Artikel
11 jul '22
11 juli '22
4 min

Ontdek jouw persoonlijke missie en ambities

Wat is jouw persoonlijke missie? Sta je daar wel eens bij stil? Door de snelheid en druk van het alledaagse leven nemen de meesten van ons niet de tijd hierop te reflecteren. Met dit artikel willen we je stimuleren hier juist wél bij stil te staan. Ben je op weg jouw ambities te verwezenlijken of steek je je energie en tijd in andere dingen? Zodra voor jezelf helder is wat jouw persoonlijke ambities zijn, is het makkelijker trouw te blijven aan deze uitgangspunten. Zo creëer je een leven dat voldoening geeft, zowel in de privésfeer als op het werk.

Back to basic: wat is jouw persoonlijke missie?

Het gaat niet om wat je ouders van je verwachten, welk advies je partner je geeft, wat collega’s je influisteren of wat je baas van je eist. Jouw persoonlijke missie draait helemaal om jou: wie jij bent en wat jij wilt. Keer back to basic, terug naar jezelf, door je gedachten van alle meningen, kritiek en gevoelens van anderen te bevrijden. Er zijn een aantal vragen die je hiermee kunnen helpen:

  • Welke ambities had je voordat je op de arbeidsmarkt kwam? Wat wilde je worden?
  • Waar word je gelukkig van? Wat prikkelt jouw enthousiasme en nieuwsgierigheid?
  • Wat geeft je een gevoel van voldoening?
  • Wie zie je als een bron van inspiratie en waarom?
  • Waar zie je jezelf staan over tien jaar als al jouw wensen uitkomen?

De antwoorden op deze vragen geven weer waar jouw interesse en passie ligt. Je wilt dat je persoonlijke missie zo nauw mogelijk gerelateerd is hieraan. En uiteindelijk dat je professionele en ook persoonlijke leven een reflectie is van deze missie. Bewust zijn van je persoonlijke missie is daarom een wezenlijk onderdeel van geluk vinden op het werk. Wil je écht een missionstatement voor jezelf, lees dan hier verder.

Van missie naar ambities

Zodra de basis duidelijk is en je jouw missie hebt geformuleerd kun je je professionele ambities erop afstemmen. Wat zijn ambities? Het is een streven dat je wilt bereiken. Je kunt er bijvoorbeeld naar streven een leidinggevende functie te bekleden binnen jouw vakgebied. Het streven door bijscholing je expertise te vergroten of om een bepaalde omzet te behalen, draait ook om het realiseren van ambities.

Dit zijn ambities die veel circuleren in onze samenleving en die vooral prestatiegericht zijn. Maar als je kijkt naar jouw persoonlijke missie kunnen ook heel andere ambities van toepassing zijn. Misschien is het jouw missie dierenleed te verminderen. Een ambitie die daarop aansluit is als vrijwilliger aan de slag te gaan bij een organisatie die zich hiervoor inzet. Ambities worden vaak geassocieerd met echte carrièretijgers die er alles aan doen hogerop te komen in hun loopbaan. Afhankelijk van jouw persoonlijke missie, kan ambitie ook iets anders betekenen.

Pré’s van persoonlijke missie en ambities

De voordelen van het vaststellen van je persoonlijke missie en ambities zijn heel helder. Als je je bewust bent van wat je wilt, kun je je wensen gaan realiseren. Het helpt je jezelf en je idealen trouw te blijven. En je herkent afleidingen hiervan en allerlei ruis ook beter. En zodra het je lukt jouw persoonlijke missie en persoonlijke ambities als professional te verwezenlijken, staat niets jouw werkgeluk in de weg. Je zult samenwerken met gelijkgezinden, voldoening vinden in je dagelijks bezigheden en je talenten inzetten.

Keep it real

Maak je missie en ambities deel van je realiteit:

  • Herinner jezelf eraan door in huis referenties op te hangen: zoals foto’s of inspirerende quotes
  • Integreer het in je persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) dat je met je werkgever bespreekt
  • Overweeg bij grote beslissingen, zoals het betrekken van een nieuwe functie, of het in overeenstemming is met jouw missie en ambities
  • Praat met gelijkgezinden over hun voortgang, inspireer elkaar.

Veelgestelde vragen

Om te achterhalen wat je ambities zijn, begin je te onderzoeken wat jou drijft in het leven. Dus niet alleen op het gebied van je carrière, maar in het algemeen. Zodra je dit hebt opgeschreven, kan je op basis hiervan ambities gaan formuleren.
Dat hangt af aan wie je het vraagt. Persoonlijke ambities variëren enorm, en dat maakt ze zo persoonlijk. Het gaat hierbij niet om externe invloeden, maar enkel om wat jij wilt en wat jou beweegt.
Het is datgene wat vervulling en betekenis aan jouw leven geeft. Daarom is het belangrijk om te weten welke missie jij hebt. Zo kun je voldoening uit het leven halen.
Streven naar een betere situatie kan voorkomen op het werk, maar ook in de privésfeer. Veelvoorkomende ambities zijn het streven naar een baan die beter bij je past. Eraan werken je leefomstandigheden te verbeteren of je gezondheid. Ambitie draait om het aansturen van verbeteringen omdat je streeft naar iets beters.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.