Maandagochtend 9.00 uur. Je staat met je team bij elkaar om de dag af te trappen. Hoe staan we ervoor? Wie pakt wat op en hebben we elkaars hulp nodig? Nu je toch allemaal bij elkaar staat heeft je leidinggevende ook nog nieuws: er komt een reorganisatie aan. Kak. Die zag je dan wel een beetje aankomen maar je verkeert toch lichtelijk in shock. Of ja, lichtelijk...
Wat een start van de week. Je ziet door alle beren op de weg, de weg even niet meer. Logisch ook natuurlijk. Wat gaat er op je afkomen en wat brengt de toekomst? In dit artikel lees je wat een reorganisatie voor jou kan betekenen.
Reorganiseren klinkt enorm negatief omdat we het al snel associëren met massaontslag. Maar dit hoeft niet altijd het gevolg te zijn. Om goed te begrijpen welke impact een reorganisatie kan hebben, is het belangrijk om te weten wat het nou precies is. Een reorganisatie is letterlijk het opnieuw organiseren van een onderneming. De huidige manier van werken wordt (deels) ingeruild voor een andere manier van werken, vaak met medewerkers die overbodig zijn of die op een andere plaats beter tot hun recht komen.
Als een organisatie in zwaar weer terechtkomt, kan het noodzakelijk zijn om een reorganisatie door te voeren. Als de organisatie niet reorganiseert kan het zo zijn dat ze het op de lange termijn niet overleven. Er is dan een bedrijfseconomische reden voor de reorganisatie. Met andere woorden: er verdwijnt werk als gevolg van:
Een reden voor reorganisatie kan ook zijn dat de doelstellingen op de huidige manier niet behaald worden. Vaak wordt voor zo’n reorganisatie langer de tijd genomen en wordt deze gefaseerd uitgewerkt. Je hoort bijvoorbeeld vandaag dat alles er over 3 jaar anders uit zal zien en de eerste fase wordt nu in gang gezet. Ook best spannend natuurlijk maar je bent nog even ‘veilig’.
Veranderingen, die een reorganisatie teweegbrengt, leveren vaak veel druk en de nodige emotie op. Het is over het algemeen gewoon geen fijne tijd. Voor de organisatie én voor jou is het belangrijker dan ooit dat er duidelijkheid wordt gegeven over wat er gaat gebeuren. Open communicatie is key.
Om die vraag te beantwoorden is het goed om te weten dat als een werkgever reorganiseert, de bestaande functies onderverdeeld worden in vier groepen:
Boventalligheid kán leiden tot ontslag. Boventalligheid kan ook leiden tot een functiewijziging bij dezelfde werkgever.
Voor de functies die geschrapt worden, geldt dat een werkgever eerst afscheid moet nemen van mensen met een tijdelijk contract, voordat medewerkers met een vast contract ontslagen mogen worden. Weet je al dat jij zonder werk komt te zitten? Met deze tips kom je goed door die periode heen.
Reorganisatie hoeft dus niet perse te betekenen dat er banen op het spel staan. In veel gevallen komen de huidige functies er anders uit te zien of wordt door het natuurlijke verloop (mensen vinden op eigen initiatief een andere baan of groeien door naar een andere functie) het te veel aan mensen opgelost. Een enorme opluchting natuurlijk als je kan blijven.
Maar, als ‘achterblijver’ kun je het ook zwaar hebben. Je ziet namelijk dat een deel van je collega’s weggaat. Dat kan best wat impact op je hebben. Als blijver moet je de draad weer oppakken, vaak in een andere functie of in een nieuw team en zo’n stoelendans is steeds flink schakelen.
Probeer niet mee te gaan met de negatieve sfeer die misschien is ontstaan, maar denk mee met de organisatie om er samen uit te komen.
Weet dat niemand staat te springen als er een reorganisatie plaatsvindt. Het is een onzekere periode voor iedereen. Zowel voor het management als voor de medewerkers. Het is daarom belangrijk dat je betrokken blijft bij de stappen die genomen worden, waarin transparante en duidelijke communicatie een must is. En of je nu wel of niet mag blijven, bekijk de toekomst met een positieve blik. Het kan je namelijk net zo veel brengen als dat het je ‘kost’. En misschien zelfs meer.
Wanneer je bij een reorganisatie op straat komt te staan moet dat even landen. Dat is hartstikke logisch. In het begin zul je misschien die positieve kant niet willen/kunnen zien. Maar wanneer dat landen een beetje gelukt is, lees deze alinea dan nog eens. Het is namelijk ook een tijd waarin je voor jezelf op een rijtje kunt zetten wat je graag in een toekomstige baan terug wil zien. Waar ben je goed in en waar ligt je kracht? Kijk naar wat jou gelukkig maakt. Dit helpt je om gericht op zoek te gaan naar een nieuwe baan waar jij echt weer werkgeluk vindt.