Artikel
28 feb '22
28 februari '22
5 min

Met tegenzin naar het werk? 5 tips

Ik weet zeker dat jij niet de enige bent die soms geen zin heeft om te werken. Als werkgelukcoach spreek ik regelmatig mensen waarbij dit het geval is. Bij de een gaat het om een enkele keer, de ander gaat structureel met tegenzin. Mijn naam is Elodie en dit keer neem ik je mee in wat je kunt doen als je geen zin hebt om te werken én welk belangrijk verschil in ‘geen zin’ en ‘geen zin’ je voor ogen moet houden.

Geen zin: structureel of af en toe?

Iedereen heeft weleens geen zin om te werken. Na een heerlijke vakantie hebben de meeste mensen geen zin om aan de slag te gaan. Hoe fantastisch ze hun werk ook vinden. Geen zin hebben is dus ook heel normaal. Het zorgt er ook voor dat je je activiteiten buiten je werk meer waardeert. En dat, als je terugkomt van heel wat dagen strand, je weer zin hebt om aan de slag te gaan. Want zeg eerlijk: elke dag op het strand liggen, daar word je ook niet gelukkig van.

Het is anders wanneer je structureel met tegenzin naar je werk gaat. Het moment dat je bijna elke zondagavond denkt: ‘Bah, morgen MOET ik weer.’ Dus, in plaats van dat die tegenzin sporadisch plaatsvindt, wordt het normaal voor je. Standaard.

Tel jij de uren op je werk tot je weer naar huis mag? Kom jij na een dag werken kapot thuis en kun je alleen nog maar op de bank liggen om op te laden? Wens jij dat het altijd weekend of vakantie is? Dan is er meer aan de hand en geef ik je graag tips hoe je hiermee om kunt gaan.

5 tips voor structurele tegenzin

Stap 1: Ontdek: ‘Waar komt mijn tegenzin vandaan?’
In mijn werk als werkgelukexpert kom ik veel mensen tegen die met tegenzin werken. De oorzaak van de tegenzin kan ontzettend wisselend zijn. Bijvoorbeeld omdat je je niet uitgedaagd voelt in je werkzaamheden, omdat je weinig waardering krijgt van je collega’s en/of leidinggevende of omdat je je niet betekenisvol voelt in je werk. Het is belangrijk om te ontdekken waar die tegenzin vandaan komt, om te kunnen checken of je hier iets aan kunt veranderen binnen je huidige werk.

Stap 2: Analyseer: ‘Wat kan ik veranderen binnen mijn huidige functie?’
Stel, je bent er bij stap 1 achter gekomen dat je uitdaging mist binnen je werk. Dan kun je daar iets mee doen. Bijvoorbeeld het gesprek aangaan met je leidinggevende of je er uitdagendere taken bij kunt krijgen. Wees hierin assertief en geef aan wat je nodig hebt.

Stap 3: Check: ‘Wat gebeurt er als ik er op deze manier mee doorga?’
Het kan zomaar zijn dat er in een gesprek met je leidinggevende wordt aangegeven dat er geen mogelijkheden zijn. Een betekenisvollere functie of meer waardering zit er niet in. Dat kan. Het is dan de taak aan jou om de balans op te maken.

Is dit dan nog wel de plek waar ik wil werken? Neem ik hier genoegen mee? En wat gebeurt er als ik op deze manier zo doorga in mijn werk (bijvoorbeeld tot mijn pensioen)? Je kunt er natuurlijk blijven, maar persoonlijk raad ik dat niet aan. Continu met tegenzin naar je werk gaan, breekt op. Jij wil toch ook gelukkig zijn in hetgeen wat je doet?

Stap 4: Kom erachter in wat voor werk je wel zin hebt.
Als je weer met zin naar je werk wil gaan, is het belangrijk om erachter te komen wat voor werk dan wel bij je past. Het is belangrijk dat je weet wat voor taken je wil doen en in wat voor omgeving. Maar ook waar je anderen bij wil helpen, waar je plezier en voldoening uithaalt en wat je energie geeft.

Erachter komen wat voor werk wél bij je past kan een lastige opgave zijn. Er is niet een pasklaar antwoord voor iedereen. Het allerbelangrijkste is dat je jezelf gaat herontdekken. Hier lees je een aantal tips hoe je dat kunt doen.

Stap 5: Switch naar ander werk!
Als je weet wat voor werk je wel die zin zal geven, is het van belang om die switch ook daadwerkelijk te gaan maken. Ook dit kan spannend zijn. Wat hierbij helpt is de vraag: ‘Wat levert het mij op als ik wissel naar dat werk?’ Wedden dat je dan de motivatie kunt vinden om ervoor te gaan én dat je weer zin gaat halen uit je werk?!

Heel veel succes. En op naar geregeld veel zin hebben in je werk!

En weet: ook als je de switch hebt gemaakt zal het na een heerlijke strandvakantie nog even slikken zijn om weer te beginnen. Een dagje tegenzin hebben is hartstikke normaal.

Over Elodie

Alles wat te maken heeft met werk(geluk) houdt Elodie bezig. Ken je dat, dat je alles hebt wat je hart je begeert, maar je toch niet gelukkig bent? Elodie, oprichtster van Melodieinhetleven helpt je in de zoektocht met het ontdekken van je passie en droombaan. Want als jij weet wat bij jou past, kan je weer gelukkig zijn in je werk. Op naar energie, rust en plezier!

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.