Artikel
26 sep '22
26 september '22
6 min

Wat voor baan past bij mij?

Wat ik vaak hoor van jonge vrouwen die ik begeleid naar hun droombaan, is dat ze hun droombaan proberen te ontdekken door zichzelf de vraag te stellen: ‘Wat past bij mij?’ Een kleine spoiler: stel deze vraag NIET aan jezelf. In dit artikel leg ik uit waarom.

Het is logisch dat je jezelf deze vraag stelt, je wil immers jouw droombaan ontdekken. Maar… hierbij meteen de tip om die vraag weg te schuiven. Deze vraag is namelijk zo specifiek en direct, dat hij je vervolgens volledig vastzet. Het gevolg is dat je die droombaan niet vindt en doorgaat met de orde van de dag, op de automatische piloot. Daarom mijn tip om het anders aan te pakken, op een manier die wél werkt.

Het trechtermodel

Ik geloof sterk in het trechtermodel. Dit is een methode waarbij je van heel vaag en heel breed, stap voor stap jouw persoonlijke antwoord helderder maakt. Door meer en meer te trechteren wordt het antwoord op de vraag: ‘Wat past bij mij?’ steeds concreter. Zo ga je dus de verdieping in bij jezelf en ontstaat het antwoord. Dit model gebruik ik ook in mijn online trainingen en coaching, die zich keer op keer hebben bewezen.

Het trechtermodel kan in verschillende stappen worden opgebouwd waarbij de meest uitgebreide variant 9 stappen heeft. Alle 9 stappen deel ik met je in dit artikel, zodat het jou ook lukt om te ontdekken wat voor werk bij je past.

Volg deze stappen dus stap voor stap op, om wél te ontdekken wat voor baan er bij je past en deze werkelijkheid te maken.

Stap 1

Allereerst is het belangrijk om exact te begrijpen in welke situatie jij je nu precies bevindt. De gevoelens en gevolgen die deze situatie met zich meebrengt. Bijvoorbeeld dat je moe bent en veel tegenzin ervaart.

Stel jezelf dus de vraag ‘Hoe voel ik me eigenlijk?’ ‘Waar heb ik last van?’ En ‘Wat voor effect heeft dat eigenlijk op mijn leven?’ Het is belangrijk om hier eerst in op te zoomen. Zonder startpunt kun je immers ook nergens naartoe werken.

Stap 2

Stap 2 focust op de angsten en belemmeringen die jou tegenhouden om een stap te zetten en jouw passie te ontdekken en/of om die stap te gaan zetten. Misschien denk je nu wel: niets houdt mij nog tegen! Toch weet ik zeker dat je diepere lagen hebt dan je dacht. Iedereen heeft namelijk angsten als het aankomt op wisselen van werk. Bijvoorbeeld angst over de financiële gevolgen of de angst dat je niet goed genoeg bent. Het is belangrijk dat je achterhaalt welke angsten dit voor jou zijn én dat je ontdekt wat jij nodig hebt zodat deze angsten je niet meer blokkeren richting de switch naar jouw droombaan.

Stap 3

Stap 3 gaat over de manieren die je nu toepast om je droombaan te ontdekken. Bijvoorbeeld vacaturesites afspeuren, beroepskeuzetests of gesprekken met anderen. Het zijn een soort automatische bewegingen die niet werken in die droombaanzoektocht, maar die we toch toepassen omdat we op zoek zijn naar antwoorden. Welke dingen heb jij al geprobeerd, die je niet dat duidelijke concrete antwoord hebben gegeven? En spreek meteen met jezelf af dat je deze dingen in de prullenbak gooit.

Stap 4

Deze stap gaat om een tegenbeweging maken ten opzichte van de dingen die je al deed. De focus moet namelijk zijn dat je gaat inzoomen op wie jij als persoon bent. Dat is de key tot het uitzoeken van wat voor werk bij jou past! Op het moment dat jij concreet weet wie jij bent, weet je ook wat jou bijvoorbeeld voldoening geeft in je werk.

Stap 5

Jij als persoon hebt natuurlijk meerdere lagen. Bij stap 4 raak je de oppervlakte aan, maar het is belangrijk om de verdieping in te duiken. Bij stap 5 ga je ontdekken wat jouw persoonlijke kwaliteiten en talenten zijn. In dit artikel lees je hoe je jouw kwaliteiten en talenten ontdekt. Je geeft hierbij ook aandacht aan de interesses die je hebt en aan de dingen die je energie geven en energie vreten. Hier lees je hoe je jouw energiegevers en energievreters achterhaalt.

Stap 6

Deze stap maakt het nóg concreter. De vraag die hierin centraal staat is: hoe wil ik dat mijn droombaan eruitziet? Denk bijvoorbeeld aan de ideale werkplek, werktijden en andere randvoorwaarden van de baan die het beste bij jou past.

Stap 7

Bij deze stap ga je daadwerkelijk een keuze maken. Het gaat over focus aanbrengen: wat heeft jouw prioriteit? En het is belangrijk om te achterhalen hoe jij normaal gesproken keuzes maakt en hoe je deze keuze gaat aanvliegen. Stap voor stap kom je dan tot een keuze die bij jou past.

Stap 8

Deze stap staat volledig in het teken van die droombaan bemachtigen. De dingen die je concreet moet gaan doen om weer gelukkig te kunnen zijn in je werk. Het gaat over actie ondernemen, zodat die mooie droom werkelijkheid wordt. Dit kan bijvoorbeeld solliciteren zijn of netwerken.

Stap 9

De laatste stap gaat over iets wat je misschien niet had verwacht, maar wat wel superbelangrijk is: stilstaan. Op het moment dat jij die droombaan in het vizier of bemachtigd hebt, is het cruciaal dat je blijft checken hoe je je voelt in je werk. Blijven monitoren hoe je je voelt en dankbaar zijn voor wat er is, zijn van belang om ook gelukkig te blíjven. Het is een stuk reflectie.

En zo begint de trechter als het ware opnieuw, mocht je daar behoefte aan hebben. Voor nu als je dit gelezen hebt, wil ik je uitdagen om ook echt de stappen te doorlopen. Lezen is gemakkelijk, maar uitvoeren, daar ligt de verandering. Heel veel succes!

En mocht je meer hulp nodig hebben hierbij, lees dan vooral even de pagina over het coachtraject waarin ik jou stap voor stap meeneem die trechter door. Ik stel je de juiste vragen en houd je een spiegel voor, zodat ook jij ontdekt wat voor werk er echt bij je past!

Over Elodie

Alles wat te maken heeft met werk(geluk) houdt Elodie bezig. Ken je dat, dat je alles hebt wat je hart je begeert, maar je toch niet gelukkig bent? Elodie, oprichtster van Melodieinhetleven helpt je in de zoektocht met het ontdekken van je passie en droombaan. Want als jij weet wat bij jou past, kan je weer gelukkig zijn in je werk. Op naar energie, rust en plezier!

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1 / 2. Aantal stemmen 1

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.