Artikel
15 jun '21
15 juni '21
4 min

6 tips voor een succesvolle salarisonderhandeling

Onderhandelen, het zit niet bij iedereen in de genen. Een balletje opgooien durven we vaak nog wel, maar bij een ‘nee’ zijn we al snel geneigd om het er maar bij te laten zitten. Zonde! Want er valt echt wel wat te behalen. Of je nu gaat onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden bij je nieuwe baan, of de salarisonderhandeling bij je huidige job aangaat. Wij geven je graag tips om het beste uit jouw salarisonderhandeling te halen.

1. Hou het doel voor ogen

De tips voor een succesvolle salarisonderhandeling beginnen nog vóór het gesprek. Voordat je gaat onderhandelen over jouw salaris, is het namelijk goed om na te denken over wat je nu écht wil bereiken, maar ook welke andere uitkomst voor jou prima zou zijn. Om het realistisch te houden is het handig om te kijken of jouw huidige salaris überhaupt marktconform is. Wanneer jouw salaris daar al best een stuk boven zit, ga dan geen overdreven eisen stellen.

tips voor salarisonderhandeling

2. Argumenten

Wanneer je gaat onderhandelen is het altijd goed om met argumenten te komen. Denk hier vooraf over na. Waarom vind je dat je een hoger salaris verdient? Hoe ben je gegroeid en welke resultaten kun je als argument noemen? Met goed onderbouwde argumenten kunnen ze bijna niet meer om je heen.

Bereid je ook voor op eventuele tegenargumenten. Kijk dus kritisch naar jezelf. Je werk ‘gewoon goed doen’ wordt van je verwacht en is voor je leidinggevende waarschijnlijk geen goed argument voor salarisverhoging. Zijn er dingen die de laatste tijd wat minder gaan? Dan kan dat als tegenargument gebruikt worden. Door vooraf kritisch naar jezelf te kijken, voorkom je vervelende verrassingen in het gesprek.

tips voor salarisonderhandeling

3. Heb lef

Om een hoger salaris vragen is best spannend en je moet er wat lef voor hebben. Maar realiseer je dat de kans klein is dat je leidinggevende naar je toe komt met de vraag of je een hoger salaris wil (dat zou fijn zijn!). Je enige optie is dus om zelf het gesprek aan te gaan. Raap je moed bij elkaar en doe het gewoon! Wanneer je tips 1 en 2 volgt ga je goed voorbereid de onderhandeling in. Het ergste dat kan gebeuren is een ‘nee’ krijgen en dat overleef je wel. 

tips voor salarisonderhandeling

4. Het goede moment voor salarisonderhandeling

Gaan onderhandelen over je salaris kun je goed timen. Net na het afronden van een geslaagd project bijvoorbeeld. Of na een topdrukte. Je leidinggevende heeft dan nog vers in zijn geheugen hoe blij hij met je is.

Ook aan het eind van het jaar kan een goed moment zijn. Zeker wanneer je niet altijd met projecten bezig bent en dus geen ander handig getimed moment hebt. Een terugblik op het jaar helpt om jouw waarde duidelijk te maken. Let wel op dat je de salarisonderhandeling niet inplant in een tijd waarin je leidinggevende al overloopt. In een wat meer relaxte periode bereik je meer.

tips voor salarisonderhandeling

5. Neem de tijd

Salarisonderhandeling is precies wat het woord al zegt. Een onderhandeling. In de meeste gevallen zal er niet meteen een ‘ja’ komen. Je mag daarom hoog inzetten als begin (zonder het te overdrijven natuurlijk). En komt je leidinggevende met een bod? Grote kans dat het nog iets hoger kan want zij zullen vaak juist wat lager inzetten. Ga daarom ook zelf niet meteen met het eerste voorstel vanuit je leidinggevende akkoord.

Niet meteen akkoord gaan wil niet zeggen dat je ‘nee’ moet zeggen. Laat weten dat je zelf meer in gedachten had dan geboden wordt en leg uit waarom. Hou het gesprek positief. Komt er geen nieuw bod? Geef dan aan dat je er even over na wil denken.

tips voor salarisonderhandeling

6. Blijf professioneel

Het kan ook gebeuren dat er 0,0 salarisverhoging inzit. Natuurlijk mag je laten weten dat je dat jammer vindt, maar blijf professioneel en beleefd. Voorafgaand aan de salarisonderhandeling bedenken hoe je kunt reageren, helpt je hierbij. Ga in elk geval niet uit teleurstelling over in chanteren met dingen als “Ik ga een andere baan zoeken!”

Het is goed om te vragen wat nodig is om wel salarisverhoging te krijgen. Wellicht is het volgen van een cursus of training een idee of zijn er taken die je naar je toe kunt trekken. Zelf vragen naar wat je kunt doen komt altijd goed over.

tips voor salarisonderhandeling

Met deze tips haal je het beste uit jouw salarisonderhandeling. Zit het er even niet in dan is dat best balen maar ook dan komt het goed. Veel succes! 

Miranda de Ruijter
Redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1.8 / 2. Aantal stemmen 4

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.