Artikel
14 mei '22
14 mei '22
3 min

Waarom autonomie belangrijk is voor je werkgeluk

Voel jij de vrijheid om te doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent? Dan ervaar jij voldoende autonomie in je werk. En dat is heel belangrijk, want (bijna) iedereen wordt daar werkgelukkiger van. Heb je juist behoefte aan meer autonomie? Dan geven we je enkele tips!

Wat verstaan we onder autonomie?

De betekenis van het woord zegt het al: het stamt uit het Grieks en betekent ‘eigen wetten opleggen’. Kortom, je kunt je taken op je eigen manier, in je eigen volgorde aanpakken. En soms betekent het zelfs dat je je eigen werkplek (thuis, in een café of op kantoor) mag kiezen. Als je de inhoud van je werk mag bepalen, voel je meer verantwoordelijkheid en dus meer autonomie.

Waarom is autonomie zo belangrijk?

De belangrijkste reden: je bent werkgelukkiger als je autonomie ervaart. Maar ook deze redenen mag je niet vergeten:

  • Je productiviteit gaat omhoog
  • Je bent creatiever, doordat je meer risico’s durft te nemen en in alternatieven denkt
  • De kans op een burn-out wordt kleiner
  • Je hebt minder stress
  • Er ontstaat een betere sfeer

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Al met al leidt autonomie tot een gevoel van betekenisvol werk. Waarom je daar gelukkig van wordt, lees je hier.

Wil jij weten hoe hoog jij scoort op werkgeluk? En hoe je jouw werkgeluk kunt vergroten? Check het met de werkgeluktest en ontvang direct tips om jouw werkgeluk te vergroten.

Hoe zorg je voor meer autonomie in je werk?

Nu je weet hoe belangrijk een gevoel van autonomie is voor je werkgeluk kun je hier (zelf) mee aan de slag gaan.

  • Kijk kritisch naar je dagindeling en planning. Wordt jouw werkdag grotendeels bepaald door anderen of heb je zelf veel vrijheid in het indelen van je werkdag? Als je dit bijhoudt in een schema kun je na een periode zien waar ruimte is voor meer autonomie. Ga hier dan het gesprek over aan.
  • Zorg voor goed tijdsmanagement. Daardoor blijft er tijd over om het werk op jouw manier en in jouw tempo uit te voeren.
  • Neem de regie in handen. Blijf niet te afwachtend, maar neem zelf de regie in handen. Wil jij een bepaalde taak graag uitvoeren? Of heb je een goed idee voor een project? Meld dat dan. De kans is groot dat je leidinggevende het alleen maar waardeert en stimuleert dat je initiatief neemt.
  • Kies een andere werkplek. Door op een andere locatie te werken, vergroot je je gevoel van autonomie. Misschien kun je vaker vanuit huis werken of op een andere werkplek gaan zitten. Je zult zien dat je in dat ene leuke lunchtentje ineens hele vernieuwende ideeën hebt.
  • Bespreek je wensen met je team en leidinggevende. Vaak is er, met hulp van je leidinggevende en teamgenoten, veel meer mogelijk dan je denkt.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.