Artikel
12 jan '22
12 januari '22
5 min

8 ontwikkelpunten om dit jaar aan te werken

Ontwikkelpunten hebben we allemaal, want zeg nou zelf.. wie is er nou echt perfect? Ik niet in elk geval. Verre van. Maar bedenken waar je echt concreet mee aan de slag kan gaan, kan weleens een uitdaging zijn. In dit artikel deel ik 8 ontwikkelpunten om dit jaar aan te werken. En nee, natuurlijk moet je jezelf niet op alle ontwikkelpunten tegelijk willen storten. Dus wees verstandig en begin eens met er 3 te kiezen. Goed voor de afwisseling en voor de focus.

1. Een minder afwachtende houding aannemen

Iedereen kent wel iemand met een afwachtende houding. En misschien ben je zelf wel iemand die vaak afwacht. Dat kan soms gewoon lekker relaxed zijn, maar het kan er ook voor zorgen dat je kansen mist of dat mensen over jouw grenzen heen walsen. Je geeft namelijk het initiatief en de regie uit handen. Logisch dat een ander die dan pakt. Het nadeel hiervan? Dingen kunnen weleens anders uitpakken dan dat jij zou willen. En je hebt er totaal geen grip meer op.

Een voorbeeldje: Het loopt al lange tijd niet lekker op je werk. Eigenlijk zou je tot actie moeten overgaan, maar je doet het niet. Je wacht af. Je kijkt wel hoe het gaat. Daardoor kun je je in de problemen werken of ga je enorm op je tenen lopen. Dikke kans dat je later denkt: was ik maar eerder tot actie overgegaan. Zonde toch?

2. Minder controledrang

Controledrang is een obsessie om een situatie te kunnen overzien, om maar zeker te weten dat er niets fout gaat. Kortom, angst dus. Bang dat het niet gaat zoals verwacht. Het willen van controle is een bepaalde veiligheid, zodat je zeker weet dat er niets onverwachts op je pad komt. Enerzijds natuurlijk fijn als je weet waar je aan toe bent, maar het is ook hartstikke onrealistisch.

Om een situatie onder controle te houden hebben we vooraf vaak al veel verwachtingen over wat er gaat komen, hoe een ander gaat reageren, hoe het geregeld moet worden, enz.. Het vervelende van verwachtingen is dat het vaak in teleurstelling eindigt. Het is logisch dat we verwachtingen hebben, maar wanneer het doorslaat naar controledrang dan heb je daar een ontwikkelpunt.

3. Minder impulsiviteit

Ken je dat? Je hebt een vergadering over een onderwerp waarbij je eigenlijk allang weet wat de oplossing is. Toch wil je er met een open mind ingaan. Makkelijker gezegd dan gedaan als je wat impulsief bent. Als je collega vertelt over zijn plan van aanpak en je bent het er absoluut niet mee eens reageer je toch feller en impulsiever dan je zou willen. Hop, weer een ontwikkelpunt erbij.

4. Minder onzeker zijn

Twijfel je vaak aan jezelf? Of je dingen wel goed genoeg doet, of je wel goed genoeg bent? Dat doen we allemaal weleens. Trust me. Maar soms kan het je echt in de weg zitten. Is dat bij jou het geval? Dan is dit een hele goede om als eerste ontwikkelpunt te pakken.

Ben je vooral tijdens vergaderingen onzeker? Zo trek jij de volgende vergadering wél je mond open!

5. Minderen met overbezorgd of over-betrokken zijn

Je o-ver-al zorgen om maken. Of iedereens lasten met je meedragen. Doodmoe word je ervan. Je zorgen maken om dingen die buiten jouw invloed liggen is echt zo zonde van je tijd en energie. Ontwikkelpuntje dus als jij hier last van hebt. Natuurlijk is het mooi als je betrokkenheid toont, maar als het een last wordt dan heeft niemand er iets aan.

6. Minder sceptisch zijn

Trek je veel dingen in twijfel? Tot een soort achterdochtigheid aan toe? Dan hoort deze zeker op jouw lijstje met ontwikkelpunten. Natuurlijk mag je soms sceptisch zijn en is het soms goed om dingen beter te onderzoeken. Maar je weet van jezelf vast wel of je een beetje aan het doorslaan bent.

7. Groeien in leiderschap

Met goed leiderschap ben je in staat om anderen te stimuleren en te inspireren. Je versterkt motivatie, betrokkenheid en de prestaties van de organisatie. Klinkt goed toch? Nou hoeft natuurlijk niet iedereen haantje de voorste te zijn, maar als jij de ambitie hebt om kartrekker van je team te zijn, of om zelfs leidinggevende te worden, dan is dit zeker een goede punt om aan te gaan werken.

8. Leren delegeren

Delegeren? Waarom zou je dat willen? Als dat is wat je nu denkt dan verwijs ik je graag naar punt 2. Delegeren is hartstikke nuttig. Zeker als je in drukke tijden niet kopje onder wil gaan. Plus, als je goed delegeert, dan liggen de taken bij de juiste mensen. De mensen die het leuk vinden om te doen en er ook gewoon hartstikke goed in zijn.

Dit zijn ze, de 8 ontwikkelpunten. Wil jij met één (of 3) van deze ontwikkelpunten aan de slag? Maak er dan eens een SMART doel van. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdsgebonden.

Eerlijk is eerlijk. In de praktijk komt het weleens voor dat SMART doelen best lastig te behalen zijn. Hoe praktisch ze ook klinken. Het opschrijven lukt wel, maar het doen is een stuk lastiger. Persoonlijke ontwikkelpunten zijn vaak grote doelen, of doelen waar je tegenop ziet. Daardoor haak je af. Je bent niet meer gemotiveerd. De oplossing? Bedenk kleine acties om aan je SMART doelen te koppelen. Acties die je morgen en overmorgen meteen kunt doen. Of gewoon vandaag al. Hier lees je meer over het behalen van jouw ontwikkelpunten.

Miranda de Ruijter
Redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 2 / 2. Aantal stemmen 9

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.