Artikel
7 feb '23
7 februari '23
5 min

9 redenen waarom ‘nee’ zeggen goed voor je is

Vind jij het moeilijk om ‘nee’ te zeggen tegen vragen en verzoeken van anderen, waar je eigenlijk helemáál geen zin in hebt? Dan ben je een echte pleaser. Hartstikke leuk en fijn voor je collega’s, maar niet voor jou. ‘Nee’ zeggen is namelijk heel belangrijk, en wel hierom.

1. Zo leer je je grenzen aangeven

Door af en toe ‘nee’ te zeggen, leer je je grenzen aan te geven. En dat is nogal belangrijk in het leven – zowel in je werk als privéleven. Heb jij regelmatig dat je tijdens een gesprek merkt dat iemand iets vraagt of doet waarvan je weet: dit is niet oké en dit wil ik niet? Maar dat je je gevoel wegwuift en toch maar meegaat met diegene? Dan ga je dus regelmatig je grenzen over. Met als resultaat dat je regelmatig dingen doet die je niet wil of zou moeten doen. Doe het daarom de volgende keer anders, en luister naar je onderbuikgevoel.

2. Zo blijft er meer tijd over voor jezelf

Als je regelmatig ‘nee’ zegt tegen verzoeken, of dit nu tijdens je werk is of in je privéleven, betekent dat dat er meer tijd voor jezelf en jouw prioriteiten vrijkomt. En daar word je een gelukkiger mens van. En als jij gelukkig(er) bent, is dat niet alleen prettig voor jou, maar ook voor je vriend(in), je familie, je vrienden én collega’s.

3. Zo zorg je dat je niet verwikkeld raakt in situaties waar je niet in wilt zitten

Niet goed je grenzen kunnen aangeven, kan je in heel nare situaties brengen. Bijvoorbeeld die collega’s die jou in hun ruzie betrekken. Je hoort ieders verhaal aan, toont empathie en voor je het weet ben je onderdeel van de ruzie omdat ‘je dit en dit hebt gezegd’ en tegen die ander ‘dat en dat’. Of als jou gevraagd wordt om iets te doen waar je weinig van weet en wat helemaal niet jouw verantwoordelijkheid is, kan het zomaar gebeuren dat je een fout maakt en jij uiteindelijk zelf de klos bent. Bewaken dus, die grenzen van je.

4. Hoe vaker je ‘nee’ zegt, hoe makkelijker het wordt

Nog een goede reden om ‘nee’ te zeggen: hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt. De eerste keer zonder blikken of blozen ‘nee’ zeggen is ontzettend eng. Je voelt je misschien brutaal of egoïstisch. De tweede keer is al minder eng en de derde keer begint het te wennen. En weet je wat nou zo grappig is? Mensen vinden het vaak helemaal niet zo erg als je ‘nee’ zegt. En ze worden (meestal) al helemaal niet boos.

5. Zo ervaar je minder stress

Als je overal maar ‘ja’ op zegt, is de kans groot dat je agenda vrij snel volloopt. En voor wie zijn de consequenties? Vooral voor jezelf. Je zult (veel) meer stress hebben, vaker geïrriteerd zijn en minder aandacht en tijd hebben voor de zaken die voor jou belangrijk zijn. Genoeg reden om eens horizontaal met je hoofd te knikken in plaats van verticaal.

6. Je presteert beter

Misschien werk je als zzp’er en wil je al die leuke opdrachtgevers pleasen. Bang dat ze je uitzwaaien als je een keertje ‘nee’ zegt. Of misschien vind je het lastig om ‘nee’ te zeggen tegen je manager, bang dat je contract niet wordt verlengd. Maar weet je wat er gebeurt als je overal maar ‘ja’ op zegt, terwijl je er eigenlijk niet genoeg tijd voor hebt? Dan gaat dat ten koste van de kwaliteit van je werk. En dát kan je pas echt je opdrachtgever of baan kosten.

7. Zo hoef je minder tegen je zin in te doen

Als je iets doet voor iemand anders zonder intrinsieke motivatie, is de kans groot dat je ertegenaan zit te hikken. Niets zo vervelend als een taak die op je ligt te wachten, waar je tegenop kijkt. Weet je dus van tevoren al dat je ergens totáál geen zin in hebt, maar ben je geneigd om ‘ja’ te zeggen om die ander te pleasen? Denk er dan nog eventjes over na…

8. Zo voel je je opgelucht

‘Nee’ zeggen lucht simpelweg ontzettend op. Probeer het maar eens.

‘Wil jij dit oppakken?’
‘Nou nee, dat past niet echt in m’n takenpakket.’
‘Heb jij tijd om die klant te helpen?’
‘Nee, eigenlijk niet.’

Bevrijdend hè? Goede reden dus om het vaker te doen.

9. Uiteindelijk weet iedereen wat-ie aan je heeft en zul je minder onnodige verzoeken krijgen

Als je altijd en eeuwig overal ‘ja’ op zegt, wordt er na een tijdje flink misbruik van je gemaakt. Iedereen weet tenslotte dat jij nooit ‘nee’ zegt en gooit z’n rotklusjes bij jou neer. Maar als jij vanaf dag één je grenzen aangeeft? Dan hoef je waarschijnlijk helemaal niet zo vaak ‘nee’ te blijven zeggen, want iedereen weet van begin af aan dat jij andermans shit niet gaat opruimen.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1.9 / 2. Aantal stemmen 8

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.