Artikel
5 sep '22
5 september '22
4 min

Een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) maken in drie stappen

Voel je de drang om je verder te ontwikkelen? Of word je door je werkgever gestimuleerd om in ontwikkeling te blijven? Met een persoonlijk ontwikkelingsplan, ook wel POP genoemd, maak je jouw ontwikkeling heel concreet. Je gaat na waar je nu staat, waar je naartoe wilt groeien en hoe je deze groei gaat bewerkstelligen.

Super handig dus om inzicht te krijgen in jouw wensen en ook een manier om je voortgang te meten. Een POP maakt jouw ontwikkelingsplannen inzichtelijk en bespreekbaar, voor jezelf én je werkgever. Neem onze drie stappen door en je hebt de teugels in handen om jouw persoonlijke ontwikkelingsplan direct samen te stellen.

Stap 1: waar ligt jouw potentieel?

Voordat je bedenkt hoe je je wilt ontplooien, is het handig om vast te stellen waar je nu staat. Wat is de status quo van jouw professionele kennis en vaardigheden? Neem als uitgangspunt de functiebeschrijving van jouw positie. Maak een lijstje van alle skills die worden vereist en kijk vervolgens welke je goed en welke je minder goed beheerst. Vraag jezelf ook af welke taken je leuk vindt en welke minder of helemaal niet leuk. Aan de hand hiervan kun je waarschijnlijk al zien waar groeimogelijkheden zijn. En ook waar je interesses liggen qua groei.

Het kan zeker ook inspirerend zijn om buiten je huidige functie te gaan rondsnuffelen naar opties voor verdere groei. Je kunt ervoor kiezen om vaardigheden uit een ander vakgebied te leren. Als er raakvlakken zijn met het werk dat je nu doet, kun je je inzetbaarheid vergroten. Wellicht wil je meer verantwoordelijkheden dragen en is het je stille wens in de toekomst management- of coaching-taken op je te nemen.

Laat je inspireren door collega’s die de afgelopen jaren sprongen hebben gemaakt in hun ontwikkeling. Welke richting zijn zij ingeslagen? Past het bij jouw ambities?

Last but not least: vraag aan je werkgever of er kennis in de organisatie ontbreekt waar wel behoefte aan is. Als je je aan de hand daarvan ontwikkelt, maak je jezelf onmisbaar voor het bedrijf. Een slimme zet.

Stap 2: schrijf je doelen op

Zodra je in kaart hebt gebracht in welke richting je je zou willen ontwikkelen, staat het fundament van je POP. Je weet wat je wilt en nu gaat het erom duidelijke doelen te formuleren. Schrijf op wat je wilt bereiken, misschien zijn het meerdere dingen. Maak je doel zo concreet en specifiek mogelijk. Geef ook aan hoe je jouw progressie zal meten. Creëer een realistische deadline waarbinnen je je doel wilt bereiken. Met de nadruk op realistisch.

Je hebt een baan en nog een heel leven daarnaast, dus bereken goed hoeveel tijd je wekelijks aan je persoonlijke ontwikkeling kan besteden. Is dat bijvoorbeeld twee uur per week, dan is het niet realistisch om van jezelf te eisen dat je binnen een maand een heel nieuw vakgebied hebt geleerd. Voorkom teleurstellingen, vooral voor jezelf maar ook voor je leidinggevende, door je doelen op een reële manier te plannen.

Als hulpmiddel om doelstellingen voor je persoonlijk ontwikkelingsplan te maken, kun je SMART inzetten. Dit is een methode om doelen te zo goed mogelijk te definiëren. SMART doelen zijn: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Wanneer een doelstelling aan al deze facetten voldoet, kun je het toevoegen aan jouw POP.

Stap 3: maak een stappenplan

Het is helder wat je wilt, je hebt je doelen opgeschreven en het is nu vooral een kwestie van doen. Stel een plan van aanpak op, zodat je precies weet wat je moet doen en wanneer. Ga je wekelijks een aantal uren meelopen met een collega? Wil je een deeltijd opleiding volgen of hier en daar een cursus? Of daag je jezelf op de werkvloer uit door andere taken te vervullen naast je gebruikelijke werk? Schrijf op welke stappen je moet doorlopen om jouw doel te bereiken. Dit maakt jouw persoonlijk ontwikkelingsplan heel tastbaar.

Door een POP te maken is je persoonlijke ontwikkeling ineens zonneklaar. Dit is handig voor jezelf en ook om het gesprek aan te gaan met je werkgever. Samen met je leidinggevende kun je jouw persoonlijk ontwikkelingsplan finetunen.

Veelgestelde vragen over een persoonlijk ontwikkelingsplan

Wat zet je in een persoonlijk ontwikkelingsplan?

In een persoonlijk ontwikkelingsplan, een POP, werk je uit hoe je jezelf wilt ontwikkelen en wat je daarvoor moet doen.

Waar moet een persoonlijk ontwikkelingsplan aan voldoen?

Om een POP op te stellen moet je grondig nadenken over waar je nu staat als professional en waar je jezelf in de toekomst ziet staan. De POP vormt een leidraad die je helpt je ambities waar te maken. Je persoonlijk ontwikkelingsplan dient een weerspiegeling te zijn van wie je bent en wie je wilt worden.

Hoe formuleer ik duidelijke en haalbare doelen?

Maak je doelen SMART: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 2 / 2. Aantal stemmen 2

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.