Artikel
29 sep '22
29 september '22
4 min

Waarom collega’s zo belangrijk zijn voor je werkgeluk

Lekker lachen bij de koffieautomaat, even je verhaal doen of samen sparren over een nieuw project. Collega’s bepalen in hoge mate jouw werkgeluk. Logisch ook. Je bent een groot deel van de dag bij ze. In dit artikel leggen we je uit waarom collega’s zo belangrijk zijn voor jouw werkgeluk. En we geven je tips om te bouwen aan een goede band met collega’s.

Collega’s en werkgeluk

Uit onderzoek blijkt dat een gevoel van verbondenheid heel belangrijk is om geluk, en dus ook werkgeluk, te ervaren. Begrijpelijk dus dat een goede band met collega’s ervoor zorgt dat jij in de ochtend fluitend uit je bed stapt. Loopt het even niet zo soepel met de mensen met wie je werkt? Dan kan dat een behoorlijke impact hebben op je werkplezier. Goed omgaan met collega’s mag dus best hoog op je prioriteitenlijstje staan!

Wil jij weten hoe hoog jij scoort op werkgeluk? En hoe je jouw werkgeluk kunt vergroten? Check het met de werkgeluktest en ontvang direct tips om jouw werkgeluk te vergroten.

Hoe zorg je voor een goede band met collega’s?

Goed omgaan met je collega’s klinkt eenvoudig, maar dat is het niet altijd. Want wat als je in een team start, waar de sfeer op zijn zachts gezegd ‘om te snijden’ is? Of wat als je karakter enorm botst met dat van een collega? Een belangrijke stap is om het bespreekbaar te maken. Het werkgeluk van jou én andere medewerkers hangt hiervan af. Het is belangrijk dat leidinggevenden daarvan doordrongen zijn.

Vijf tips: ervaar werkgeluk met je collega’s

Er zijn dus allerlei manieren om te zorgen voor meer verbintenis en een betere band met je collega’s. Om je op weg te helpen, hierbij vijf tips:

  1. Heb aandacht voor karakterverschillen. Niet iedereen is hetzelfde. Een persoonlijkheidstest kan helpen om de verschillende types in een team zichtbaar te maken. Dit bevordert de bewustwording als het gaat om je eigen gedrag, en dat van anderen. Want gedrag dat jij als ‘irritant’ beschouwt, is voor de ander misschien heel normaal. Na zo’n sessie hebben collega’s vaak veel meer begrip voor elkaars gedrag.
  2. Geef regelmatig een compliment. Klinkt simpel, toch zijn we op de werkvloer vaak geneigd om het vooral te benoemen als iets niét goed is. Dat is jammer, want een compliment geeft het werkgeluk van de ander (en jezelf!) meteen een boost. Het hoeft niet altijd om grootse zaken te gaan. Simpelweg iemand bedanken voor dat lekkere zelfgebakken koekje bij de koffie, kan ook al helpen.
  3. Help elkaar. Hoe vaak vraag jij aan een collega: ‘Kan ik je even helpen?’. Ondersteun elkaar, ook als het druk is. Denk niet: daar heb ik geen tijd voor.
  4. Vertel wat persoonlijks over jezelf. De band met collega’s versterkt, als jullie wat meer over elkaar weten. Sluit dus aan bij de vrijdagmiddagborrel en vertel over wat jou buiten het werk drijft. En vergeet ook niet aan collega’s te vragen hoe het met hen gaat. Toon interesse, niet alleen in hun werk, maar ook in de zaken die daarbuiten spelen.
  5. Beweeg samen. Dat schept een band en je bent even uit de ‘werkmodus’. Een simpele lunchwandeling kan al voor nieuwe energie en een betere relatie zorgen.

Meer tips voor een goede band met collega’s vind je hier.

Rituelen voor meer werkgeluk voor jou en je collega’s

Nog een tip: zorg voor genoeg rituelen. Ze geven jou en je collega’s houvast. Stuur bijvoorbeeld allemaal een leuke ansichtkaart naar kantoor als je op vakantie bent. Zorgt voor een fleurige wand, maar ook een leuk gespreksonderwerp bij de koffie (of thee). Vergeet niet belangrijke momenten of successen te vieren. Sluit een goed kwartaal bijvoorbeeld af met een leuke pizzasessie. Vaste rituelen zorgen voor structuur, zingeving en (daar is dat belangrijke woord weer) verbinding.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 2 / 2. Aantal stemmen 1

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.