Artikel
15 jun '22
15 juni '22
3 min

Waarom stilstaan bij jouw werk(geluk) belangrijk is

Waar sta je in je werk? Ben je nog werkgelukkig? En wat maakt dat je terugkijkt op een fijne werkdag? Het zijn vragen waar we door de waan van de dag niet vaak bij stilstaan. Toch is het belangrijk om af en toe de tijd te nemen om je bewust te zijn van jouw werkgeluk én al het moois dat jij met je werk teweegbrengt.

Betekenisvol werk

Een betekenisvolle baan draagt bij aan jouw werkgeluk. Doe jij iets waar je jouw talenten in kwijt kunt en ervaar je autonomie? En heb je het gevoel iets voor de maatschappij te betekenen? Het zijn allemaal zaken die bijdragen aan jouw werkgeluk, zelfvertrouwen en optimisme. Daarom is het belangrijk om regelmatig stil te staan bij de betekenisvolle kant van jouw werk.

Van automatische piloot naar werkgeluk

Even een telefoontje plegen, je mailbox bijwerken en op weg naar de volgende vergadering. In de waan van de dag nemen we maar weinig de tijd om stil te staan bij ons werkgeluk. Maar doe je dit een te lange periode achter elkaar niet? Dan heb je het risico om uitgeblust thuis te komen. Waarom we zo weinig bij werkgeluk stilstaan, heeft te maken met onze automatische piloot. Wist je dat we bijna 95 procent van ons gedrag ‘op de automatische piloot’ doen? Allemaal om ons brein zo efficiënt mogelijk te laten functioneren. Want als je elke dag moest nadenken hoe je moet lopen (en ook alweer je ene been voor het andere zet) of hoe je je boterham smeert, dan blijft er erg weinig tijd over voor andere dingen. Het goede nieuws is dat je je brein kunt trainen om je bewust te zijn van je werkgeluk en successen. Je hebt wel een lange adem nodig, want het kan enkele weken duren voordat je brein hieraan gewend is.

Ervaar werkgeluk door te focussen op wat goed gaat

Hierbij komt nog dat we vaak hele hoge verwachtingen van onszelf hebben. Veel werkenden zijn nooit helemaal tevreden en streven continu naar meer. Daardoor focus je je juist op de negatieve kant van je werk, wat je werkgeluk niet ten goede komt. Je zult je dan onbevredigd (blijven) voelen. Focus je daarom niet op wat er beter kan, maar op wat al goed gaat.

Hoe werkgelukkig ben jij? Test je werkgeluk en ontdek in 2 minuten welk cijfer jouw werkgeluk krijgt, tips om jouw werkgeluk te vergroten en hoe je jouw passie vindt.

Hoe kun je stilstaan bij je werkgeluk?

We geven je enkele tips!

  • Houd een geluksdagboek bij. Dat klinkt grootser dan het werkelijk is. Als je aan het eind van de werkdag drie tot vijf dingen opschrijft die goed gingen of die je gelukkig maakten, train je jezelf om positiever te denken. Hallo werkgeluk!
  • Neem vaker een mini-pauze. Adem even diep in en uit, loop naar de koffieautomaat of naar het toilet en neem alles wat je onderweg tegenkomt goed in je op of drink je koffie en focus je helemaal op de smaak en geur. Door zo’n mini-pauze te nemen, leer je je brein om te vertragen.
  • Vier je successen. Wees trots op wat je bereikt en zorg dat je niet direct het volgende project induikt. Geniet van de mooie prestatie die jij (met collega’s) hebt geleverd. Dat kan met een borrel, een heerlijke taart of champagne. Maar ook door het te delen van een berichtje op intranet of social media.
  • Schrijf je dromen op. Door je dromen op te schrijven, ga je er meer in geloven. Alleen al het opschrijven of uitspreken van je ambities en wensen kan een boost zijn voor je werkgeluk.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.