Artikel
27 dec '21
27 december '21
4 min

7 tips voor omgaan met teleurstelling in je carrière

Altijd precies krijgen wat je wil, dat overkomt natuurlijk niemand. We hebben dus allemaal weleens een teleurstelling te verwerken. Of dat nou privé of op je werk is. Een afwijzing voor die droombaan bijvoorbeeld of salarisonderhandeling waar niet uit komt wat je gehoopt had. Hoe ga je hier nou goed mee om en hoe laat je dat vervelende gevoel los? Wij hebben 7 tips voor omgaan met teleurstelling in je carrière.

1. Balen als een stekker

Bij een echt flinke teleurstelling in je carrière mag je gewoon balen. Ben even chagrijnig en teleurgesteld. Je bent een mens dus baalmomentjes horen erbij en mogen echt wel. Het is natuurlijk niet heel verstandig om je frustraties volle bak over je leidinggevende heen te gooien. Je wil het niet erger maken dan het is. Zit het echt even hoog? Zoek dan een plekje op waar je de emoties eruit kunt gooien zonder dat het negatieve gevolgen heeft.

2. Praat erover

In sommige gevallen is het beter om je teleurstelling over je werk, privé te bespreken. Bel een goede vriend(in) en vertel wat je dwars zit. Een beetje sympathie is nu wel welkom. Maar in andere gevallen is het juist goed om met je leidinggevende het gesprek aan te gaan. Je mag namelijk best aangeven dat je teleurgesteld bent. Als je het maar op een goede manier aanpakt. Wacht dus even tot de emoties wat gezakt zijn en ga een goed gesprek aan waarin je kunt uiten wat je dwars zit.

Zo’n gesprek is niet altijd makkelijk. Daarom een paar punten voor je op een rij waar je wat houvast aan hebt:

  • Plan een moment in voor het gesprek;
  • Bereid het goed voor, weet wat je wil zeggen;
  • Bedenk wat je in eigen hand hebt;
  • Hou in je achterhoofd dat het doel van dit gesprek is om je te uiten, niet om je zin alsnog door te drijven;
  • Zorg dat je rustig bent;
  • Blijf bij jezelf;
  • Maak geen verwijten;
  • Welke uitkomst van dit gesprek kun je accepteren? Naast het ideaalplaatje dus.

Er is geen garantie dat je teleurstelling na dit gesprek volledig weg is, maar je hebt je in elk geval kunnen uiten en dat lucht op. Waarschijnlijk krijg je ook meer uitleg over waarom je een ‘nee’ kreeg, wat het weer makkelijker maakt om het te accepteren.

3. Ben een beetje sportief

Oké, je hebt niet gekregen waar je op hoopte en dat is rot. Maar om bij een teleurstelling in je carrière onsportief en negatief rond te lopen gaat je niet helpen. Sterker nog, het gaat tegen je werken. Toon daarom je bereidwilligheid om gewoon je werk te doen en een fijne collega te zijn.

4. Sport de frustratie eruit

Frustratie zit in je hoofd, maar kan ook in je lijf gaan zitten. Sporten helpt je om uit je hoofd te komen en om de spanning uit je lijf te gooien. Ga dus vooral even langs de sportschool of ga een stuk (hard)lopen.

5. Gun jezelf iets leuks

Haal die lekkere cappuccino, koop dat leuke jurkje, neem een lekker lang bad of laat eten thuisbezorgen. Doe iets dat je even een opkikker geeft. Een verwenmomentje zal je goed doen. Vanavond met een dekentje en een bak ijs op de bank ploffen met je telefoon op niet storen mag ook best een keer.

6. Relativeren

Nu je de eerste frustratie aangepakt hebt, ben je misschien wel instaat om te relativeren. Wanneer je nog hoog in je emoties zit zal dat een stuk moeilijker zijn. Bedenk je hoe belangrijk deze situatie over een maand nog is. En over een jaar. Alles is eindig, ook deze teleurstelling.

7. Vooral doorgaan

Kijk weer vooruit. Waar kun je aan werken? Welke doelen kun je jezelf stellen? Begin nog even klein, zodat een succesmomentje dichtbij ligt. Misschien kun je zelfs een les uit deze teleurstelling halen waar je mee aan de slag kan. Zet een nieuwe koers uit en ga ervoor.

Miranda de Ruijter
Redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1.5 / 2. Aantal stemmen 2

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.