Artikel
1 jun '22
1 juni '22
7 min

Een goede loopbaancoach inschakelen doe je zo

Een loopbaancoach, je hoort steeds vaker dat mensen er een beroep op doen. Maar waarom schakel je een loopbaancoach in en op welk moment? En waar moet je op letten als je kiest voor een loopbaancoach? In dit artikel geeft werkgelukcoach Elodie 8 tips.

Je werk voelt als een sleur, je mist de uitdaging in je werk maar weet niet waar je dat wel in kan vinden. Je wil met je werk meer betekenen voor de maatschappij dan dat je nu doet. Weer voldoening halen uit je werk. Maar je hebt geen idee waar je kan beginnen. Je wil een carrièreswitch maken, maar je weet niet hoe je kan ontdekken wat voor baan er dan wél bij je past. Je blijft maar twijfelen wat de juiste stap voor je is en komt hierdoor niet in actie, waardoor je al jaren met tegenzin naar je werk toegaat. Jouw werk maakt je ongelukkig alleen durf je niet te wisselen, ondanks dat je dat graag zou willen.

Waarom een loopbaancoach?

Vastlopen merk je doordat jouw gedachtes rondjes blijven rennen op de rotonde en je daar zelf niet meer uitkomt. Een loopbaancoach is er voor jou om je een goede spiegel voor te houden. Diegene is er om de juiste, diepgaande vragen te stellen. Zo ga je patronen en jouw ‘natuurlijke beweging’ van jezelf herkennen. Je ontdekt wie jij diep van binnen bent en waar je gedrag vandaan komt. Je krijgt dus inzichten over jezelf, waardoor er duidelijkheid komt. Je gaat verbanden leggen en ontdekken wat je ervoor nodig hebt om die carrièreswitch doordacht en zelfverzekerd te kunnen maken.

Een loopbaancoach schakel je in op het moment dat je vastloopt in je werk.

Een loopbaancoach is er daarnaast om jou te ondersteunen in dat wisselproces van werk. Hij of zij begeleidt jou naar de baan die bij je past. Echter is loopbaancoach geen beschermd beroep en zijn er veel soorten en manieren waarop loopbaancoaches te werk gaan.

Wanneer schakel je de hulp van een loopbaancoach in?

Als jij merkt dat je niet op je plek zit, dat je graag wat anders wilt en daar hulp bij wilt is het eerst van belang om goed uit te zoeken naar wat voor loopbaancoach je op zoek bent. Neem dus niet de eerste de beste loopbaancoach aan, omdat iedere coach een andere manier van werken heeft.

Waar moet je op letten bij de keuze voor een goede loopbaancoach?

1. Werkt deze met tests?
Persoonlijk geloof ik niet in tests. Anders had jij na het maken van een studiekeuze- of beroepskeuzetest al het antwoord gevonden op wat voor baan je wilde. Hierom is het belangrijk dat een loopbaancoach ook niet met tests werkt. En nee, ook geen persoonlijkheidstests. Dit soort dingen zijn te vaag en algemeen en niet specifiek op jou als persoon gericht. Hier ga je geen concrete antwoorden uit halen.

2. Maakt de loopbaancoach het super concreet?
Pas als je na de hulp van je coach concreet hebt wat je wilt doen, kan je direct een duidelijke stap naar iets anders nemen. Als het groot, onoverzichtelijk en vaag blijft kan je alsnog niets met jouw opgedane inzichten en blijf je vastzitten. Het is dus belangrijk dat de coach samen met jou verbanden gaat leggen, zodat je hierdoor weet wat je écht wilt doen en je die stap ook daadwerkelijk neemt. Met vage antwoorden kan je niets. Dan blijft het zoeken.

3. Is deze loopbaancoach een expert?
Op het moment dat jij op zoek gaat naar begeleiding, wil jij wel goede begeleiding krijgen. Hoe specialistischer iemand is, hoe kwalitatiever de hulp. Hierdoor wil jij naar een loopbaancoach die dat echt als vak doet. Niet een coach die ook mensen met hele andere vraagstukken helpt.

