Artikel
27 jun '22
27 juni '22
6 min

Wat werk je oplevert, naast alleen salaris

In Nederland werken mensen gemiddeld 31 uur per week. En of je nou meer of minder dan dat gemiddelde werkt, werk is een groot gedeelte van ons leven. Je hebt ook vast weleens het gezegde gehoord: je leeft niet om te werken, maar je werkt om te leven. En uiteraard is dat zo. Werk zorgt voor inkomsten en daarmee kun je je rekeningen betalen. Je hypotheek aflossen, de tank van je auto vullen en boodschappen doen. Daarnaast doen we er ook leuke dingen van: lunchen met een vriendin en een dagje naar het strand. Maar… is dat de enige reden dat we werken? Ik geloof van niet. Werk is meer dan enkel jouw inkomstenbron. Ik laat je negen aspecten zien die werk jou oplevert, buiten je salaris om.

1. Voldoening

Allereerst, als jij werk hebt dat bij je past, dan ervaar je voldoening. Je helpt anderen met je werk, je rond je taken af of je kan invloed uitoefenen binnen je werkveld. Op wat voor manier dan ook, werk levert je voldoening op. Het zorgt ervoor dat je tevreden bent met wat je doet.

2. Energie

Je werk levert jou ook energie op. Energie voor een nieuwe werkdag, energie tijdens het werk en energie zodat je buiten je werk nog zin hebt om leuke dingen te doen. Werk hoort jou energie te geven in plaats van op te slurpen. Merk je nou dat dit bij jou totaal niet zo is, dan is het tijd om te wisselen van werk en jouw droombaan te ontdekken. Uiteindelijk wil jij een baan waarbij je barst van de energie op het werk én waardoor je nog lekker kan sporten of met vriendinnen kan afspreken na het werk.

3. Zin in de dag

Werk doen dat bij je past zorgt ervoor dat jij zin in je werkdag hebt. Dat je op zondag al zin hebt om aan de slag te gaan met dat ene project dat je zo interessant vindt. Werk levert jou plezier op, waardoor je ook gemotiveerd bent om weer aan de slag te gaan. En zin in je dagen hebben is natuurlijk belangrijk. Het zorgt ervoor dat je plezier hebt in je leven en alles rooskleuriger kan zien.

4. Gelukkig zijn

Zin in je dagen hebben, gemotiveerd zijn en plezier hebben in wat je doet heeft als gevolg dat je je gelukkig voelt. Gelukkig in je baan en gelukkig in je leven. En dat is uiteindelijk waar we het allemaal voor doen natuurlijk. Op het moment dat je iets doet dat niet bij je past, is het lastig om dat geluk te kunnen voelen. Juist omdat we ook een groot deel van ons leven spenderen op het werk. Werk hebben waarin jij tot je recht komt is dus essentieel voor een gelukkig leven.

Wil jij weten hoe hoog jij scoort op werkgeluk? En hoe je jouw werkgeluk kunt vergroten? Check het met de werkgeluktest en ontvang direct tips om jouw werkgeluk te vergroten.

5. Betekenisvol voelen

Wij als mensen willen allemaal een stempel achterlaten op de wereld. We willen impact maken en een bijdrage leveren aan de maatschappij. We willen ons van betekenis voelen en laten zien dat we ertoe doen. Het werk is een plek waar we dit kunnen doen op de manier waar wij ons fijn bij voelen. Je kan veel betekenen voor een ander én daar nog betaald voor krijgen ook.

6. Mentale rust

Op het moment dat jij werk doet waar jij je betekenisvol in voelt, gelukkig mee bent en je energiek door voelt, zorgt dat voor mentale rust. Je voelt dat je op de goede plek zit. Het leven kabbelt rustig door en jij voelt je er goed en rustig bij.

7. Structuur in je dagen

Daarnaast zorgt werk voor structuur in je dagen. Je hebt vast weleens iemand in je omgeving gezien die met pensioen ging en vervolgens even niet meer wist wat die moest doen. Ze waren hun ritme en structuur kwijt, doordat ze niet meer werkten. Werk zorgt dus ook voor ritme in je dagen en hierdoor ook voor een bepaalde manier van voorspelbaarheid en rust. Je weet immers hoe je dag ongeveer zal verlopen. Dat kan aan de ene kant zorgen voor een opgesloten gevoel (wat veel millennials ervaren), maar als je iets doet wat je echt leuk vindt, zit er eigenlijk alleen de positieve kant aan: namelijk ritme.

8. Ontwikkeling

Werken zorgt ervoor dat je jezelf kan ontwikkelen. Je leert in je werk telkens nieuwe en/of verdiepende dingen. Zo is werk ook uitdagend en kan je telkens een stapje vooruit zetten. Je kan andere kwaliteiten inzetten, nieuwe vaardigheden leren en verbanden leggen. Doordat je jezelf blijft ontwikkelen blijft het werk ook leuk. Op het moment dat je merkt dat de uitdaging eruit is, is het tijd om op zoek te gaan naar een baan waar je jezelf weer kan ontwikkelen.

9. Waardering

En alsof dat niet genoeg dingen zijn die werk ons oplevert, komt er nog eentje bij. Last but not least: waardering. Dankzij het werk dat je doet, voel jij je goed over jezelf. Je krijgt complimenten van de personen die je helpt én van je collega’s. Deze complimenten internaliseer je, waardoor je met een goed gevoel de dag kunt afsluiten.

Dus, werk is zoveel meer dan alleen salaris. De grootste reden om te werken zou dus ook niet geld moeten zijn naar mijn beleving, maar juist dat je er gelukkiger van wordt. Ik kan mij ook goed voorstellen dat je deze dingen op dit moment niet uit het werk haalt, waardoor dit lastig voor te stellen is. Op dat moment zit je niet op je plek en is het belangrijk om te gaan ontdekken wat voor werk er wel bij je past. Daar help ik jou graag mee door middel van de gratis 1 op 1 doorbreeksessie. Op mijn website lees je er meer over en kun je meteen een sessie aanvragen.

Over Elodie

Alles wat te maken heeft met werk(geluk) houdt Elodie bezig. Ken je dat, dat je alles hebt wat je hart je begeert, maar je toch niet gelukkig bent? Elodie, oprichtster van Melodieinhetleven helpt je in de zoektocht met het ontdekken van je passie en droombaan. Want als jij weet wat bij jou past, kan je weer gelukkig zijn in je werk. Op naar energie, rust en plezier!

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1 / 2. Aantal stemmen 1

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.