Artikel
26 feb '23
26 februari '23
4 min

10 arbeidsvoorwaarden waar je óók over kunt onderhandelen

Hoera, uit alle kandidaten ben jíj degene geworden die is aangenomen voor die geweldige baan! Je ziet het helemaal zitten, alleen één dingetje…: de salarisonderhandelingen lopen wat stroefjes. Had je stiekem gehoopt op een strookje met wat meer nullen? Eén troost: je kunt over veel meer arbeidsvoorwaarden onderhandelen dan alleen salaris. Haal het maximale eruit en onderhandel over déze zaken.

Extra vrije tijd

Investeer je liever in een hoge bankrekening of is vrije tijd jou meer waard dan geld? Het is belangrijk om hier over na te denken. Als je gefocust bent op het salaris vergeet je misschien dat het soms ook onbetaalbaar is om een dag te kunnen uitslapen en te kunnen doen waar je zin in hebt. Wil jouw toekomstige werkgever niet meer betalen dan bijvoorbeeld 3000 euro per maand? Kijk dan of je dat bedrag wellicht ook kunt krijgen voor 32 of 36 uur in plaats van 40 óf dat je extra vakantiedagen kunt krijgen.

Even niet helder hoe het precies zit met vakantiedagen? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet!

Een auto van de zaak

Al die afspraken buiten de deur die je straks hebt: totaal niet handig om die met je eigen krakkemikkige Fiat Pandaatje te doen. Het staat bovendien ook zo onprofessioneel, toch? Een luxe auto van de zaak straalt professionaliteit en vakmanschap uit. Je werkgever blij, jij blij. Waar is die autosleutel?

Variabel inkomen op basis van omzet

Ben je aangenomen als salesmanager en zit je al aan de top van jouw salarisonderhandelingen? Dan is er vast nog wel iets te regelen voor iedere nieuwe klant die jij met jouw gladde salespraatjes binnenhengelt. Je werkgever loopt bovendien geen risico. Sterker nog, zo ben jij alleen maar nóg gemotiveerder om je salestargets te halen. Wat zeg je? Overtréffen!

Studiemogelijkheden

Ben je ambitieus en heb je genoeg tijd en energie om in de avonduren nog eens de boeken in te duiken? Vraag of er mogelijkheden zijn dat jouw werkgever investeert in jouw toekomst door middel van een opleidingsbudget. Op die manier kun je duizenden euro’s besparen én wie weet brengt het jou hogerop in de organisatie. Zo zul je uiteindelijk ook meer gaan verdienen.

Flexibele werktijden

Niets zo fijn als een werkgever die zijn werknemers de vrijheid geeft. Soms (of vaak?) is vrijheid meer waard dan wat extra centen op je bankrekening. Vraag of er mogelijkheden zijn om je eigen werktijden in te delen, zonder dat daar moeilijk over gedaan wordt of dat je het elke keer moet aangeven dat je iets later begint of vroeger stopt.

Thuiswerken

Als er dan in ieder geval één positief bijeffect van corona is, dan is het wel dat veel werkgevers nu meer openstaan voor thuiswerken. Vraag nadrukkelijk of je ook ná de pandemie op regelmatige basis thuis achter de laptop kunt kruipen of dat je één of meerdere vaste dagen in de week kunt afspreken als thuiswerkdagen. Wekker uit, joggingbroek aan, koffie erbij en gáán.

Pensioenregeling

Vind je dat je op dit moment te weinig geld krijgt van je (toekomstige) werkgever? Probeer dan te onderhandelen over geld voor later. Hoeveel procent van je pensioen moet je zelf inleggen en hoeveel procent leggen zij in? En kan er wellicht aan deze verhouding iets veranderd worden – in het voordeel voor jou natuurlijk.

Mobiele telefoon

Geen zin om zelf voor je belkosten op te draaien? Vraag of je een mobiele telefoon van de zaak kunt krijgen met onbeperkt bellen en MB’s. Zo kun je werk en privé veel beter scheiden (na 5 uur gaat-ie uit!) en heb je geen gedoe met declareren of een te lage vaste vergoeding.

Een dertiende maand

Geen ruimte voor een structureel hoger salaris? Dan is er misschien nog wel wat ruimte voor een jaarlijkse dertiende maand om je tegemoet te komen. Die kerstcadeaus moeten tenslotte érgens van betaald worden.

Reiskosten- en/of onkostenvergoeding

Ook iets ogenschijnlijk kleins als een reiskostenvergoeding en/of onkostenvergoeding kan al snel honderden euro’s per maand of jaar schelen zonder dat je het doorhebt. Sommige werkgevers vergoeden maar een deel van de reiskosten. Ook dit kan je op lange termijn veel geld kosten. Vraag daarom of de reiskosten volledig vergoed kunnen worden.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1.5 / 2. Aantal stemmen 6

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.