Artikel
28 mrt '21
28 maart '21
2 min

Factcheck: thuiswerken, waar heb ik precies recht op?

Veel mensen werken momenteel vanuit huis. En ook dan moet de werkgever zorgen voor goede en veilige arbeidsomstandigheden voor zijn werknemers. Dat is in de wet vastgelegd als zorgplicht. Maar wil je weten waarop je nou precies recht hebt met thuiswerken? Lees dan verder.

Niet de gehele Arbowet is van toepassing op thuiswerken, maar wel als het gaat om de fysieke werkomstandigheden. Hiermee bedoelen we je werkplek, bureaustoel, computer, et cetera. Thuiswerken aan de keukentafel met een laptop kan natuurlijk, maar je hebt recht op een fatsoenlijk los beeldscherm, dat je op de goede hoogte kunt instellen, en een los toetsenbord en muis. Je werkgever moet er namelijk zorg voor dragen dat jij een veilige werkomgeving hebt, waar je geen klachten oploopt.

Dit is ook bij thuiswerken je recht. Dit wordt de ‘zorgplicht’ van de werkgever genoemd. Als je maar even thuis hoeft te werken zal dit niet zo snel aan de orde zijn, maar als het langer duurt, dan moet ook gedacht worden aan een goed bureau en een goede stoel.

Recht op vergoedingen bij thuiswerken?

Denk overigens niet dat je overal recht op hebt. Je hebt bijvoorbeeld geen recht op gratis koffie op je werk. Je werkgever moet jou in staat stellen om je werk te doen. Dat betekent dat je bijvoorbeeld een laptop van de zaak moet kunnen gebruiken als dat nodig is of andere spullen die echt nodig zijn voor je werk. Je kunt niet van je werkgever eisen dat je een extra vergoeding krijgt voor overige kosten omdat je thuis moet werken, zeker niet als dat thuiswerken maar voor een korte periode is. Wel kun je in gesprek gaan over een eventuele thuiswerkvergoeding, maar het is geen recht.

Wat is mijn eigen verantwoordelijkheid bij thuiswerken?

Als werknemer is het belangrijk om in gesprek te gaan met je werkgever als je klachten ervaart. Zeker wanneer je thuiswerkt kan een werkgever niet zomaar raden of je problemen hebt. Het is dus belangrijk om dit proactief aan te geven en te bespreken hoe je hier samen een oplossing voor kunt vinden. Daarnaast is het belangrijk om zelf goed op je fysieke en mentale gezondheid te letten.

Bron: Arboportaal

Miranda de Ruijter
Redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.