Interview
20 mei '22
20 mei '22
5 min

“Werken voor het werkgeluk van mijzelf en mijn collega’s”

Werken voor de grootste werkgever van Nederland en daar bezig zijn met je eigen werkgeluk én dat van een ander. Dat is wat Klaas, coördinator Fit@NP bij de politie, dagelijks doet.

Klaas Kousemaker werkt als coördinator Fit@NP bij de politie, eenheid Oost-Brabant. Zelf zou hij het liever verwoorden als ‘coördinator vitaliteit’ omdat dit sneller landt bij mensen. Het programma Fit@NP draait om het versterken van de mentale en fysieke gezondheid van de mensen die werkzaam zijn bij de politie. Klaas vertelt dat het programma zich richt op vier pijlers; bewegen, slapen, eten en denken. Op basis van deze pijlers begeleidt Klaas, samen met zijn team, zijn collega’s. Het team gaat individuele trajecten aan met collega’s die door wat voor omstandigheden dan ook zijn uitgevallen of ergens tegenaanlopen. Ook begeleiden zij preventief de blauwe politieteams op de vier pijlers. Dit zijn de teams die op straat te zien zijn. “Het zit hem dan in de uitleg die wij meegeven aan de collega’s over bijvoorbeeld voeding of slaap”, aldus Klaas. Hij vult aan: “Dit zijn van die eyeopeners waardoor ze misschien iets veranderen aan hun vitaliteit en ze hopelijk de komende jaren beter en prettiger hun werk kunnen doen.” Het geeft Klaas onwijs veel plezier om zo zijn collega’s te helpen groeien in deze gebieden”

“Het mooiste aan mijn werk vind ik dat collega’s na afloop van een traject weer lekker in hun vel zitten en weer voor 100% aan de slag gaan. Dat we dit samen voor elkaar hebben gekregen”

Wat betekent werkgeluk voor Klaas?

Ondertussen werkt Klaas al elf jaar met veel plezier bij de politie in verschillende functies. “Ruim twee jaar geleden vroeg ik mezelf af ‘Wat wil ik nog meer?’ en ‘Waar wil ik naar toe?’. Klaas glimlacht en vertelt: “Ik was privé veel bezig met mijn mentale en fysieke gezondheid en toen dacht ik misschien kan ik me daarin meer gaan verdiepen en dat is gelukt”. Hij vindt het werk dat hij doet erg leuk en haalt hier veel voldoening uit. “Mijn werk is mijn passie geworden.”.

“Dat ik in deze functie echt iets voor een ander kan betekenen en dit samen met collega’s kan doen, draagt bij aan mijn werkgeluk. Ook de ontwikkelmogelijkheden die de politie biedt en de kansen die ik krijg, zorgen ervoor dat ik met veel plezier naar mijn werk ga.” Hierbij vult Klaas nog aan: “Ik merk echt een stukje vrijheid in mijn functie, dat vind ik toch ook wel fijn. Ik kan in overleg bepalen met welke teams ik aan de slag ga en waar ik werk. Die vrijheid brengt mij ook echt wel werkgeluk.”

“Het werk is zo divers, dat geeft mij ook echt plezier in het werk”

En wat betekent Klaas voor werkgeluk…

“Ik houd me onder andere bezig met medewerkers die slaapproblemen hebben door bijvoorbeeld de nachtdiensten die collega’s draaien. Samen doorlopen wij een (kort) coachtraject om te kijken of we dit kunnen verbeteren.” Ook draagt hij graag zijn steentje bij voor wat betreft de fitheid van zijn collega’s. Natuurlijk omdat zij een functie hebben binnen de politie, maar ook omdat Klaas het belangrijk vindt dat zijn collega’s op alle momenten in hun leven kunnen blijven genieten, ook als ze al lang met pensioen zijn en al de 80 gepasseerd zijn. Dat Klaas het beste met zijn collega’s voor heeft mag duidelijk zijn.

Iedere collega heeft een ander traject nodig. Daar is niet alleen Klaas zich van bewust, maar ook de politie. De politie geeft Klaas daarin ook de vrijheid. “Vaak wordt er geprobeerd om een traject zo interactief mogelijk vorm te geven door bijvoorbeeld te sporten of door wandelcoaching in het bos. Zo kom je ook écht in gesprek”, geeft Klaas aan. Maar Klaas regelt ook evenementen waaraan veel collega’s mee kunnen doen. Het samenwerken met anderen en het leggen van nieuwe connecties is iets waar hij echt van geniet en wat bijdraagt aan het werkgeluk van Klaas én dat van zijn collega’s.

Toekomstplannen

Het is duidelijk dat Klaas genoeg creatieve ideeën heeft voor de organisatie op het gebied van vitaliteit en ook in de richting van duurzaamheid. Beide aspecten mogen binnen de politie nog uitgebreider opgepakt worden, de start hiervan is er zeker.

Doordat de politie één van de grootste organisaties in Nederland is, is het echter soms moeilijk om ideeën snel door te zetten. Er moet eerst een heel (nieuw) protocol doorlopen worden voordat iets ingevoerd kan worden. Klaas toont hier ook begrip voor. ‘’Omdat wij zo’n grote organisatie zijn kan besluitvorming nu eenmaal langer duren. Dat vind ik af en toe weleens jammer”. Dat wil niet zeggen dat de politie niet graag meedenkt, zo zijn er diversen regelingen binnen de politie die onder andere bijdragen aan de vitaliteit van de collega’s.

Klaas heeft momenteel geen plannen om weg te gaan bij de politie. ”Er zijn enorm veel mogelijkheden binnen de politie en er is altijd genoeg afwisseling. Ik heb weleens gedacht om het eens buiten de politie te gaan zoeken en dan kom ik toch vaak terug op het antwoord; nee, ik vind het echt nog steeds een mooie organisatie om voor te werken.’’

Klaas eindigt dan ook met een stralende glimlach en de volgende quote; ‘’Als ik dit de rest van mijn leven mag doen dan is dat helemaal prima. Omdat ik dit nu gewoon echt leuk vind.’’

Dit interview is gehouden door Luuk Vloet en Elzemiek Kwinten, consultants bij Sociaal Innovatiecentrum Werkgeluk, en maakt onderdeel uit van een reeks interviews gehouden door SIC Werkgeluk.

De foto van Klaas Kousemaker is gemaakt door Pasquale Langerak, Pas-see Fotografie.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 2 / 2. Aantal stemmen 1

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.