Artikel
12 sep '22
12 september '22
6 min

Slechte eigenschappen? Heb jij even geluk! Zo helpen ze bij solliciteren

Niemand is perfect en dat weten we heel goed. Toch doen we ons vaak beter voor dan dat we zijn en doen we maar wat graag alsof we geen slechte eigenschappen hebben, vooral bij het ontmoeten van nieuwe mensen of bij het solliciteren. We willen leuk gevonden worden en die nieuwe baan krijgen we vast alleen als we onze minpunten niet laten zien. Vermoeiend, stressvol en het maakt je ook een tikje onzeker over jezelf, over wie je écht bent. Zonde!

Schaamte, schuld of pure koppigheid houden ons nog weleens tegen maar ik ben inmiddels groot voorstander van gewoon jezelf zijn. Inclusief die slechte eigenschappen. Uiteraard met een dosis zelfreflectie, het aanpakken van groeimogelijkheden en zonder naast je schoenen te gaan lopen. En laat dat nou ook zijn wat werkgevers zoeken.

De recruiter is net een mens

Mensen hebben allemaal te maken met eigenschappen die ze als negatief zien. Wanneer je hoort dat iemand precies dezelfde rariteiten heeft als jij is dat best een opluchting. “Ik ben niet de enige mafkees!” Omdat erbij horen een menselijke behoefte is, die we in bepaalde mate allemaal hebben, is het niet zo gek dat we blij zijn als iemand anders net zo ‘raar’ is als wijzelf. Ook werkgevers en recruiters hebben die tic. Het zijn net mensen.

Op je tenen

Natuurlijk heeft niet elke werkgever of recruiter dezelfde slechte eigenschappen als jij, maar dan nog is het gewoon niet handig om je tijdens het solliciteren voor te doen als perfect. Stel je eens voor dat je níet jezelf bent bij je sollicitatie. Je verbergt jouw slechte eigenschappen als een malle, in de hoop die droombaan te krijgen. Je zit dus eigenlijk een partij reclame te maken voor een fictief persoon. Maar dan lukt het je die baan te krijgen. En dan begint de ellende. Kun je je hele loopbaan daar op je tenen gaan lopen, bang om door de mand te vallen. Lekker dan.. De schijn ophouden kan je, als je dat te lang doet, zelfs een burn-out opleveren.

De wauw factor

Nog een reden om gewoon lekker als jezelf te solliciteren, met je slechte eigenschappen. Hoe mooi is het om iemand te ontmoeten die écht authentiek is? Ondanks de mindere eigenschappen vinden we iemand die authentiek is interessant en voelen we ons fijn in zijn of haar gezelschap. Deze mensen blijven op ons netvlies, tot lang na de ontmoeting. De mindere eigenschappen vinden we eigenlijk helemaal niet erg. Hoe denk je dat dit bij een sollicitatiegesprek werkt? Juist, precies zo.

Ik bedoel hiermee niet dat je een waslijst aan minpunten op moet sommen bij een sollicitatiegesprek maar blijf wie je echt bent en blijf eerlijk. Durf je te laten zien dat je niet perfect bent dan kom je sympathieker over, laat je zien dat je jouw fouten toe kunt geven en dat je oprecht bent. Welke werkgever wil dat nou niet?

Kwetsbaar sterk

Weten wat je minpunten zijn is iets positiefs. Je hebt namelijk een goede dosis zelfkennis. Je slechte eigenschappen toe durven geven maakt je misschien wat kwetsbaar maar tegelijkertijd ook sterk want er is lef voor nodig.

