Artikel
10 okt '22
10 oktober '22
5 min

Bore-out: ziek van verveling – de symptomen en tips om er vanaf te komen

De term bore-out is een wat minder bekende dan burn-out. Toch zijn de twee aan elkaar gerelateerd en wil je een bore-out net zo graag vermijden als een burn-out. Waar een burn-out veroorzaakt wordt door te veel prikkelingen en stress, wordt een bore-out veroorzaakt door het tegenovergestelde: verveling en het gevoel dat je niet (meer) wordt uitgedaagd in je werk. In dit artikel delen we wat een bore-out precies inhoudt, zodat je de symptomen herkent, en delen we wat je er tegen kunt doen. Kortom, onze beste tips om een bore-out te bestrijden.

Wat is een bore-out?

Een bore-out treedt op wanneer je je op het werk verveelt. Het overkomt ons allemaal wel dat er uurtjes of dagen zijn waarop we ons wat minder geïnspireerd en gestimuleerd voelen. Dan hoeven nog niet meteen de alarmbellen af te gaan. Bij een bore-out gaat het echt om structurele verveling, als gevolg van een langdurige periode waarin je te weinig prikkelingen en uitdagingen op de werkplek hebt gekregen of hebt opgezocht. Hierdoor verveel je je zodanig dat je het nut van je werkzaamheden niet meer inziet. Alles voelt zinloos, je wordt geplaagd door lusteloosheid en je dagelijkse bezigheden verliezen hun waarde en glans.

Klinkt als iets heel anders dan burn-out, toch? Daarbij krijg je juist teveel prikkels binnen. Toch lijken de twee aandoeningen wel op elkaar. Niet als je enkel naar de oorzaken kijkt, maar wel als je de symptomen met elkaar vergelijkt. Net zoals bij een burn-out het geval is, heeft een bore-out een direct effect op je prestaties en ook op je geestelijke gezondheid.

Bore-out symptomen spotten

De signalen dat je last hebt van een bore-out, zijn vrij universele klachten. Je kunt gevoelens van angst ervaren, verdrietig zijn en depressief. Verder gaat het gepaard met een gebrek aan energie. Je voelt je futloos, moe en je hebt nergens zin in. Dit kan zich ook uiten in taken steeds uitstellen en je vaker ziekmelden. Verdere symptomen zijn:

  • Concentratieproblemen
  • Laag zelfbeeld
  • Snel gestrest
  • Prikkelbaar
  • Moeite in slaap te vallen

Maar, deze symptomen komen ook bij andere ziektebeelden en aandoeningen voor. Dat maakt het best lastig een bore-out te herkennen. Ook omdat het nog geen wijdverbreid begrip is. Wel specifiek voor een bore-out is dat je je werklast als heel routinematig ervaart. Je hebt nergens meer zin in. Ook werkzaamheden waar je je voorheen vol enthousiasme op stortte geven je geen energie. Dus in plaats van echt te werken, doe je net alsof je druk bezig bent (of je neemt die moeite zelfs niet eens meer).

Doordat je niet meer wordt uitgedaagd op het werk, kun je je ondergewaardeerd voelen. Zeker als werkzaamheden voor collega’s wél spannend blijven. Je zult je afvragen waarom je geen uitdagende projecten krijgt en je collega’s wel. Waarom wordt jouw potentieel niet opgemerkt? En hierdoor voel je je niet alleen minder verbonden met het werk, maar ook met je leidinggevende en andere collega’s.

Wat te doen als je een bore-out hebt? – Onze tips

Als je hebt geconstateerd dat je last hebt van een bore-out, volgt meteen de vraag: hoe kom ik er bovenop? We hebben een aantal tips verzameld waarmee je een bore-out kunt behandelen:

  • Vraag op het werk om andere taken, andere verantwoordelijkheden. Verfrissende, uitdagende werkzaamheden waardoor er voor jou een nieuwe dynamiek op het werk ontstaat.
  • Maak een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) en bespreek met je leidinggevende in hoeverre je werkomgeving jouw POP-doelen kan ondersteunen. Bijvoorbeeld door het aanbieden van externe scholing of een intern traineetraject.
  • Daag jezelf uit door in je vrije tijd een cursus te volgen of een nieuwe hobby te nemen. Prikkel jezelf met iets nieuws wat buiten je comfort zone is.
  • Hebben de bovenstaande tips nog niet het gewenste effect? Dan zou je kunnen overwegen een radicalere stap te nemen. Is het wellicht tijd voor een andere baan? Of moet je er echt tussenuit en is een lange reis een optie voor je? Je kunt ook kiezen voor omscholing, zodat je een andere bedrijfstak kan dienen.
  • Als je geplaagd wordt door neerslachtige gevoelens, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts. Bij psychische problemen is het van belang dat je passende hulp vindt en je huisarts kan je hierbij helpen.

Veelgestelde vragen over een bore-out

Wat zijn de symptomen van een bore-out?

Symptomen kunnen zijn: lusteloosheid, concentratieproblemen, weinig zelfvertrouwen, snel gestrest, taken uitstellen, prikkelbaar, inspiratieloos, geen energie, moeite in slaap te vallen, psychische klachten zoals depressie, angsten.

Wat is het verschil tussen bore-out en burn-out?

Het verschil tussen bore-out en burn-out is de oorzaak van het probleem. Bij een bore-out is verveling de oorzaak. Terwijl je bij een burn-out juist overbelast bent.

Hoe bespreek ik mijn bore-out op het werk?

Aangeven dat je je verveelt, is vaak niet de beste manier om je bore-out bespreekbaar te maken. Wat je wel kunt aangeven, is dat je een nieuwe uitdaging wil aangaan. Dat je meer wil leren. En ook dat je nog een potentieel hebt dat nu niet volledig wordt benut.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1.9 / 2. Aantal stemmen 27

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.