Artikel
11 jul '23
11 juli '23
4 min

Waarom werk belangrijk is versus waarom vakantie belangrijk is

Of je nu 40 uur, 32 uur of minder uur per week werkt: je leven bestaat waarschijnlijk voor een groot deel uit werk. Dat is hartstikke goed om heel veel redenen, maar het is ook belangrijk om bij tijd en wijle vakantie te houden. Waarom is werken zo belangrijk? En waarom is vakantievieren dat óók?

Waarom werken zo belangrijk is

Het zorgt ervoor dat je in je levensonderhoud kunt voorzien
Even terug naar de basis. De reden dat we massaal werken is natuurlijk zodat we een dak boven ons hoofd kunnen betalen, een warme maaltijd kunnen eten en ons gezin kunnen onderhouden. Inmiddels is werk zoveel meer geworden dan dat. Maar vergeet niet: ook al vind je het misschien niet prettig om fulltime te werken, financieel onafhankelijk zijn zorgt ervoor dat wat er ook gebeurt in je leven, je op eigen benen kunt staan. Een enorm geruststellende gedachte!

Het geeft voldoening, zingeving en uitdaging
Het klinkt soms zo heerlijk hè, niet hoeven werken. Toch zie je vaak dat wanneer iemand niet (meer) werkt omdat het financieel niet meer nodig is bijvoorbeeld, er ook een stuk voldoening en uitdaging verdwijnt. Dat gaat vaak gepaard met minder levensgeluk. Zou jij je aan het eind van de dag voldaan voelen als je je hersenen amper gebruikt hebt en alleen van bed naar bank bent gegaan en weer terug?

Het zorgt voor sociale contacten en interactie
Werk is veel meer dan alleen je hersenen aan het werk zetten en taken uitvoeren. Je ontmoet er collega’s, gaat relaties aan, je gaat jezelf verhouden tot anderen en je sociale vaardigheden worden op de proef gesteld tijdens gesprekken met collega’s, klanten, patiënten of cliënten. Bedenk eens hoeveel sociale interactie je zou mislopen als je niet zou werken. Ook langdurige vriendschappen ontstaan regelmatig op het werk.

Het geeft structuur aan je week
Ook niet onbelangrijk: werk geeft structuur aan je dag en aan je week. Niet voor niets zijn kleine kinderen zo gebaat bij structuur en regelmaat. Het zorgt ervoor dat ze weten waar ze aan toe zijn; dat geeft houvast en een gevoel van veiligheid. Dit geldt (in mindere mate, maar alsnog) ook voor volwassenen.

Waarom vakantie zo belangrijk is

Je moet ontstressen, ontprikkelen en opladen
Werk geeft uitdaging en voldoening, maar is inspannend – of je nu in de bouw werkt of op kantoor. Omdat het gepaard gaat met doelen die behaald moeten worden en uitdagingen, kost het altijd inspanning en levert het eigenlijk altijd een bepaalde mate van stress op. Dit betekent dat je werkleven afgewisseld moet worden met momenten van rust en ontspanning. En juist dat ontbreekt er nog weleens aan in onze huidige maatschappij waarbij de notificaties en appjes je om de oren vliegen

Tijd met je geliefden en dierbaren is kostbaar
Heb je ooit weleens iemand op zijn of haar sterfbed horen zeggen dat-ie spijt had dat-ie niet meer gewerkt had? Dat bedoelen we. Tijd met je geliefden is kostbaar en broodnodig om een band op te bouwen en te onderhouden. Uit onderzoek blijkt dat mensen die tijd boven geld verkiezen, vaker gelukkig zijn. En al helemaal als je die tijd spendeert met jouw favoriete mensen. Hoe lang heb je wel niet kunnen teren op die geweldige vakantie met je beste vriend(in), gezin of geliefde..?

Je werkt om te leven en je leeft niet om te werken
Een bloeiende carrière kan fijn zijn voor je ego en fijn in de portemonnee. Bovendien wordt het vaak een groot onderdeel van je identiteit. Toch is het belangrijk om soms weer even met een helikopterview naar je leven te kijken en terug te gaan naar de basis. Waarom werk je ook alweer? Juist ja, om in je levensonderhoud te kunnen voorzien. Zorg dan ook dat je genoeg tijd overhoudt om te léven. Waarom zou je anders werken..?

Het verkleint de kans op ziek worden
Wist je dat uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat de kans op ziek worden verkleint als je regelmatig vakantie opneemt? Het blijkt dat alleen in de weekenden bijkomen niet voldoende is voor een gezond werkleven met genoeg rustmomenten. In landen waar men een beperkt aantal vrije dagen heeft, lopen mensen meer risico op hart- en vaatziekten. Vakantie nemen is dus hartstikke goed voor je mentale én fysieke gezondheid!

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1.7 / 2. Aantal stemmen 3

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.