Er wordt bij het solliciteren geheid gevraagd naar jouw slechte eigenschappen. De meest gehate vraag bij een sollicitatiegesprek, maar reken er maar op dat ie gesteld wordt. Dan kun je dus maar beter voorbereid zijn. En dat doe je zo:

  1. Ben eerlijk. Je hebt al uitgebreid kunnen lezen waarom. Maak geen flauw grapje van de vraag en ontwijk de vraag ook niet, hoe verleidelijk ook. Vat de koe bij de hoorns, zoals ze dat dan zeggen.
  2. Ben niet té eerlijk. Je hoeft bij een sollicitatiegesprek echt niet alles te vertellen. Geef gewoon antwoord op de vraag maar ga jezelf niet neerhalen. Houd het bij een stuk of 3 slechte eigenschappen.
  3. Voorbereiding is goed. Een must zelfs. Maar overdrijf het niet. Het moet niet klinken als de tafeltjes die je op de basisschool op moest dreunen, dat klinkt echt te ingestudeerd en nep.
  4. Zijn jouw 3 slechte eigenschappen wel slecht? “Ik ben echt een perfectionist” wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt. Maar is dat zo slecht dan? Perfectionisme zorgt over het algemeen voor een goed resultaat. Werkgevers zien dat eerder als iets positiefs dus zet deze snel in het rijtje met positieve eigenschappen.
  5. Bedenk wat je aan jouw slechte eigenschappen kunt doen. Niet om picture perfect te worden maar om te zorgen dat het geen al te grote valkuil is. Zo laat je bij je sollicitatiegesprek meteen zien dat je, naast een portie zelfkennis, ook goed weet om te gaan met jouw valkuilen.

Waarom vraagt een werkgever of recruiter naar je slechte eigenschappen?

Een werkgever of recruiter wil natuurlijk weten wat voor vlees hij in de kuip heeft. Een sollicitatieprocedure doorlopen ze niet voor de lol. Wie is de meest geschikte kandidaat voor de job? Gaan jouw slechte eigenschappen je functioneren negatief beïnvloeden? Heb je voldoende zelfkennis? Durf je eerlijk te zijn? En belangrijker nog: weet je hoe je met jouw slechte eigenschappen om moet gaan?

En jij dan?

Leuk om zo neer te tikken, die les in écht zijn. Maar wat mijn slechte eigenschappen dan zijn? Uh, heb je effe? Ik heb de neiging om dingen pas los te laten als ik heel uitgebreid toelichting heb gegeven (een soort van verantwoorden aan anderen), ben verslaafd aan koffie (lees knallende hoofdpijn als ik om 10.00u nog geen koffie gehad heb), kan enorm hyper uit een interview komen waardoor ik mijn collega’s uit hun concentratie haal en kan overdrijven in secuur zijn en op tijd komen (ik bedoel, aan de deur staan als de ander zijn tanden nog aan het poetsen is, is echt te vroeg en echt irritant. Om die reden sta ik tegenwoordig een kwartier om de hoek te wachten tot het een schappelijke tijd is om aan te bellen). Ik heb daarnaast een geheugen als een zeef. Beloof ik je morgen iets op te pakken dan mail ik mezelf die belofte want gegarandeerd dat ik het morgen glad vergeet. 

Zoals je hierboven misschien wel is opgevallen, helpt deze zelfkennis me om minder in mijn valkuilen te trappen. Ik weet dat mijn hoofd alle kanten opgaat en dat ik beloftes weleens vergeet. Omdat ik dit bij mezelf erken kan ik het besluit maken om mezelf te mailen zodat ik mijn afspraken netjes nakom. Ik mail mezelf ook weleens wat mijn collega’s me vertellen, dat iemand tante wordt ofzo. Wel zo netjes om er af en toe naar te vragen maar dat kan alleen als je brein het opslaat. Mijn brein werkt overigens ook zo dat ik verrast ben wanneer ik zie dat ik een nieuwe mail heb. Die ik mezelf 2 minuten geleden gestuurd heb. Ik bedoel maar..

Welke slechte eigenschappen ga jij noemen bij het solliciteren? Oh en kijk ook hier eens voor een vacature om op te solliciteren, met al je eigenaardigheden. 

Miranda de Ruijter
Redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.