Artikel
1 apr '21
1 april '21
2 min

Ja of nee: is thuiswerken een recht?

Thuiswerken, we doen het massaal en het is bijna niet meer voor te stellen dat we weer voor de volle honderd procent naar het werk gaan. Sinds 1 januari 2016 geldt de Wet Flexibel Werken al, maar is daarmee thuiswerken ook een recht?

Nee, thuiswerken is geen recht

Het komt misschien als een verrassing maar ook met de Wet Flexibel Werken en ook met de hele situatie rondom corona, is thuiswerken nog géén recht geworden.

De Wet Flexibel Werken maakt dat je een aantal verzoeken kan doen aan je werkgever. Denk hierbij aan minder gaan werken, andere werktijden of op een andere plek werken. Maar deze verzoeken mogen binnen deze wet alsnog worden afgewezen.

De eerste rechtszaak over recht op thuiswerken, tijdens corona, was in 2020. Een werknemer heeft toen in een kort geding een wijziging van arbeidsplaats geëist. De rechter ging hier niet in mee. De uitspraak werd dan ook: “Het zeer algemeen geformuleerde overheidsadvies over zoveel mogelijk thuiswerken grijpt niet zo ver in op deze specifieke rechtsverhouding dat [werknemer] daaruit een ‘recht op thuiswerken’ kan putten.”

Wanneer we het hebben over thuiswerken op basis van de Wet Flexibel Werken kan de werkgever je verzoek afwijzen, zonder rekening te houden met het criterium van zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen. De werkgever kan volstaan met het serieus overwegen van jouw verzoek.

Bronnen: Axiusadvocaten en Coronakrant.nl

Miranda de Ruijter
Redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.