Artikel
15 jul '21
15 juli '21
4 min

Depressief door thuiswerken? 10 tips tegen een thuiswerkdepressie

We worden sneller depressief door het thuiswerken. We maken minder snel een wandelingetje door de regen en voelen ons thuiszittend met minder weer eenzaam. Daarbij komt dat het thuiswerken nog wel even aan de orde van de dag is. Dat maakt de kans groter dat we sneller last hebben van een dip. Herkenbaar? Lees dan onderstaande 10 tips, die je helpen om een thuiswerkdip of -depressie te voorkomen.

1. Bel met beeld

Zit jij regelmatig aan de telefoon (of in een virtuele vergadering zonder beeld) tijdens je thuiswerkdag? Met één of meerdere mensen? Bel dan vaker met beeld, zodat je je gesprekspartner(s) in de ogen kunt kijken. Op deze manier ben je minder snel afgeleid, sla je informatie beter op en kost het je veel minder energie.

2. Klets bij met je collega’s

Waar je op kantoor regelmatig even een praatje maakt met je collega’s, is dat met thuiswerken wel anders. Oké, dat maakt dat je thuis vaak wel effectiever werkt, maar socialtalks met je collega’s zijn onmisbaar. Plan daarom iedere week in ieder geval een moment met je favoriete collega’s in. Een momentje zoals je dat ook zou doen tijdens de lunch of bij de koffieautomaat. Het zorgt ervoor dat je op de hoogte bent en blijft van wat je collega’s bezighoudt, jullie verbonden blijven in deze tijd dat je elkaar niet live ziet en je even een break neemt van het werk, zodat je daarna met volle energie verder kunt.

3. Zorg voor voldoende pauzes

Non-stop aan het werk, snel een broodje vanachter je computer als lunch en te weinig bewegen gedurende je thuiswerkdag. Het is voor veel thuiswerkers herkenbaar. Voldoende pauze nemen tijdens je dag is echter enorm belangrijk. Ook om te voorkomen dat je depressief wordt door het thuiswerken. Dus ga even op een andere plek zitten, pak wat te eten of te drinken en neem echt een momentje voor jezelf.

4. Breng regelmaat in je dag

Houd zoveel mogelijk de routine aan die je hebt als je naar kantoor gaat. Sta rond dezelfde tijd op, behoud hetzelfde ochtendritueel (behalve reistijd dan). Neem op dezelfde tijdstippen je pauzes en stop ook op tijd met werken. Dat laatste is voor velen een valkuil; je bent geneigd om langer te werken, omdat je geen reistijd hebt.

5. Knip een lange periode op in kleine stukjes

De beste manier om een olifant (iets groots) op te eten, is in kleine stukjes. En dat geldt ook voor periodes. Naar alle waarschijnlijkheid zijn we echt nog wel een tijdje thuis aan het werk. Daar kun je natuurlijk als een enorme berg tegenop zien, maar je kunt ook proberen om die lange periode op te knippen in kleine stukjes. Dat zorgt ervoor dat je wat positiever in je schoenen staat en zo word je minder makkelijk depressief door het thuiswerken.

6. Leef gezond

De fles cola en de ongezonde snacks liggen thuis binnen handbereik. Tijdens een dipje of juist als beloning voor je harde werk, is de weg naar de snackkast snel gemaakt maar probeer niet mee te gaan in deze verleiding. Zorg daarnaast voor voldoende lichaamsbeweging door tijdens de lunch of in een pauze een rondje te wandelen, of zoek een rustig plekje voor een paar yoga-oefeningen. Zorg ook dat je voldoende nachtrust hebt, zodat je weer opgeladen bent voor een nieuwe (thuis)werkdag. Door goed uitgerust te zijn word je minder snel depressief van het thuiswerken.

7. Maak het gezellig thuis

Je huis is je thuiswerkplek. Zorg daarom voor voldoende (dag)licht zodra je opstaat ’s ochtends. Houd je huis opgeruimd; een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Zet een bosje bloemen op tafel, een fijne plek maakt het thuiswerken namelijk aangenamer!

8. Ga er even tussenuit

Haal een frisse neus in de buitenlucht. Ga ’s ochtends de deur uit voor een rondje hardlopen, maak een wandeling in de middag of pak de fiets. Frisse lucht doet een mens altijd goed.

9. Gooi ’t eruit!

Praat tegen je partner, je huisdier of bel een vriend of vriendin op. Even stoom afblazen helpt. Blijf niet met opgekropte gevoelens zitten als iets even niet loopt zoals je had gedacht.

10. Vraag de ander hoe het gaat

Maar het allerbelangrijkste is om interesse te tonen in de ander en te vragen hoe het met hem/ haar gaat. Door oprechte interesse in elkaar, naar elkaar te luisteren en je verhaal te doen, voorkom je dat mensen zich eenzaam gaan voelen of zelfs depressief worden.

Zit jij in een dipje of voel je je eenzaam door het vele thuiswerken? Probeer deze tips eens en hopelijk dragen ze bij aan een fijne thuiswerkperiode. Heel veel succes!

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.