4. Is de coach zelfstandig of aangesloten bij een werkgever?
Als jij bij een coach komt die als zelfstandige werkt, kan dat fijner zijn dan een coach die aangesloten is bij jouw werkgever. Een coach vanuit je werkgever is vaak gemakkelijker, omdat deze ’al in huis is’. Goed om te weten is wel dat de coach die je aangewezen krijgt vanuit je werkgever, ook verantwoording moet afleggen naar jouw werkgever. Let dan even goed op de belangen die meespelen. Het doel van een coach is om jou te helpen met hetgeen wat jij graag wilt. Kijk wat bij jou past en kies voor een loopbaancoach die zich inzet voor jou.

5. Werkt de coach met banenlijsten?
Veel loopbaancoaches hebben hele lijsten met soorten banen die er zijn. Dit is niets anders dan een lijst die jij ook op internet kan vinden. Vervolgens gaat die loopbaancoach samen met jou kijken wat je wel en niet wilt. Hij of zij streept dan gewoon banen met je af. Alleen dit zijn keuzes die je zonder onderliggende informatie over jezelf neemt. Het blijft dan continu twijfelen, omdat jij niet weet waarom jij bepaalde dingen wel of niet leuk vindt. Daarnaast kost het veel tijd en energie en ga je vooral in je hoofd zitten. Niet de manier om een keuze te maken naar werk dat bij je past.

6. Geeft de coach je advies of spiegelt deze jou?
Een loopbaancoach is een adviseur. En dat is maar goed ook. Want werk dat bij jou past, moet vanuit jou komen. Pas dan maak je een keuze voor een baan die goed bij je past. Niemand kan jou advies geven over wat voor werk je moet gaan doen. Je ouders niet, je partner niet, je vriendinnen niet en dus ook een loopbaancoach niet. Als het goed is, heb jij na de hulp van de coach inzichtelijk wat jij wilt zonder dat de loopbaancoach zijn of haar mening heeft gegeven. Je moet vooral weten waarom dit werk goed bij jou past en daar kom je alleen achter als de coach jou goede diepgaande vragen stelt. Zo maak je uiteindelijk een keuze vanuit jouw gevoelens en gedachtes.

7. Begrijpt de loopbaancoach jouw situatie?
Veel loopbaancoaches weten eigenlijk helemaal niet hoe het is voor jou om vastgelopen te zijn in je werk. Hierdoor kunnen zij jou ook niet de hulp (ook tussen de sessies door) bieden die je nodig hebt. En dat is zonde. Het is dus belangrijk dat een loopbaancoach zich goed kan inleven in jou en jou echt begrijpt. Vaak zijn dit mensen die zelf ook hebben vastgezeten in hun werk en vanuit goede bedoelingen anderen zijn gaan helpen hiermee. Zij begrijpen hoe deze situatie voor jou is en kunnen tot de kern komen om jou te begeleiding naar hetgeen wat jij graag wilt doen.

8. Hoeveel ervaring heeft de loopbaancoach?
Ervaring hoeft niet altijd alles te zeggen, maar het geeft wel een beeld. Je wilt weten hoeveel mensen de loopbaancoach ongeveer al heeft geholpen en hoe lang hij of zij dit werk al doet. Het is vooral belangrijk om de reviews te lezen van de loopbaancoach. Hoe hebben anderen zijn of haar hulp ervaren? Welk resultaat heeft het hen opgeleverd? Zo kan je een beeld vormen van hoe lang de loopbaancoach al in het vak zit en van de hulp die hij of zij biedt.

Benieuwd naar mijn hulp als loopbaancoach? Hier lees je meer over het traject dat ik aanbied, mijn ervaring en mijn werkwijze. Op naar de baan die echt bij jou past!

Over Elodie

Alles wat te maken heeft met werk(geluk) houdt Elodie bezig. Ken je dat, dat je alles hebt wat je hart je begeert, maar je toch niet gelukkig bent? Elodie, oprichtster van Melodieinhetleven helpt je in de zoektocht met het ontdekken van je passie en droombaan. Want als jij weet wat bij jou past, kan je weer gelukkig zijn in je werk. Op naar energie, rust en plezier!

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.