Artikel
8 feb '24
8 februari '24
4 min

De bullshit van zelfvertrouwen

“Je moet gewoon meer zelfvertrouwen hebben, dan gaat álles beter.” Je hebt ‘m vast weleens om je oren gekregen. Het is ook zo’n uitspraak waar ik intussen de rillingen van krijg. Om te beginnen hoe dan? Hoe krijg je meer zelfvertrouwen? En werkt het niet juist andersom? Dat je meer zelfvertrouwen krijgt doordát dingen je goed afgaan?

Wat is zelfvertrouwen precies?

Zelfvertrouwen heeft te maken met je gevoel van eigenwaarde. Maar je kunt jezelf heel veel waard vinden en toch weinig zelfvertrouwen hebben. Verwarrend, I know.. Zelfvertrouwen heeft ook te maken met hoeveel je je aantrekt van de mening van anderen, met hoe erg je het jezelf kwalijk neemt als je fouten maakt en hoe goed je om kunt gaan met tegenslagen. Of je erop vertrouwt dat je het wel aankunt. En dat kan natuurlijk per situatie anders zijn.

The big five

De vijf grote persoonlijkheidskenmerken hebben veel invloed op het hebben van zelfvertrouwen. Extraversie en laag neuroticisme hebben de meeste invloed. Gevolgd door het al dan niet consciëntieus zijn. Lage inschikkelijkheid heeft nog een beetje invloed en is samen met openheid de hekkensluiter.

The big five zitten in je natuur. Je bent wie je bent. Zelfvertrouwen zit ook in je natuur. En je omgeving werkt tot op zekere hoogte mee (of tegen).

Luister vooral ook eens naar de podcast ‘Hoe ben je zo?’ Hierin worden persoonlijkheidskenmerken besproken, zoals de big five en zelfvertrouwen.

Jezelf veranderen

Kun je veranderen wie je bent? Zullen we beginnen met de vraag waarom, in vredesnaam, je dat zou willen? Je kunt jezelf pushen, jezelf in hokjes duwen waar je van nature totaal niet thuishoort, jezelf als een malle trainen om te worden wie je ‘zou moeten zijn’, maar dat maakt je geen gelukkiger mens.

Je kunt om 5:00 uur opstaan. Je kunt elke dag mediteren, je kunt dankbaarheidslijstjes maken, ijsbaden nemen of op blote voeten rondlopen. Als dat goed voelt, dan vooral doen. Maar als je het moet forceren, als het niet past bij wie jij van nature bent, dan gaan ze je geen gelukkiger of succesvoller mens maken. En dat is prima.

Leef jouw leven en niet dat van de één of andere goeroe of superheld. Ben wie je bent en ben daar oké mee. Onderzoek wat écht past bij wie jij bent en maak er een gewoonte van om die dingen te doen. En is dat een ijsbad nemen? Dan enjoy! Geniet ervan. Ik stap liever onder de warme douche, thank you very much.

Persoonlijke ontwikkeling is top. Maar bekijk het eens vanuit wie je bent. Leer jezelf nóg beter kennen. Duik bijvoorbeeld eens in human design in plaats van in dat ijsbad. Dát is wat je gaat helpen. En nee, niet om de loterij te winnen of om altijd alleen maar gelukkig te zijn. En ook niet om bergen zelfvertrouwen te krijgen, maar wel om je beter te voelen doordat je een leven leeft dat bij je past. Een groot deel van je persoonlijkheid ligt al vast. En daar is helemaal niks mis mee. Leef er dan ook vooral naar.

Werken aan je zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen kun je in bepaalde mate trainen. En dat is in sommige gevallen ook best wenselijk. Maar dan niet door aan het zelfvertrouwen op zich te werken. Zelfvertrouwen groeit door ervaringen opdoen. Ga daarom voor zelfacceptatie. Haal de focus af van zelfvertrouwen en doe aan een gezonde dosis zelfreflectie. Zorg dat je omgeving met je matcht. Dat je mensen om je heen hebt die je accepteren zoals je bent. Die je leuk vinden zoals je bent. Zelfvertrouwen komt van ervaringen, veelal dus van buitenaf geïnitieerd. En dat is oké! Je bent hartstikke normaal.

Miranda de Ruijter
Redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1.9 / 2. Aantal stemmen 10

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.