Artikel
9 apr '21
9 april '21
4 min

10 tips om thuiswerken tot een succes te maken

Thuiswerken is op dit moment nog steeds de norm. En waar in 'die goede oude tijd' een dagje thuiswerken voor velen volop genieten was, is het toch anders nu het "verplicht" is. Je mist de gezelligheid met je collega's en de motivatie en concentratie is misschien soms ver te zoeken. Toch wil je graag zo productief mogelijk zijn. Dus: hoe pak je dat thuiswerken nu het beste aan? Wij hebben 10 tips voor je op een rij gezet om het thuiswerken zo productief en prettig mogelijk te maken. 

1. Kies je spot bewust

Creëer een plek in je huis waar je fijn kunt werken. Misschien heb je ergens een bureau ter beschikking met een goede bureaustoel? Of misschien moet je het doen met de keukentafel of een plek op zolder met een goede, comfortabele stoel. Hoe dan ook: zorg ervoor dat je geen last krijgt van je rug, nek en schouders. Zorg daarnaast voor zo min mogelijk prikkels in je thuiswerkomgeving. Ruim je (tijdelijke) bureau op en maak er écht jouw thuiswerkplek van.

2. Zorg voor routine

Zet je wekker. Oké, misschien een uurtje later omdat je geen reistijd hebt, maar stap iedere dag rond hetzelfde tijdstip uit bed. En spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld iedere dag om 08.30 uur op je thuiswerkplek zit. En heb je terugkerende taken? Kies hiervoor dan ook een vast moment op je dag.

3. Kleed je aan

Merk je dat je meer in de relaxmodus zit dan in de actiemodus? Ruil je huispak dan in voor ‘normale’ kleding. Dat werkt! Je voelt je meteen een stuk fitter en actiever. Maar, heb je hier geen last van? Dan geniet vooral lekker van het thuiswerken op je cosy pantoffels. ‘Ieder nadeel heb z’n voordeel…’

4. Sla je ontbijt niet over

Neem de tijd om te ontbijten. Pak nog even je momentje voor jezelf, voordat je achter je laptop gaat zitten. Zo begin je de dag met voldoende energie en volle concentratie.

5. Daag jezelf uit

Wat wil je vandaag precies doen? Schrijf het op. Maak hierin bijvoorbeeld een onderscheid tussen wat je in de ochtend gedaan wilt hebben en in de middag. Dit kun je ook de dag of avond van tevoren al doen. Zo motiveer je jezelf direct voor de volgende dag.

6. Eat that frog

Ben jij juist productief in de ochtend? Dat is niet zo gek. Het schijnt zo te zijn dat we juist de eerste 2 uur nadat we wakker zijn het meest productief zijn. Start je dag daarom met je belangrijkste to do’s. De taken die je op de automatische piloot doet kun je beter oppakken wanneer je minder concentratie hebt.

7. Werk in blokken

Natuurlijk kun je je niet 8 uur achter elkaar concentreren. Niet op kantoor, en thuis ook niet. Plan daarom blokken van 1 of 2 uur, waarin je focust op je taken en neem daarna een korte break. Het voordeel van thuiswerken? Kun je mooi die wasmachine tussendoor aanzetten.

8. Neem een echte pauze

Wandel een rondje buiten in je pauze. Frisse lucht doet een mens altijd goed. Ook wanneer het weer misschien iets minder uitnodigt. Ook belangrijk: bereid je lunch alvast voor en zorg dat je koelkast gevuld is. Zo hoef je niet tijdens je pauze naar de supermarkt.

9. Maak het gezellig

Je mist de gezelligheid van je collega’s. Maak het daarom thuis ook gezellig. Koop een bosje bloemen voor op tafel of spreek dagelijks af om te bellen of FaceTimen met een collega of vriend(in). Zo voorkom je dat je terechtkomt in een sociaal isolement.

10. Stop op tijd

Als je thuiswerkt is de valkuil dat je maar door blijft gaan. De scheiding tussen werk en privé wordt tenslotte wat lastiger. Ben je moe? Stop op tijd en zorg dat je de volgende dag weer fris begint. En: ga sporten. Dit wordt vaak overgeslagen, maar is juist zo belangrijk. Sporten zorgt voor een heldere geest en geeft je nieuwe energie.

—–

Zo zie je maar, thuiswerken hoeft helemaal niet zo erg te zijn. Je hebt geen reistijd en wordt niet afgeleid door allerlei factoren die op de werkvloer wel spelen, dus je houdt misschien zelfs tijd over. Zit je thuis met je gezin? Dan kun je die extra tijd mooi gebruiken als bonustijd; extra quality time met je gezin. Of misschien wel met je beste vriendin, buurman of broer. Of: extra tijd voor jezelf. Vergeet vooral je ‘me-time’ niet. Eindelijk alle tijd voor Netflix, een goed boek, sporten of een heerlijke wandeling buiten.

Bronnen: lifehacking.nl, welingelichtekringen.nl, monsterboard.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.