Artikel
24 aug '22
24 augustus '22
5 min

Arbeidsvoorwaardengesprek: dit zijn de do’s en dont’s

Heb je een afspraak staan voor een arbeidsvoorwaardengesprek? Als werknemer moeten we er allemaal aan geloven: onderhandelen met je (toekomstige) werkgever over jouw arbeidsvoorwaarden. Ongeacht of het om een eerste onderhandeling of de zoveelste gaat, een goede voorbereiding is het halve werk. Haal eruit wat erin zit door onze do's en dont's door te nemen. Daarmee stoom jij je klaar voor dit toch wel spannende gesprek.

Wat bespreek je in een arbeidsvoorwaardengesprek?

Het arbeidsvoorwaardengesprek draait in de basis om twee dingen: primaire arbeidsvoorwaarden en secundaire arbeidsvoorwaarden. Je salaris en het aantal uren dat je gaat werken vallen onder de primaire arbeidsvoorwaarden. Belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarden zijn bijvoorbeeld de pensioenregeling, reiskostenvergoedingen en opties voor scholing.

Het streven is om met je nieuwe of huidige werkgever tot een overeenkomst te komen over de arbeidsvoorwaarden waar alle partijen blij mee zijn. Maar gaat het in de praktijk ook altijd zo? Dat hangt ten dele af van jouw eigen inzet. Neem de tijd om goed te overwegen wat jouw wensen zijn en hoe je je werkgever kunt overtuigen jou tegemoet te komen.

Arbeidsvoorwaardengesprek tips

Salarisonderhandeling
Een essentieel onderdeel van het arbeidsvoorwaardengesprek is de salarisonderhandeling. Laat de oren van je werkgever niet klapperen door een onmogelijk hoog wensbedrag op tafel te leggen. Natuurlijk verdienen we allemaal het liefst een bedrag met oneindig veel nullen aan het eind, maar is dit voor jouw functie en binnen de sector waar je werkt realistisch?

Doe vooraf een salarischeck. Wat is de gemiddelde verdienste van iemand uit jouw vakgebied met jouw ervaring? Welke salarisverhoging is passend voor de kennis en professionaliteit die jij biedt? Overweeg welke argumenten je hebt om een salarisverhoging te verdedigen. Tijdens de onderhandeling is het raadzaam om in eerste instantie de bovengrens van jouw gewenste salaris aan te geven. Dat geeft je ruimte om te onderhandelen.

Secundaire arbeidsvoorwaarden
Vergeet niet dat je ook de secundaire arbeidsvoorwaarden kunt gebruiken om te onderhandelen. Ben je bij de onderhandelingen over de primaire arbeidsvoorwaarden je werkgever veel tegemoet gekomen, dan zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden een kans om meer te verlangen.

Onderhandelen is een kwestie van geven en nemen, dus houd in de gaten waar welke concessies zijn gedaan. Omgekeerd kun je ook verwachten dat werkgevers er minder happig op zullen zijn bij de secundaire arbeidsvoorwaarden jouw voorstellen na te volgen wanneer je bij de primaire arbeidsvoorwaarden al flinke voordelen hebt gekregen. Deze wisselwerking is heel vanzelfsprekend, dus houd er rekening mee.

Wie neemt deel aan het gesprek?
Ga van tevoren na wie er bij het gesprek aanwezig zal zijn. Dit kan nuttig zijn om de onderhandelingsstijl en algehele sfeer goed aan te voelen. Echter, de andere partij kan jou ook verrassen door tijdens het gesprek een andere houding aan te nemen dan jij gewend bent. Dus ook wanneer jouw arbeidsvoorwaardengesprek met vertrouwde gezichten zal plaatsvinden, kunnen er onverwachte dingen gebeuren of worden gezegd. Bereid jezelf hier mentaal op voor en bedenk ook wat je doet wanneer het gesprek ineens heel moeizaam verloopt. Wat je niet wilt, is dat de situatie escaleert. Mochten jij en je werkgever er niet uit komen, stel dan voor een nieuwe afspraak te maken.

Bij je eerste arbeidsvoorwaardengesprek ken je je aanstaande werkgever nog niet, dat maakt deze voorbereiding wat lastiger. Maar doordat je je baas nog niet kent, heb je ook nog geen verwachtingen. Dat kan juist van voordeel zijn. Geen verwachtingen betekent, als het even meezit, ook minder onaangename verrassingen.

Practice makes perfect!
Onvoorbereid het gesprek in gaan is een absolute don’t. Schrijf op wat je wil zeggen. Speel in je hoofd uiteenlopende scenario’s af met mogelijke tegenargumenten van je werkgever. Bedenk hoe je hier mee om zou gaan. De allerbeste voorbereiding is het gesprek na te bootsen. Een betere oefening is er niet. Vraag je partner, een vriend of de buurvrouw om jouw werkgever te spelen. Doe dit een aantal keer en je bent zeker klaar voor het echte werk.

Blijf professioneel
Blijkt tijdens het gesprek dat meerdere wensen niet tot afspraken omgezet zullen worden? Vraag dan waarom het niet mogelijk is. Geef jouw leidinggevende de kans zijn of haar perspectief toe te lichten. Neem vervolgens ook de ruimte om jouw standpunten te benadrukken. Blijf hoe dan ook fatsoenlijk en professioneel. Argumenten zet je in om de andere partij te overtuigen.

Laat je niet door je emoties leiden wanneer jouw werkgever anders denkt over jouw voorstellen dan jij. Emoties als woede, frustratie en verdriet maken jouw zaak niet sterker, integendeel. Argumenten zijn leidend in een arbeidsvoorwaardengesprek. Vind de balans tussen het behartigen van je eigen belangen en openstaan voor de ideeën van jouw werkgever.

Heb jij je arbeidsvoorwaardengesprek gehad en viel het nogal tegen? Dan baal je natuurlijk als een stekker. De teleurstelling compleet wegnemen kunnen we niet maar we hebben wel tips om om te gaan met teleurstelling in je carrière

Veelgestelde vragen over een arbeidsvoorwaardengesprek

Wat kun je vragen tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek?

Verwacht wordt dat onderhandeld zal worden over een salarisverhoging. Verder is dit je kans om ook de secundaire arbeidsvoorwaarden onder de loep te nemen. Wil je meer thuiswerken? Een opleiding volgen op kosten van de baas? Dit is het moment daarover het gesprek aan te gaan.

Welke thema’s komen tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek aan de orde?

Dat hangt er mede vanaf wat je zelf aankaart. Het is heel gebruikelijk om de volgende thema’s te bespreken: salaris, werktijden, vakantiedagen, remote werken, pensioen, reiskostenvergoeding, ontwikkel- en scholingsmogelijkheden, auto van de zaak.

Hoe doe je een tegenvoorstel op het salarisvoorstel van je werkgever?

Geef aan dat je een ander voorstel in gedachten had. Noem het bruto maandbedrag en som ook meteen de argumenten op voor dit bedrag.

Hoe onderhandel je over de arbeidsvoorwaarden?

Stel eisen die realistisch zijn en goed gefundeerd. Sta ervoor open om te onderhandelen. Dat wil zeggen dat je niet continu voet bij stuk houdt, maar ook meegaat met voorstellen van je werkgever.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1.9 / 2. Aantal stemmen 31

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.