Artikel
5 apr '22
5 april '22
4 min

Skip die middagdip: 7 tips

Waar je ’s ochtends nog als een razende je to do-lijstje afvinkt, ben je ’s middags al blij als je gapend een paar mails weg hebt kunnen werken. Ook altijd zo’n last van een gigantische middagdip? Je bent niet de enige. Goed nieuws: je kunt je middagdip (grotendeels) voorkomen en deze tips helpen je op weg.

Allereerst nog wat goed nieuws: die middagdip, dat is niet jouw schuld. Het is een natuurlijke reactie van je lichaam om ergens tussen 2 en 5 uur ’s middags in ruststand te gaan. Het zou te maken hebben met je bioritme. ’s Ochtends stijgt je lichaamstemperatuur een beetje, zodat je scherp en alert wordt. Halverwege de middag daalt je lichaamstemperatuur weer een beetje. Eigenlijk geeft je lichaam aan dat het toe is aan een pauze. Wie ben jij (lees: wie is je baas) om dat tegen te gaan..? Maar ligt er nog gigantisch veel werk op je bord? Dan is het belangrijk deze dip zo goed mogelijk te doorstaan, zodat je veel werk kunt verzetten. Skip die dip!

1. Gezond ontbijtje

Om de dag goed door te komen, is het belangrijk dat je tijdens het opstaan een goede basis legt door middel van een powerontbijt. Dus ontbijt niet met slechts een bak koffie of een appel. Sla ook witbrood of muesli’s met veel suiker over. Neem de tijd voor een uitgebreide ochtendmaaltijd met volkorengranen, fruit en wat magere kwark bijvoorbeeld. Jum!

2. Muziek

Een goede oppepper is natuurlijk muziek. En dan hebben we het niet over muziek á la onze songfestivalinzending S10, Coldplay of Café del Mar-achtige klanken. Ga voor bijvoorbeeld de Foute top 100 (kom je ook alvast in de sferen voor de vrijmibo) of zet een playlist van een fijne dj op zoals Martin Garrix of Tiësto.

3. Beweeg

Blijf niet de hele dag op je luie kantoorstoel zitten. Doe af en toe wat stretchoefeningen, haal thee op de zesde verdieping in plaats van op de eerste of ga naar buiten voor een frisse neus. Vooral bewegen in de buitenlucht doet wonderen voor je dip. (Of combineer natuurlijk met bovenstaande tip. Niets zo fijn als een dansje in de middag. 😉)

Nieuwsgierig naar hoe Politie Nederland werknemers fit houdt? Dat lees je hier!

4. Afspraken in de middag

Misschien ben je geneigd om je afspraken altijd in de ochtend te plannen, zodat je in de middag ongestoord kunt werken achter je computer. Klinkt fijn, maar voor je middagdip iets minder. Om dichtvallende ogen te vermijden is het handig om je afspraken juist in de middag te plannen. Let wel: dit moeten dan kleinschalige meetings zijn met maximaal een paar mensen, waarbij je scherp moet zijn en af en toe het woord moet voeren. Anders is de kans groot dat je alsnog zit te knikkebollen in de vergaderkamer.

5. Lunch gezond en licht

Je lunch moet verteerd worden en dat kost veel energie. Hoe meer energie dit kost, hoe heftiger je middagdip wordt. Prop daarom geen halfje bruin naar binnen in dat halfuurtje, maar ga voor andere voedingsproducten. Denk aan eieren, noten, groenten en fruit. Of neem bijvoorbeeld een licht verteerbare salade of een paar luchtige crackers met mager beleg. Snelle koolhydraten (lees: wit brood, suikers, witte pasta) zijn echte no go’s. Deze zorgen voor heftige schommelingen in je bloedsuikerspiegel, waardoor je dus last krijgt van de welbekende dip.

6. Drink voldoende

Hydrateren kun je leren! Drink gedurende de dag voldoende. Je zult namelijk versteld staan wat voor (negatief) effect het op je lichaam heeft als je onvoldoende vocht binnenkrijgt. Zet daarom een hervulbare fles op je bureau en loop af en toe naar de keuken om ‘m te vullen. Met water bedoelen we overigens, niet met suikerrijke dranken (denk aan die bloedsuikerspiegel!) of liters koffie. Let op: Red Bull is om 938 gegronde redenen helemaal uit den boze.

middagdip tips drinken

7. Slaap voldoende

Een gigantische open deur natuurlijk, maar hij mag zeker niet ontbreken in dit lijstje: zorg dat je ’s nachts voldoende rust pakt. Voor ouders van kleine kinderen waarschijnlijk een onmogelijke uitdaging, maar mocht je niet in het bezit zijn van een paar wandelende nachtbrakers, let hier dan op. Leg je telefoon ’s avonds op tijd weg en duik lekker vroeg je mand in met een goed boek. Dan gaan die luiken van je vanzelf op tijd dicht.

middagdip tips slapen

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1.7 / 2. Aantal stemmen 105

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.