Artikel
27 dec '23
27 december '23
4 min

Hit that goal: 9 carrière- of ontwikkeldoelen

Uit onderzoek blijkt dat doelen stellen erg motiverend werkt. Want hoe fijn is het om ergens naartoe te werken en te zien dat je je doel gehaald hebt? Ontbrak het jou afgelopen jaar aan motivatie en weet je niet zo goed waar je naar kunt streven? Wij geven je 9 fijne carrièredoelen om aan te werken.

Start je eigen bedrijf

Ben jij ook zo iemand die al jaren roept dat-ie een eigen bedrijf wil, maar nooit die stap zet? Realiseer je dat je niet van de ene op de dag andere dag je baan hoeft op te zeggen. Wil jij deze droom echt uit laten komen, begin dan klein. Schrijf je in bij de KvK, tuig je website op en ga er één dag in de week of in de avonduren mee aan de slag. Kijk waar het je brengt!

Vergroot je netwerk

Een groot netwerk kan je veel opleveren, of je nu in loondienst werkt of een eigen bedrijf hebt. Die toffe baan, een nieuwe klant: als je contacten hebt die je kunt inzetten is de kans een stuk groter dat je die job of klant bemachtigt. Geen geboren netwerker? Stel het uitbreiden van je netwerk dan dit jaar als doel, werk hier actief aan, en kijk hoe snel je LinkedIn-volgers groeien!

Verbeter je omzetcijfers

Een hele simpele, maar cijfertjes motiveren altijd. Heb je een eigen bedrijf en wil je er niet op achteruitgaan met die enorme inflatie? Ga dan voor een hoger omzetdoel in het nieuwe jaar. Denk na over hoe je dit wilt bereiken. Verhoog je je tarief, ga je iets doen aan je efficiency of ga je meer uren maken?

Leer een nieuwe hobby of vaardigheid

Als je een uitdaging of voldoening in je werk mist, kan een nieuwe hobby of vaardigheid je dit wellicht brengen. Dit kan iets zijn wat losstaat van je werk, of iets wat juist op je functie aansluit. Leer een website bouwen, doe een workshop interviewen of leef je uit tijdens een cursus meubels maken. Je zou bovendien niet de eerste zijn die uiteindelijk van z’n hobby z’n werk maakt.

Ga voor een betere werk-privébalans

Ja hartstikke leuk al die carrièredoelen, maar misschien is het voor jou juist beter om dit jaar wat rustiger aan te doen. Ook dát kan een mooi streven zijn. Hoe zorg je dat je ’s avonds niet voor de zoveelste keer je laptop erbij pakt? Welke taken kun je delegeren of uitbesteden? En hoe zorg je voor meer rust in je hoofd?

Ga op zoek naar wat voor baan wél bij je past

Ongelukkig in je werk omdat je baan eigenlijk helemaal niet bij je past? Dan is het van groot belang om in het nieuwe jaar erachter te komen wat jou wél gelukkig maakt. Ga dus niet halsoverkop op zoek naar een nieuwe baan waar je ook niet blij van wordt. Maar ga op ontdekkingstocht. Waar ben je goed in volgens anderen? Wat kenmerkt jou? Welke simpele momenten brengen jou geluk?

Begin een studie of haal een diploma/certificaat

Jezelf blijven ontwikkelen is niet alleen leuk voor je diploma’s aan de muur, het is een must om gemotiveerd en scherp te blijven. Wellicht krijg je van je werkgever budget en tijd om een studie of cursus te volgen, maar je kunt dit ook buiten je werk om doen. Je kunt je verder verdiepen in één aspect van je werk of iets compleet anders leren wat je simpelweg interessant lijkt.

Ga voor die promotie

Na een paar jaar op je functie te hebben gezeten, ben je erover uit: je kunt én wilt meer. Tijd om dit om te zetten in een concreet doel, namelijk een promotie. De beste manier om dit te bereiken is om jezelf en je werk zichtbaar te maken binnen de organisatie. Laat bovendien her en der al vallen dat je meer kan en wilt. En zodra er een mooie functie vrijkomt… Ben jij de eerste!

Verbeter je efficiency en planningsvaardigheden

Niet alleen inhoudelijk zul je genoeg kennis van je werk moeten hebben om je baan goed uit te kunnen voeren. Je werk goed kunnen plannen en organiseren is minstens zo belangrijk. Ben je hier geen ster in, dan is het een hartstikke mooi doel voor het nieuwe jaar om hier beter in te worden. Volg bijvoorbeeld een time-management-cursus en vraag na bij collega’s hoe zij voor orde in de chaos zorgen. Pak het professioneel aan en voor je het weet hou je ineens uren over in je werkweek. Uren die je weer aan andere mooie doelen kunt besteden.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1.7 / 2. Aantal stemmen 3

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.