Artikel
14 jul '22
14 juli '22
7 min

Nu even niet, ik moet lanterfanten

Had jij dat ook? Dat vroeger de zomer eindeloos leek te duren? Natuurlijk hielp het mee dat de vakantie toen 6 weken duurde maar er is ook een andere oorzaak dat de zomer tegenwoordig voorbij is als je te hard met je ogen knippert. Wat die reden is? We lanterfanten niet meer. En daar moeten we toch maar eens wat aan doen.

Natuurlijk zaten we toen we kind waren anders in elkaar. En onze dagen en verplichtingen ook. Niemand vond het raar als je toen aan het lanterfanten was. Het hoorde er zelfs bij. Nu hebben we veel (ongeschreven) regels over hoe het hoort, hoe het moet. Maatschappelijke normen én die van jezelf. Om daaraan te voldoen kost je bakken tijd. Lanterfanten is er niet meer bij. En heb je even wat tijd over? Dan móet je een boek lezen of een webinar volgen over persoonlijke ontwikkeling. Want ja.. dat hoort zo.

Waarom lanterfanten?

Lanterfanten, of lummelen, is iets wat we tegenwoordig al snel associëren met luiheid maar je kunt het ook gewoon genieten noemen. En dat is toch ook iets dat we móeten? Als je niet geniet dan krijg je net zo goed de stempel dat er iets mis is met je. Dus welke stempel kies je dan, die van lui zijn of van niet kunnen genieten? We kunnen niet alles weten en we kunnen ook niet alles doen of volgen. Waarom zou je dan niet gewoon wat tijd inplannen om te lanterfanten? Wordt iedereen gelukkiger van. Echt.

Lanterfanten laat je ontspannen en als we ontspannen, zijn we al snel gelukkiger. En die kleine momenten van geluk maken je leven leuk. Lees hier maar eens wat Guido Weijers daarover zegt in zijn Masterclass Geluk.

Door te lanterfanten laden we ook onze batterij weer even op en kunnen we weer veel beter en efficiënter die dingen doen die moeten. Misschien een idee om die lanterfantende kids zo af en toe gewoon te laten in plaats van altijd achter hun vodden te zitten? Kun je meteen met ze meedoen. Zo af en toe.

Hoe dan?

“Oké Miran, je hebt me overtuigd, ik ga lanterfanten. Maar eh.. hoe dan?” Alle begin is lastig. Bedenk eens wat jouw lanterfanthoogtepunt was. Vroeger. Bij mij is dat dagenlang in een koepeltentje, zo’n rood met blauwe geloof ik, en zat er niet ook nog groen in? Afijn, je kent ze wel. Bij ons stond ‘ie in de achtertuin. Een dekentje erbij en kussens erin want dat ligt lekkerder natuurlijk. Met m’n zus en de hond vermaakte ik me prima, zo lanterfantend in dat tentje. Of ja.. uiteindelijk lagen mijn zus en ik voor dat tentje en de hond erin maar goed..

Of wat dacht je van lekker sloom fietsen, al kletsend met je vrienden? Nu fietsen we toch in een net wat ander tempo. Als we al fietsen. En da’s fijn voor de overige fietspad-gebruikers natuurlijk. Wie wil er nou achter langzame fietsers zitten? Maar al dat gehaast is ook nergens goed voor.

Wat jouw lanterfanthoogtepunt ook is, de zomer is het ideale moment om de lanterfant-draad weer op te pakken. Want wanneer is lanterfanten nou fijner dan met de zon op je gezicht?

Is je planning te vol om lanterfanten in te plannen? Vraag je dan eens het volgende af: Waarom doe ik vandaag wat ik doe? Waarom staat dit op mijn planning? Word IK er blij van? Klinkt misschien lichtelijk egoïstisch maar je hoeft ook niet 24/7 in deze modus te leven. Da’s onmogelijk. Of in elk geval onmenselijk. Maar móet gewoon even wat minder. Doen waar je zin in hebt, zolang je daar zin in hebt. Belangeloos. Gewoon om jouw eigen plezier. Dat is lanterfanten. Fulltime doen waar je zin in hebt is een beetje overdreven natuurlijk.

