Artikel
17 jun '22
17 juni '22
4 min

Heb jij even geluk!

Je kunt social media niet meer openen of de geluksgoeroes vliegen je om de oren. Krijg jij er ook lichtelijk uitslag van in je nek maar wil je stiekem toch wel weten hoe het nou zit met geluk? Dan weet ik een boekje waar je blij van wordt.

Zoeken naar geluk doen we allemaal in meer of mindere mate. Maar wat is geluk precies? Waarom streven we er zo hard naar? En heeft dat allemaal wel nut? Die antwoorden kreeg ik van Guido Weijers (ja echt). Ik had de mazzel dat ik bij zijn laatste Masterclass Geluk aanwezig mocht zijn. Niet getreurd, het was dan wel de laatste masterclass, maar buiten het theater geeft hij nog steeds keynotes voor bedrijven en ik kreeg zijn goedkeuring om een deel van zijn lessen met jou te delen.

Waarom je best wat aan mag nemen van Guido Weijers

Guido Weijers, dat is toch die cabaretier? Klopt! Maar Guido Weijers verdiept zich ook al jaren in positieve psychologie, non-dualisme, NLP en andere zelfhulpmethodes. Voor zijn Masterclass Geluk volgde hij zelf meerdere masterclasses aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, deed hij in Bhutan onderzoek en sprak hij op TEDx over The Pursuit of Happiness. Hij schreef er ook een boekje over. Lekker tegendraads en ver weg van zweverig gedoe. De wetenschappelijke kant van geluk. Praktisch en vlijmscherp. Deze man weet waar hij het over heeft. 

Het wiel hoeft natuurlijk niet steeds opnieuw te worden uitgevonden. Guido Weijers deed het uitzoekwerk voor je en zette alles duidelijk en met een portie humor op een rijtje. Denk aan theorieën van Daniel Gilbert, Ap Dijksterhuis, Joke van Saane en Guy van Liemt. Of van filosofen als Socrates en Aristoteles. Feitjes uit wetenschappelijke studies en alles wat waardevol kan zijn voor iedereen die interesse heeft in de wetenschap van geluk, met de eigenzinnige gedachten van Guido Weijers.

Natuurlijk ga ik niet het hele boekje voor je uittikken. Wél deed ik een paar waardevolle inzichten op die ik graag met je deel. Iets om over na te denken.

De drie elementen van geluk

Het probleem met geluk is dat we nooit lang tevreden zijn. En daar kunnen we niks aan doen, dat is evolutionair bepaald. Evolutie is vooruitgang en dus zijn we zo geprogrammeerd dat we door blijven leren en onszelf blijven ontwikkelen. Daarmee stoppen zit gelukkig niet in ons systeem. Maar zo blijven we van nature dus ook onophoudelijk zoeken naar geluk.

Ben jij ook bezig met die zoektocht? Wat handig is om te weten, is dat geluk uit drie elementen bestaat. Volgens Aristoteles dan. Misschien heb je er weleens van gehoord.

Element 1 – korte termijn: The pleasant life, plezier en genot. Een taartje eten, die nieuwe schoenen, bungeejumpen. Het kan je allemaal een fijn gevoel geven. Plezier en genot zijn een prima tijdverdrijf, geniet er dan ook van, maar ben je ervan bewust dat het tijdelijk is.

Element 2 – lange termijn: The good life. Naast die genietmomentjes zijn we ook op zoek naar een algemene toestand van welbevinden. Een deugdzaam leven. Moed, wijsheid maar ook gematigdheid zijn daarvoor nodig. Niet te hard rijden, vergevingsgezind zijn en binnen de lijntjes kleuren. Dan heb je het goed voor elkaar.

Maar we hebben stiekem ook behoefte aan wat avontuur. En daar zit de strijd. In je eigen hoofd. Het ene wil verstandig en deugdzaam zijn. Het andere wil instant satisfaction.

Element 3 – zingeving: The meaningful life. Het mooiste is natuurlijk als jouw pleasant life en good life in balans zijn. Veel leuke momenten én je leven goed voor elkaar hebben. Maar ben je dan gelukkig? Nee. Je blijft dat gevoel houden dat er iets mist. En wat mist is zingeving.

We voelen zingeving als we iets doen dat bijdraagt aan een betere wereld. Hoe groot of klein ook. Een elektrische auto rijden is zinvol, je kinderen goed en veilig op laten groeien of een zaal vol mensen laten lachen. Een hand op iemands schouder leggen en zeggen “het komt goed” of iemand een complimentje geven. Het is allemaal zinvol. En draagt ook allemaal bij aan jouw geluksgevoel.

Guido Weijers verwoordt het in het kort als volgt: Doe veel leuke dingen en sta jezelf toe daarvan te genieten. Zorg dat je het goed voor elkaar hebt, ben verstandig en deugdzaam waar het moet en bepaal daarin jouw normen en waarden. En zorg dat je wat bijdraagt aan een betere wereld of de mensen om je heen. Al is het maar omdat bewezen is dat je daar zelf ook gelukkiger van wordt.

www.puurgeluk.nl

Fotografie: Loens Media

Miranda de Ruijter
Redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 2 / 2. Aantal stemmen 5

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.