Artikel
25 mei '23
25 mei '23
4 min

Van grensoverschrijdend gedrag tot slecht functioneren: 8 redenen voor ontslag

Of je nu van je werk houdt of niet: ontslagen worden is pijnlijk. Je ego is wellicht gekrenkt én je moet jezelf weer 'verkopen’ aan een nieuwe werkgever – iets wat niet door iedereen perse als leuk wordt ervaren. Gelukkig mag je niet zomaar ontslagen worden, maar moet dit ‘gegrond’ zijn. Wat zijn veelvoorkomende (legitieme) redenen voor ontslag?

#1: Ontslag van rechtswege

Als je tijdelijke contract afloopt en deze niet verlengd wordt, eindigt je dienstverband. Dit noem je ontslag van rechtswege. Eigenlijk is dit geen ontslag, maar een overeenkomst die simpelweg eindigt. Hier hoeven ook geen zwaarwegende redenen voor te zijn. Als werknemer heb je – in de meeste gevallen – recht op een WW-uitkering en een transitievergoeding.

#2: Bedrijfseconomische redenen

Eén van de voornaamste redenen voor ontslag is omdat er niet genoeg geld is. De zaken gaan niet goed en vroeg of laat zullen er mensen moeten uitvliegen als er niet meer binnenkomt. Een volstrekt legitieme reden, ook al ligt de oorzaak buiten jezelf. Bovendien is de sfeer binnen een organisatie vaak niet goed als de zaken niet goed gaan. Dus of je er rouwig om moet zijn..

#3: Je functioneert niet goed

Het kan natuurlijk dat je je werk niet goed doet. Je talenten liggen misschien ergens anders, je kunt het werk fysiek of mentaal niet aan of je krijgt spontaan een bore-out van de werkzaamheden. Voor je werkgever én voor jezelf is dat niet fijn. Ontslag om deze reden is misschien een deuk in je ego, maar uiteindelijk word je zelf ook niet gelukkig van werk dat niet bij je past. Let op: je moet wel de kans gekregen hebben om je prestaties te verbeteren, dus je werkgever moet je al eens gewezen hebben op het feit dat je ondermaats presteert. Heeft dit niet geleid tot verbetering? Dan mag je om deze reden ontslagen worden.

#4: Een reorganisatie, bedrijfssluiting of bedrijfsverhuizing

Grote veranderingen binnen een organisatie zijn altijd spannend omdat er banen verloren kunnen gaan. Verhuist de organisatie waar je werkt naar de andere kant van het land, gaat het stoppen of is er een reorganisatie op komst, dan kan je baan op de tocht staan. Een goede reden om alvast zelf rond te gaan kijken naar nieuwe, frisse mogelijkheden!

#5: Langdurig ziek of arbeidsongeschikt

Geen paniek: de eerste twee jaar dat je ziek of arbeidsongeschikt bent, mag je niet ontslagen worden. Dat is ter bescherming van jouw positie als werknemer. Maar dit betekent wel dat je een grote kostenpost bent voor jouw werkgever, terwijl je baas er niks voor terugkrijgt. Daarom is het na twee jaar ziekte wel mogelijk voor een werkgever om je te ontslaan. Niet fijn, wel logisch.

#6: Grensoverschrijdend gedrag

Collega’s (fysiek) lastigvallen, diefstal, onder invloed van drank of drugs op het werk verschijnen, fraude, werkweigering zonder goede reden, bedreiging of jezelf of collega’s in gevaar brengen. Allemaal vormen van grensoverschrijdend gedrag die reden kunnen zijn voor ontslag op staande voet.

#7: Een verstoorde arbeidsrelatie

Door tal van redenen en incidenten kun je op een gegeven moment een verstoorde arbeidsrelatie met je werkgever ontwikkelen. Hierdoor kan er een onhoudbare situatie ontstaan waar simpelweg niemand bij gebaat is. Goed samenwerken met je werkgever en goed functioneren wordt zo onmogelijk. In dat geval mag een werkgever je ontslaan. Grote kans dat die beslissing uiteindelijk het beste is voor alle partijen. Tijd voor een frisse start!

#8: Je bent regelmatig ziek

Let op: als je langdurig ziek bent, mag je werkgever je – in de eerste twee jaar – niet ontslaan. Maar ben je regelmatig kortdurend ziek, en heeft dit onaanvaardbare gevolgen voor de bedrijfsvoering, dan mag je werkgever jou gedag zeggen. Stel jezelf vooral de vraag: ben ik zo vaak ziek omdat ik echt ziek ben? Of ben ik zo vaak ziek omdat ik niet gemotiveerd (genoeg) ben voor deze baan?

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1.7 / 2. Aantal stemmen 3

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.