Artikel
31 mrt '21
31 maart '21
2 min

Ja of nee: is thuiswerken verplicht?

Thuiswerken verplicht? Ha, over die vraag hadden we 2 jaar geleden nog nooit nagedacht. Het ging vooral over flexplekken en plaatsonafhankelijk werken. We smeekten onze leidinggevenden of we alsjeblieft 1 of 2 dagen in de week thuis mochten werken. Heerlijk. Goed voor de balans. Maar dat is sinds een jaar wel anders. Sinds ‘corona’ moeten we verplicht thuiswerken. En als we iets moeten... Maar, klopt dat wel? Moéten we echt thuiswerken? Kan je werkgever je dat verplichten? Wij zochten het voor je uit.

Nee, je werkgever kan je niet zomaar verplichten thuis te werken

Een werkgever kan een werknemer niet zomaar verbieden naar het werk te komen. De werkgever moet hier een redelijk argument voor hebben en moet bij instructie tot thuiswerken de juiste arbeidsomstandigheden thuis bieden voor de werknemer.

Maar, we leven in rare tijden. Want, gezondheidsklachten zoals hoesten, keelpijn of een loopneus kunnen op dit moment bijvoorbeeld dienen als een redelijk argument. Een werkgever heeft namelijk een zorgplicht en is daarmee verplicht om een gezonde en veilige werkomgeving te bieden voor al haar werknemers. Dat is niet mogelijk wanneer er (corona)besmettingsgevaar is.

In sommige situaties kun je dus tóch verplicht worden thuis te werken. Maar, als je geen gezondheidsklachten hebt en je werkgever geen redelijk argument heeft om je instructie te geven tot thuiswerken en/of je geen fatsoenlijke arbeidsomstandigheden thuis kan bieden, kan hij je, in normale tijden, in principe niet verplichten tot thuiswerken.

Bronnen: Axius Advocaten, Inspectie SZW, Merlijn Groep

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.