding aannemen
  2. Je controledrang aanpakken
  3. Minder gereserveerdheid
  4. Je impulsiviteit aanpakken
  5. Minder onzeker zijn
  6. Minderen met overbezorgd of overbetrokken zijn
  7. Minder sceptisch zijn
  8. Een minder timide houding aannemen
  9. Groeien in leiderschap
  10. Leren delegeren

Aangeven waar je minder goed in bent kan lastig zijn. Maar weet dat je potentiële werkgever wil weten hoe goed je jezelf kent en of je in staat bent tot zelfreflectie. Ben dus gerust kritisch op jezelf, maar kraak jezelf niet af. Heb het niet over een ‘slechte’, ‘zwakke(re)’ of ‘negatieve’ eigenschap, maar over een ‘ontwikkelpunt’.

Miranda de Ruijter
Redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1.9 / 2. Aantal stemmen 15

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.