Artikel
14 sep '22
14 september '22
3 min

Waarom je werkgelukkig wordt van betekenisvol werk

Elke dag blij naar je werk gaan en vol energie thuiskomen. Klinkt goed, toch? We willen allemaal wel een baan waar we werkgelukkig van worden. Maar wat voor baan is dat dan? Dat is natuurlijk voor iedereen anders. Maar één ding is zeker: een betekenisvolle baan draagt bij aan jouw werkgeluk.

Wat is betekenisvol werk?

Wat voor de één heel waardevol is, is dat voor de ander niet. Maar toch is er wel een gemene deler. Betekenisvol werk is over het algemeen maatschappelijk relevant werk. Als jij dagelijks bijdraagt aan het geluk van een ander, dan maakt jou dat ook gelukkiger. Als je het idee hebt dat je werk ertoe doet, dan doe je je werk met meer plezier.

De ruimte voor jezelf en de ander

Het idee hebben dat je met je werk iets voor anderen doet, is dus heel belangrijk. Maar verlies ook jezelf niet uit het oog. Veel mensen ervaren hun werk als betekenisvol als ze hun talenten zo goed mogelijk kunnen inzetten. Ben jij een waar cijferwonder? Dan kun je met jouw administratieve skills misschien wel het verschil maken voor sportverenigingen in je gemeente. Ben je een kei in leidinggeven? Dan maak je als directeur van een basisschool misschien het verschil. Betekenisvol werk ziet er dus voor iedereen anders uit.

Wanneer is je werk betekenisvol?

Als je….

  • Autonomie ervaart (dingen op jouw manier mag aanpakken)
  • Een ander helpt (direct of indirect)
  • Bijdraagt aan een maatschappelijk doel
  • Iets doet dat past bij je persoonlijke missie (lees daar hier meer over)

Waarom is betekenisvol werk zo belangrijk voor je werkgeluk?

Betekenisvol werk draagt bij aan positieve gevoelens. Zo ervaar je als je betekenisvol werk hebt, vaak:

  • Meer zelfvertrouwen
  • Optimisme
  • Hoop
  • En dus… werkgeluk.

Meer betekenis vinden in je baan?

Meteen op zoek naar een nieuwe baan? Dat is niet nodig. Je kunt stapje voor stapje wat meer betekenis vinden in je eigen werk. Jobcrafting dus. Ga in gesprek met je leidinggevende. Misschien ervaar je meer werkgeluk als je andere taken op je neemt? Of kun je vaker een klantgesprek voeren?

Hoe werkgelukkig ben jij? Test je werkgeluk en ontdek in 2 minuten welk cijfer jouw werkgeluk krijgt, tips om jouw werkgeluk te vergroten en hoe je jouw passie vindt.

Hoe vind ik betekenisvol werk?

Allereerst hoef je betekenis niet alleen in je werk te zoeken. Er is ook veel vraag naar vrijwilligers. Kijk bijvoorbeeld eens op NLvoorelkaar.nl voor vrijwilligerswerk bij jou in de buurt. Toch liever een (betaalde) baan die jij heel waardevol vindt? In dit artikel lees je hier meer over.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.