Artikel
26 mei '22
26 mei '22
3 min

Hoe kun je de band met je collega’s verbeteren?

Hoe belangrijk collega’s zijn voor jouw werkgeluk, merk je vaak pas als het even niét zo soepel loopt. Merk je dat je thuis steeds vaker klaagt over die ene collega? Of dat je ’s avonds nog ligt te malen over een gesprek op het werk? Dat zijn rode vlaggen! Want een goede band met collega's draagt bij aan jouw werkgeluk. Maar hoe ‘lijm’ je een slechtere relatie met een co-worker? Wij geven je wat tips.

‘Slechte’ eigenschappen bij collega’s

Iedereen is anders en gedraagt zich anders. Sterker nog: een goed team bestaat bij voorkeur uit verschillende types. Zo houd je elkaar scherp. Toch zijn er een aantal eigenschappen die niet zo best worden beoordeeld door collega’s. Dat blijkt uit onderzoek van Comparably. Veel mensen blijken zich te ergeren aan een negatieve houding op de werkvloer. Iets om in je achterhoofd te houden als je (weer) wilt klagen over het weer. Ook een slechte werkhouding en verwaandheid worden niet gewaardeerd.

Verbeter de band met je collega voor meer werkgeluk

Je kunt je natuurlijk blijven ergeren aan de collega bij wie het glas altijd halfleeg is. Of zuchtend maar weer het werk van die niet al te productieve collega overnemen. Maar uiteindelijk word je daar niet erg werkgelukkig van.

Doe iets aardigs (en zorg dat je collega iets aardigs voor jou doet)

Het voelt misschien een beetje raar om met die ene collega die je liever voorbijloopt een lunchwandeling te maken. Toch kun je dat beter wél doen. Als je iets aardigs voor de ander doet, ga je hem of haar namelijk vanzelf leuker vinden. En als die ander iets voor jou doet, kan hij jou ook meer gaan waarderen. Dit noemen we ook wel het Ben Franklin-effect. Lees er hier meer over.

Neem je werkgeluk serieus en maak een slechte band met collega’s bespreekbaar

Merk je dat je elke dag met buikpijn naar je werk gaat omdat je weer met die ‘vervelende’ collega’s moet werken? Maak dat dan bespreekbaar. Neem het werkgeluk van jezelf en anderen serieus. Je werkplezier neemt significant toe als je verbintenis ervaart. En dat gaat niet lukken, als jij je collega’s het liefst ontloopt.

3 tips voor een betere band met collega’s

Wil je graag iets doen om de band met je collega’s te verbeteren? Denk dan eens aan deze zaken:

  • Organiseer iets samen met je collega’s. Samen iets doen, verbetert de band. Samen iets organiseren ook. Twee vliegen in een klap dus.
  • Zoek elkaar eens buiten werk op. Als je niet zo’n goede band met je collega’s hebt, lijkt het niet logisch om samen een pubquiz te gaan doen (om maar iets te noemen). Doe het juist wél. In een andere context kan het zomaar zo zijn dat jullie overeenkomsten vinden. De volgende keer dat een collega dan even zijn hart bij je komt luchten, vind je het ineens helemaal niet irritant meer en luister je graag even.
  • Schakel de hulp van een mediator in. Kom je er echt niet uit? Vraag dan een onafhankelijke partij om te bemiddelen. Vaak merk je dat je meer begrip voor elkaar krijgt, als je hoort waar het gedrag van de ander vandaan komt. Een mediator kan helpen om het gesprek ‘open te breken’.

Meer tips om beter om te gaan met collega’s?

Lees dan dit artikel.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 2 / 2. Aantal stemmen 2

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.