En die druk dat je van alles gezien en gedaan moet hebben in de vakantie, van wie moet dat dan? Word jij er zelf gelukkiger van? Dan doen. Zo niet dan is het sociale druk en leg die lekker naast je neer. Vraag jezelf af of je dit puur doet zodat je erover kunt praten of dat je er echt van kan genieten als je die ene ruïne bezocht hebt op vakantie. En waarom is dat erover praten zo belangrijk? Met wie dan? Blijf kritisch en maak dan een keuze of je dit wel of niet op je planning moet laten staan.

Maar die stapel was dan?

Denk je nu “Hoezo luieren in het gras, op het terras of waar dan ook? Er moeten nog drie wassen gedraaid worden!”? So what? Die was loopt niet weg. Tenzij die er al 5 maanden ligt natuurlijk. Ben eens minder streng voor jezelf. Ja sommige dingen moeten. En sommige dingen moeten nu. Maar echt niet alles.

“Dat ene stadje heeft zoooo veel bezienswaardigheden! Die móet ik deze vakantie allemaal zien.” Nope. Dat moet je niet. Wil je dat? Doen! Maar zit er niet stiekem eentje tussen die je persoonlijk minder interessant vindt? Put jezelf niet uit door competitiedrang of sociale druk. Ga in plaats daarvan even lummelen op het terras.

Ongeduld

Zit je maar ongeduldig en gespannen heen en weer te wiebelen tot je lanterfanttijd om is? Begin dan eens met een wandeling. Lekker een rondje kuieren. Zoals Toon Hermans ooit zei: “Kuieren is het verticale luieren”. Of ga ergens aan het water zitten, een vijver, een beekje, of desnoods een zwembad. “Just sitting on the dock of the bay. Wasting time.” Zoals Otis Redding dan weer zegt. Heer-lijk!

Lanterfant-inspiratie

Ben je er nog niet uit wat je dan gaat ‘doen’ om te lanterfanten? Dan heb ik nog wat opties voor je:

 • In de tuin rommelen, of op je balkon ofzo. Niet omdat het onkruid tot je oksels staat en er flink doorgebikkeld moet worden, maar zodat je lekker gedachteloos wat aan kunt rommelen.
 • Ongegeneerd netflixen; eindelijk die serie bingen of die drie uur durende film kijken.
 • Lezen. Een boek of een tijdschrift of wat dan ook. Maar liever geen dingen waar je echt over moet nadenken. Dus niet dat dikke studieboek.
 • In de tuin of op je balkon zitten. Gewoon, zitten. En that’s it.
 • Een dagje wellness, of vooruit een paar uurtjes.
 • Wandelen.
 • Fietsen, lekker sloom en zonder perse een doel te hebben. Dus nee, even vlug naar de Appie telt niet.

Lanterfanten is in het begin even moeilijk. Zorg in elk geval dat je geen doel hebt met de ‘activiteit’ die je doet. Het moet ook niet iets efficiënts zijn maar gewoon iets wat fijn is en rust geeft.

Tips voor meer rust in je hoofd

Als je gaat lanterfanten dan kan je hoofd ineens enorm onrustig worden. Dit helpt dan:

 • Door vertragen en niets hoeven, ‘hoor’ je wat je nodig hebt of wat je dwarszit. Schrijf op wat in je opkomt en beloof jezelf na het lanterfanten hier iets mee te doen. Maar nu even niet.
 • Mindfulness. Dat wil zeggen; bewust genieten van het niks doen. Die zonnestralen, dat groene gras, de blauwe lucht of juist die donderwolken in de lucht want ook die kunnen mooi zijn. En ben je er vooral van bewust dat je dat mooi vindt.
 • Ontspannen bewegen. Daarmee bedoel ik bewegen zonder prestatiedrang.
 • Niet haasten. Sta gewoon op tijd op zodat je lekker rustig je ding kunt doen.
 • Social media negeren. Gewoon compleet. Morgen staan die zogenaamd belangrijke berichten er ook nog wel. En zo niet, dan is het ook niet zo mega belangrijk.

Wie wil nou niet meer genieten van het simpele en rust in z’n hoofd? Dus ga eens lekker ‘je tijd verdoen’. Geniet van je vrijheid.

Miranda de Ruijter
Redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 2 / 2. Aantal stemmen 1

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.